Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Seni Unutmayacağız! Atamızı Saygıyla ve Özlemle Anıyoruz!

Ulu Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85. Yılı dolayısıyla 10 Kasım'da Tüm yurtta anma törenleri düzenlenecek.

Seni Unutmayacağız! Atamızı Saygıyla ve Özlemle Anıyoruz!

Ulu Önder Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85. Yılı dolayısıyla 10 Kasım’da Tüm yurtta anma törenleri düzenlenecek.

Tüm illerin valiliklerinden yapılan açıklamaya göre Ulu önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85. yılı dolayısıyla 10 Kasım’da “sarı ikaz” sireninin 2 dakika boyunca çalınacağını duyurdu.

Ulu Önder Atatürk’ün Ölümünün 85. Yıldönümü!

400X400

Ulu Önder Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85. yılı dolayısıyla 10 Kasım Cuma günü saat 09.05’te, afet ve acil durum sirenlerinin “sarı ikaz” durumunda çalınacağı kaydedildi.

 

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü

Bugün Kurtuluş Savaşı’nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının yıl dönümü ve ulusal yas günümüzdür. 10 Kasım 1938’de yaşamını yitiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına her yıl 10 Kasım’da çeşitli etkinlikler düzenlenir; ulu önder sevgi, saygı ve özlemle anılır.

Atatürk’ün sağlık durumu 1938 başlarında iyice bozulmaya başlamıştı ve kendisine siroz teşhisi konmuştu. Ne yazık ki giderek kötüleşen sağlığı tedavilere yanıt vermedi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 09.05’te İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda 57 yaşında hayata gözlerini yumdu. Daha 15 yaşında olan genç Türkiye Cumhuriyeti, kurucu liderini kaybetti. Türkiye’de ulusal yas ilan edildi. Atatürk’ün naaşı büyük bir törenle Ankara’ya uğurlandı; 21 Kasım 1938 günü Ankara’da yapılan büyük bir törenle de Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine kondu. 15 yıl sonra, 10 Kasım 1953’te, Atatürk kendisi için yaptırılan Anıtkabir’deki ebedi istirahatgâhında toprağa verildi.

Her yıl 10 Kasım günü saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte Türkiye genelinde herkes, o sırada bulunduğu yerde 2 dakikalık saygı duruşuna geçer. Kentlerde trafik durur, insanlar arabalarından inerek saygı duruşuna katılır ya da korna çalarak sirene eşlik eder. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önündeki bayraklar dışında, Türkiye’deki tüm resmi binalardaki bayraklar yarıya indirilir. Ankara’da Anıtkabir’de resmi tören yapılır. Okullarda bayrak törenleri düzenlenir. Birçok devlet kurumu ve üniversite anma töreni yapar. Devlet kurumlarının yanı sıra, sivil toplum örgütleri de tören, gösteri ya da yürüyüş gibi etkinlikler düzenler. Ülkenin her yanında binlerce kişi, Atatürk’ü mezarı başında anmak için Ankara’ya gelir, Anıtkabir’i ziyaret eder.

10-16 Kasım tarihlerini kapsayan hafta da Atatürk Haftası’dır. Bu hafta boyunca Atatürk anılır; yaşamı, ilkeleri ve devrimleri anlatılır, konuşmaları kendi sesinden yayımlanır, O’nunla ilgili filmler gösterilir, sergiler, seminerler ve konferanslar düzenlenir.

Kurtuluş Savaşı’nın Başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.