Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Metaverse projeleri hukukun her alanında kendini gösterecek

Metaverse hayatın her alanına girmiş durumda. Yapılan yatırımlarla her geçen gün büyüyen Metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 8 ila 13 trilyon dolar seviyesine yükseleceği bekleniyor.

Metaverse projeleri hukukun her alanında kendini gösterecek

Metaverse hayatın her alanına girmiş durumda. Yapılan yatırımlarla her geçen gün büyüyen Metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 8 ila 13 trilyon dolar seviyesine yükseleceği bekleniyor. Çetinkaya Avukatlık Bürosu İş Geliştirme Sorumlusu Ece Mert, Metaverse projelerinin hukukun her alanında kendini göstereceğini belirtti.

Çetinkaya Avukatlık Bürosu İş Geliştirme Sorumlusu Ece Mert, Metaverse yatırımlarının hızla artığını belirterek, “ABD merkezli Citigroup tarafından yayımlanan 184 sayfalık raporda Metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 8 ila 13 trilyon dolar seviyesine yükseleceği ve yaklaşık olarak 5 milyar aktif kullanıcının Metaverse evrenlerinde yer alacağı belirtiliyor. Metaverse kavramının hayatımıza büyük bir hızla girmesi ile birlikte hukuk dünyasındaki tüm aktörlerin bu değişim ve gelişimi yakalayarak risk analizini herhangi bir problem ortaya çıkmadan önce yapması, uyuşmazlık boyutuna ulaşmadan engelleyebilmesi büyük bir önem arz ediyor.  Birbiri ardına gelişmeye devam eden Metaverse projeleri, şu an mevcut dahi olmayan düzenlemeler de dahil olmak üzere hukukun her alanında kendini gösterecektir.” dedi.

Metaverse kavramını irdelemek gerekli

Blokzincir, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik gibi kavramlarla şekillenen dijital dünyada son dönemlerde devrim olarak adlandırılabilecek nitelikte gelişmelerin yaşanmaya devam ettiğini de sözlerine ekleyen Mert, “Bu gelişmelerin başını son günlerde oldukça popüler olan Metaverse kavramı çekiyor. “Metaverse” kavramının gündemi meşgul etmeye başlaması ile birlikte soru işaretleri de beraberinde geldi. Hayatımızda pek çok şeyi kolaylaştıran ve yaşam biçimimizi değiştiren internet devriminden sonra artık “Metaverse Çağı”nın başladığını söylemek mümkün. Özellikle teknoloji şirketlerinin birbiri ardına yaptığı açıklamalar ve girdikleri yeni dünya yarışında kullanıcıları ne gibi tecrübelerin ve hukuki problemlerin beklediğini tespit edebilmek adına, öncelikle hakkında pek çok farklı görüş olan Metaverse kavramını irdelemek gerekli.

Dolayısıyla hukuki problemlerin sağlam bir zemine oturması ve somutlaşması için öncelikle, teknoloji otoriteleri liderliğinde, ilgili tüm paydaşlar tarafından konseptin tam ve herkesçe kabul görecek bir tanımını yaparak sınırlarını belirlemeleri gerekmektedir.

Metaverse Deneyimini Bekleyen Olası Bazı Hukuki Sorunlar

Metaverse içinde meydana gelecek her türlü hukuka aykırılığın çözümü de kaçınılmaz olarak hukukçuların ilerleyen dönemlerde düşünmesi gereken konuların başında geliyor.  Hukuki Sorumluluk, Kamusal Uygulamalar, Metaverse’e Özel Bir Hukuk Sistemi, Kişilerin Maddi & Manevi Bütünlüğü Üzerindeki Haklar, Mülkiyet Hakkı ve Kısıtlanması, Vergilendirme, Uygulanacak Hukuk, Fikri ve Sınai Haklar, Gizlilik ve Mahremiyet, Borçlar Hukuku ve İş Hukuku Ekseni, Miras Hukuku Sorunları gibi sonu gelmeyecek daha pek çok hukuki probleme kalıcı ve uygulanabilir çözümler sunabilmek için Metaverse konseptinin somutlaşarak uygulamaya geçmesi gerekmektedir. Yine de hukukun teknolojiyi takip etmesini beklemeyip ortaya çıkabilecek hukuki tehlike ve riskleri şimdiden öngörerek hukuk dünyasının proaktif çözümler sunmak için gerekli çalışmalara başlaması, dünyamızı adım attığı bu yeni çağda çok daha güvenli bir hale getirecektir.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Daha fazla bilgi için www.cetinkaya.com adresine ulaşabilirsiniz.