Amazon Türkiye Lojistik Merkezi, Aynı Gün Teslimatın Arkasındaki Güç!
Amazon’un fark yaratan özelliklerinden birisi kesinlikle “Hızlı Kargo” özelliği ve bu başarının arkasında 100 Milyon dolardan fazla bir yatırımla kurulan Amazon Türkiye Lojistik Merkezi yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde “Amazon Prime” hizmetlerinin bir üyesi olarak merak ettiğim “Aynı Gün – Ertesi Gün Teslimat” başarısının sırlarını öğrenmek için askeri düzeyde sıkı korunan Amazon Türkiye Lojistik Merkezine ziyaret etme fırsatı buldum… İşte Amazon Türkiye Lojistik Merkezi ile ilgili detaylar…
Geçtiğimiz yıl İstanbul, Tuzla’da 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçirilen Amazon’un Türkiye’deki ilk lojistik merkezi Amazon Türkiye Lojistik Merkezini ziyaret etme fırsatı buldum.
Oldukça sıkı korunan tesise giriş yaptıktan sonra, iş sağlığı açısında gerekli bilgileri ve tesiste uymamız gereken kuralların açıklandığı birifingten sonra Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Sayın Hakan Karadoğan, benimde aralarında olduğum basın mensuplarına lojistik merkezindeki operasyonlar, arka planda gerçekleşen lojistik adımları, kullanılan teknolojiler ve süreçler hakkında bilgiler verdi.
Bildiğiniz gibi Amazon, Türkiye’deki operasyonlarına, Eylül 2018’de Amazon.com.tr’nin açılışıyla başladı. Amazon Prime hizmeti ise Eylül 2020’de Amazon’un alışveriş ve eğlencede en iyilerini Prime üyeleriyle buluşturmak için Türkiye’de hizmete sunuldu. Tam da bu noktada pandeminin de etkisiyle olsa gerek Amazon, Türkiye’deki ilk lojistik merkezini de 2022 yılında yaklaşık 100 milyon dolar yatırım ile İstanbul’un Tuzla ilçesinde açtı.
Bu Lojistik merkezi Hakan Bey’in verdiği bilgilere göre tam 61 bin metrekareye yayılan bir alanı kapsıyor. Aslında üçüncü parti lojistik depoları göz önüne alındığında Türkiye’de toplam 5 tane lojistik merkezi ve depoları bulunuyor.
Artan müşteri talebinin karşılanması konusunda önemli katkılar sağlayan bu merkez; içinde mühendislik, bilişim teknolojileri (BT) ve operasyonel rollerin de bulunduğu geniş bir yelpazede istihdam olanakları sağlıyor. Sadece bu tesis özelinde bu rakam 800’leri buluyor.
Hemen belirteyim, tesiste olması gerektiği gibi, İş sağlığı ve güvenliği konusu çok sıkı tutuluyor ve tesis standartları diğer ülkelerdeki ile birebir aynı.
Amazon özellikle KOBİ’leri bu tesis aracılığıyla oldukça destekliyor. İrili ufaklı satıcılar ürünleri bu tesise gönderip buradan kargolanmasını ve bu sayede hem maliyet avantajı hem de zamandan kazanç elde edebiliyor. Yani Amazon KOBİ’leri desteklemek için lojistik merkezinin gücünden de faydalanıyor.
Sistem Kobi’ler için nasıl işliyor?
- Amazon Avrupa Lojistik Ağı sayesinde Amazon Avrupa mağazalarından birinde hesabı olan ve Amazon Lojistik hizmetlerinden faydalanan satış ortakları, bir Avrupa ülkesindeki Amazon lojistik merkezinde depoladığı ürün envanterinden diğer Avrupa ülkelerindeki Amazon müşterilerinin siparişleri için de gönderim sağlayabiliyor. Bu durum hem satıcılar için ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyor, hem de müşteri kitlesini genişleterek ve daha fazla ülkede satış yaparak ihracat hacimlerini de artırıyor.
- Yada Amazon Lojistik hizmeti ile Amazon Türkiye bünyesinde satış yapan KOBİ’ler ürünlerini anlaşmalı lojistik merkezlerinde depoluyor, Amazon da hazırlama, paketleme, hızlı teslimat ile gönderme ve iade süreçlerini onların adına yönetiyor ve bu siparişler için 7/24 müşteri hizmeti sağlıyor.
- Tüm bunlara ek olarak Amazon Lojistik Merkezleri’ne ulaşan uygun ürünler, Prime etiketi kazanarak aynı gün, ertesi gün ve iki günde gönderim seçenekleriyle hızlı teslimat avantajı ile müşterilere ulaştırılıyor.
Böylece kısıtlı kaynaklarla çalışan KOBİ’lerin işlerini büyütmelerini ve daha fazla müşteriye çok daha hızlı bir biçimde ulaşmalarını kolaylaştırıyor.
Sistem o kadar güzel tasarlanmış ki depolama tarafında özellikle “Rastgele İstifleme” adını verdikleri bir yöntem kullanılması çok dikkat çekiciydi. Normalde beş benzemez ürünlerin yan yana gelmesi şaşırttı beni. Ancak herşey yapay zekanın da muhtemelen içinde olduğu bir yazılım sistemleri ile kontrol ediliyor. Amazon çalışanları da bu sayede siparişler için ürünlerin hangi raflarda, hangi katlarda olabildiğini kolayca buluyor.
Rastgele istiflemenin olduğu katlar bina içinde bir bina gibi. Yukarıda gördüğünüz gibi uzunca bir koridorlar silsilesinden oluşuyor.
Siparişler için hız kazanmak adına çoğul gruplardan tekile doğru bir süreç kurgulanmış.
Bu sayede tüm siparişler, binanın her tarafında dağılmış gibi görünen ürünler için bile saat gibi işleyen bir sistemle hazırlanıyor.
Son kontrolde bile hata olma ihtimallerine karşı paketlerin olması muhtemel ağırlıklarına kadar kontrol edip ayıklayan bir sistem var. Elbette tüm süreçleri burada anlatmak mümkün değil.
Ancak şu kadarını söyleyebilirim,
Amazon Türkiye tüketicilerinin siparişlerini en hızlı ve kaliteli şekilde teslim edebilmek için devasa bir yatırım yapmış, bana göre de bunun meyvelerini topluyorlar.
Tesisten ve anlatılan süreçlerle ilgili bilgilerden etkilendiğimi ifade etmek isterim.
Amazon’dan sipariş verdiğimde artık süreçler hakkında ve arka planda neler yapıldığına, ne emekler sarfedildiğine dair çok daha fazla fikrim var. Bunları öğrenmekten ziyadesiyle memnun oldum.