Crypto Talks, ilk buluşmasında kripto para uzmanlarını konuk etti
Türkiye ve MENA bölgesinin lider yeni medya ve pazarlama şirketlerinden biri olarak konumlanan CC Media House, Crypto Talks adını taşıyan etkinliklerinin ilkini 42 Maslak ininal Espor Arena’da düzenledi.
Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özistek’in açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte Marco Polo Protocol Yöneticisi, Araştırmacı, Avusturalya Deakin Üniversitesi’nden Dr. Seabook Chan, Amber Group Venture Partneri Mustafa Yilham, Blockchain Labs CEO’su Seyit Özgür, Tacirler Portföy Quant Trader’ı Burak Şenyuva, MenaPay CEO’su Çağla Gül Şenkardeş ve Manibux Kurucusu Canan Bayrak yer aldı.
BV Crypto’ya yeni yatırımcı
Barış Özistek açılış konuşmasında Bosphorist Venture Capital şirketinin Boğaziçi Ventures girişimlerinden kripto para yatırım ve saklama hizmeti konusunda kurumsal çözümler sunan BV Dijital Varlık şirketine yatırım yaptığını söyleyerek “İmza attığımız bu iş birliği sayesinde BV Dijital Varlık şirketimiz Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki en büyük kripto varlık saklama şirketi haline geldi. Türkiye kısa zamanda dünyanın önemli kripto para ve blokzincir merkezlerinden biri haline geleceğine inanıyorum. Crypto Talks etkinliklerinin de ülkemizin bu aşamaya gelmesi için önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
Türkiye çok önemli bir pazar
Eşler arası (P2P) elektronik nakit sistemi uygulaması altyapısı sunan Marco Polo Protocol’ünden Dr. Seabook Chan ise “Kişiler Arası Yeni Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı bir sunum yaptı. Dr. Chan sunumunda Marco Polo Protokolü’nün saniyede 10 bin üzerinde işlem yapmak üzere tasarlanan bir çoklu zincir mimarisine sahip olduğunu belirterek Türkiye’nin kripto para ve blokzincir teknolojilerinin kullanıldığı büyük ve önemli bir pazar haline yakın zamanda geleceğini ve Marco Polo Protokolü için en önemli ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.
İşlem yapacağınız borsayı dikkatli seçin
Crypto Talks, Blockchain Labs CEO’su Seyit Özgür, Tacirler Portföy Quant Trader’ı Burak Şenyuva’nın yer aldığı “Algoritmik İşlem Sohbetleri” etkinliğiyle devam etti. Seyit Özgür dünyada 400, Türkiye’de ise 60’ın üzerinde kripto para borsası bulunduğunu, yatırımcıların işlem yapacakları borsaya karar verirken borsaların sahip olduğu lisanslara, bulundukları ülkelere ve kurumun itibarına bakarak karar vermelerini tavsiye etti. Burak Şenyuva ise geleneksel finans piyasalarının ve geleneksel sermaye sahiplerinin 3 yıl önce adını bile bilmediği kripto para ve blokzincir konusuna olan ilgisinin inanılmaz bir hızla arttığını ve bu sermaye yapılarının kripto para alanında yatırım yapmak için büyük bir talep ve istek içerisinde olduklarını aktardı.
2019 yılında 50 milyar dolar üzerinde crypto trade yaparak dünyanın en büyük crypto trading firması haline gelen Amber Group Venture Partneri Mustafa Yilham “Kripto İşlemlerinde Kolaylık Felsefesi” başlıklı bir sunum yaptı. Yilham, ana sahnedeki konuşmasının ardından networking alanında ziyaretçilerin sorularını yanıtladı.
Değişim de teknoloji de insan sayesinde
MenaPay CEO’su Çağla Gül Şenkardeş ise “MPAY – MCASH Hizmet Token’i Sabit Kripto Para Arasındaki İlişki” adını taşıyan bir konuşma yaptı. İnsanların parayı metal, kağıt ya da bir değer olarak kullanmaktan yavaş yavaş vazgeçip dijital ortamda fiziki varlığı olmadan sahip olduğu aynı değere sahip olarak kullanmaya başlamaları teknolojinin gelişimiyle alakalı olduğunun altını çizdi. Paranın dijital olarak kullanılma fikri 1950’li yıllarda ortaya çıktığını, 1960’lı yıllarda ilk kredi kartı hayatımıza girdiğini ve 2009 yılında ise Bitcoin ortaya çıkmasıyla herkesin dijital paranın fiziki değerinin ötesinde dijital değerinin bile çok farklı formlarını kullanmaya başladığımız anlattı. Şenkardeş şöyle devam etti:
“Teknolojinin aslında tek başına insan hayatıyla ilgili bir şeyi kökten değiştirme veya insan hayatıyla ilgili toplumsal bir sorunları çözme gibi bir yeteneği yok. Asılnda teknoloji üzerinde üretilen ürünleri kullanarak yine insanlar bir şeyleri değiştirebiliyorlar. Özellikle para felsefesinde çok ciddi bir dönüşüm başlatan blokzincir ve kripto paralar teknolojisinden bahsettiğimizde Fransız düşünür ve sosyolog Michel Foucault’un bir sözünü hatırlatmak istiyorum. “İnsanlar zaten konuları farklı düşünmeye başladıklarında dönüşüm çoktan başlamıştır.” Kripto paralar bu değişim ve dönüşümle birlikte hayatımızdaki yerini almaya başlamıştır.”
BiLira Teknoloji Kurucu Ortağı Vidal Arditi ve Manibux Kurucusu Canan Bayrak ise şirketiyle ilgili kısa bir tanıtım sunumu yaparak bilgi verdi.
İkinci buluşma 24 Şubat’ta
Kripto para ve blockchain dünyasının yatırımcı ve profesyonellerini bir araya getirerek sektörün nabzını tutmak, tüm gelişmeleri sektöre duyurmak, yurtdışından gelecek olan konuşmacılarla sektöre vizyon katmayı amaçlayan Crypto Talks’ın bir sonraki buluşması 24 Şubat 2020 tarihinde yapılacak.
Etkinlik; finans, teknoloji, kripto, blockchain konuları ile ilgili tüm girişimleri, yatırımcıları, kripto para borsası, kurumsal şirketleri, akademisyenleri ve bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşları bir araya getirerek blockchain ekosisteminin büyütülmesini hedefliyor.
Networking alanında girişimler yer aldı
Etkinlikte network buluşmaları, kripto para ve blockchain alanındaki girişimlerin tanıtımları da yer aldı. Bu kapsamda Plum ve BiLira networking alanında ziyaretçilere tanıtım sunumları yaparak sorulara yanıt verdi.