2025’te Çalışan Bağlılığını Artırmak İçin Psikolojik Güven Geliştirmek Şart Olacak
ES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, 2025 yılının istihdam politikalarının yeniden şekillendiği bir yıl olacağını vurgulayarak, işverenlerin, çalışan bağlılığını artırmak için psikolojik güven ve kapsayıcılık temelli politikalar geliştirmek zorunda da kalacağını açıkladı.
Dijital erişilebilirliğin hem engelli bireyler hem de çalışanlar için dijital platformlara ve araçlara erişim sağlaması açısından kritik öneme sahip olduğunu belirten ES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, “2025, istihdam politikalarının yeniden şekillendiği bir yıl olacak. Yapay zekanın iş hayatına daha da entegre olmasıyla birlikte teknoloji, veri analitiği ve yapay zeka destekli süreçlerde yetkinlikler aranan en önemli özellikler haline gelecek. Ancak bu teknolojik dönüşüm, aynı zamanda insani değerlerin öne çıkmasını gerektiriyor. İşverenler, çalışan bağlılığını artırmak için psikolojik güven ve kapsayıcılık temelli politikalar geliştirmek zorunda kalacak.” dedi.
Odabaşı, şöyle devam etti:
Engelli istihdamı açısından ise, dijital dönüşüm erişilebilirliği artırabilir, ancak bu ancak şirketlerin erişilebilir teknolojilere yatırım yapması ve önyargıları kırmasıyla mümkün. 2025 yılı, çeşitlilik ve kapsayıcılık politikaları benimseyen şirketlerin hem ekonomik hem de kültürel anlamda fark yaratacağı bir dönem olacak. Engelli bireylerin istihdamı, hem toplumsal eşitlik hem de ekonomik kalkınma açısından büyük önem taşıyor. Engelli çalışanların ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmek, iş yerinde eşitlik ve adaletin sağlanmasına da katkıda bulunacaktır. Ancak, engelli bireyler iş hayatında çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Bu zorluklar, toplumsal önyargılardan başlayarak dijital ve fiziksel erişilebilirlik eksikliklerine kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. Engelli bireylerin potansiyelini ortaya çıkarabilmek için öncelikle iş yerlerinde kapsayıcı politikaların benimsenmesi gerekiyor. Eğitim programları, farkındalık çalışmaları ve esnek çalışma modelleri, engelli bireylerin yeteneklerini en iyi şekilde kullanmalarına olanak tanıyabilir. Ayrıca, iş ilanlarının ve işe alım süreçlerinin engelli bireyler için daha erişilebilir hale getirilmesi, bu yetenek havuzunun iş gücüne katılımını artırıyor olacak.” şeklinde konuştu.
ES Kariyer Hakkında:
Es Kariyer Türkiye’nin ilk ve tek Engelli İstihdamı Danışmanlığı olarak, çalıştığı şirketlere 2016 yılından beri engelli personel istihdamı sağlıyor. İŞKUR’un özel istihdam bürosu olarak faaliyet gösteren Es Kariyer’in misyonu; engelli bireylerin toplumda eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlamak, iş dünyasında eşitliği, çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik etmek ve herkes için adil ve erişilebilir bir çalışma ortamı yaratmak. Engelli bireylerin yeteneklerini sergileyebilecekleri, kariyerlerini geliştirebilecekleri ve topluma katkıda bulunabilecekleri bir dünya hayal eden Es Kariyer’in hedefi ise; engelli bireyler için iş imkanlarını artırmak ve onların profesyonel gelişimlerini desteklemek. Şirketler için çeşitliliği sağlamalarına destek olmak, kapsayıcı kültür oluşturmak. Şirketlerin eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda bilinçlenmelerini sağlayacak eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmak. Engelli bireylerin işe alım süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları azaltmak ve iş yerlerinde eşitlikçi politikaların benimsenmesini sağlamak. Engelli bireylerin işe alım süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları azaltmak ve iş yerlerinde eşitlikçi politikaların benimsenmesini sağlamak.