Günümüzde 3D yazıcılar inanılmaz yaygınlaşmaya başladı. Ancak hızla yaygınlaşan 3D yazıcı pazarı telif hakları ile ilgili bir çok soruyu da gündeme getiriyor.
Özellikle 3D yazıcıları kullanarak ticari faliyet gösteren firmaların başı ciddi dertte.
Özellikle büyük online alışveriş siteleri üzerinden bir çok 3D tasarımı obje olarak print ettirip yada modelleyip evinize gönderebiliyorsunuz.Durum böyle olunca bu işi yapan firmalar ile o 3D objeleri tasarlayanlar arasında ciddi telif haklarını ihlal davaları çoğalmaya başladı.Tasarımcılar haklı olarak tıpkı müzik yaratıcıları gibi bunlar üzerinden para kazanan tüm ticari eylemlerden para talep etmek istiyorlar.
Ortada hızla büyüyen bir pazar ve bu konuda da ciddi yasal boşluklar var.
Teknoloji devleri 3D yazıcıları belli ki her kullanıcıyı tasarımcı olarak kabul ederek bu ürünü çıkardılar fakat iş şirazesinden kaymış görünüyor. Yakında tasarımcılar ürünlerini izinsiz çoğaltılmasına aracı oldukları için onlara da dava açarlarsa şaşırmayın.
Bu konuya örnek ise MakerBot olabilir. MakerBot 3D baskıları yüzünden başı ciddi derde girmiş gibi görünüyor. Tasarımcılar izinsiz 3D tasarımların çoğaltılmasını engellemek için onlara dava açmış durumda.
MakerBot ise tasarımcıların tasarımları üzerindeki haklarını kendilerinin koruması gerektiği yönünde görüş bildiriyor ve bunu kendilerinin ürünü çoğaltmasına bir engel teşkil etmediğini savunuyor. Yani ürünü çoğalttıran ile tasarım sahibini karşı karşıya gelmesini savunuyor.
Aslında bu konu buz dağının görünen yüzü ve tıpkı müzik sektöründeki gibi 3D baskı yaygınlaştıkça bu telif davaları gittikçe artacak bu kesin.