Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi 1.250 girişimciye ulaştı
Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketi Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında 25 Ekim’de Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, verdiği eğitimlerle 1.250 kişiye ulaştı. Merkez, düzenlediği etkinliklerle de girişimcilik ruhunu güçlendirmeyi sürdürüyor. Bölgede bulunan girişimcilerin Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemine entegre edilmesinin amaçlandığı proje kapsamında, bir Demo Günü etkinliği gerçekleştirildi. 60 kişinin katıldığı etkinlikte en başarılı üç fikrin sahibi takım toplam 120.000 TL değerinde ödül kazandı.
Geçtiğimiz yıl gerçekleşen depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da, Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle kurulan Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, kısa sürede binlerce girişimci adayına ve gence ulaştı. Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketi Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında 25 Ekim’de faaliyetlerine başlayan merkezin, düzenlenen eğitimlerine kısa sürede 1.250 kişi katıldı.
Deprem bölgesinin yerel kalkınmasına öncülük etmek hedefiyle hayata geçirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, bölgede yeni iş fırsatları yaratılması, dolayısıyla bölgeden göçün engellenmesi, gençlerin ve kadınların yeniden ekonomik ve sosyal hayata kazandırılması için çalışıyor.
Yine proje kapsamında pek çok girişimci etkinliği de düzenleniyor. Bunun son örneklerinden biri olan ve Facebook İstasyon’da gerçekleştirilen Demo Günü’nde deprem sonrası bölgesel yerel kalkınmayı teşvik eden yeni iş fikirleri yarıştı. 5 takımın katıldığı etkinlikte uygunluk, ticari, odak alan, sosyal fayda, iş modeli, bölgeye katkı potansiyeli gibi kriterler çerçevesinde yapılan değerlendirmeyle en başarılı üç fikir seçildi. “Hatay’ı Yașat”ın birinci, “Makarnapp”ın ikinci ve “Koza”nın üçüncü olduğu etkinlikte bu üç takıma toplam 120 bin TL hibe desteği verildi.
Kazanan Takımlar Hakkında Bilgi
Hatay’ı Yaşat: Hatay’ı Yaşat mobil uygulaması, 6 Şubat depremlerinin ardından en ağır yıkımın yaşandığı Hatay’da konteynır veya kendi çabalarıyla ekonomiye katılan esnafın, yeni yerlerini tüm halka duyurmak, satışlarını artırmak ve Hatay’da hayata tutunan insanların aradıkları ne varsa kolayca bulması hedefiyle kodlanmış bir mobil uygulama. Uygulama 15 günde bir yeni kodlarla geliştiriliyor ve Hatay halkının taleplerine göre şekillendiriliyor. Projenin temel amacı, yazılım ekibi içinde bulunan çalışma yapısına kısa sürede Hatay’da mühendislik okuyan ve alanında kendini geliştirmek isteyen gençleri dahil etmek.
Makarnaapp: Öğrenci evlerinin finansallarını ve düzenini tek bir yerden dijital olarak yönetmeyi sağlayan bir, Makarnaapp, dijital bir kart uygulaması. Uygulamayla ev üyeleri, paralarını makarna para havuzuna koyabiliyor ve zamanı geldiğinde faturaları ödemek için geri isteyerek faturalarını ödeyebiliyor. Uygulamayla QR kod ile ödeme yapılabiliyor ve eve bağış / komün burs alınabiliyor. Diğer bir özellik olan görev düzenleyici ile de ev işleri ev üyelerine göre atanabiliyor.
Koza: Yapılan araştırmalara göre evi hızlı tahliye edememe ve bu kişilerin %90’ı deprem çantasını almayı unutuyor ya da evin kapısı açılmıyor. Koza projesi, deprem sırasında, sensörün kaydettiği değerlerle LED ve alarm sistemini devreye alıyor; deprem çantası dolabı ve otomatik kapı açılıyor. Deprem sırasında, sensörler sarsıntıyı algılıyor. Ardından alarm çalar ledler yanıyor, itici kol ve yay sistemi kapıyı açıyor. Ayrıca sensörler dolaba komut gönderiyor ve kapağının açılmasını sağlıyor.