Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Küçük İşletmelerin İlerlemelerine Engel Olabilecek Bulut Güvenliği Efsaneleri

Bu yıl dijital dönüşümü iş hedeflerinden biri olarak belirleyen küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) bu fikri göz korkutucu bulabilir. Buluta geçiş, her büyüklükten işletmeye yeni fırsatlar sunmanın yanı sıra yeni güvenlik önlemlerini de beraberinde getiriyor. 

Küçük İşletmelerin İlerlemelerine Engel Olabilecek Bulut Güvenliği Efsaneleri

 

Bu yıl dijital dönüşümü iş hedeflerinden biri olarak belirleyen küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) bu fikri göz korkutucu bulabilir. Buluta geçiş, her büyüklükten işletmeye yeni fırsatlar sunmanın yanı sıra yeni güvenlik önlemlerini de beraberinde getiriyor. 

 

AWS’in Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için İş İnovasyonu Başkanı Ben Screiner’ın paylaştığı bilgilere göre, şirketin dünya genelinde 800’den fazla KOBİ lideriyle yaptığı son araştırma, işletmelerin sağlam bir güvenlik yapısına sahip olmalarına engel olabilecek bulut özelliklerine dair bazı yanlış anlamaları ortaya çıkardı. Sonuçlar, KOBİ’lerin güvenliğin genellikle kapsamlı kurum içi beceriler ve altyapı gerektirdiğini, bu nedenle bulutun benimsenmesinin önünde pahalı ve karmaşık bir engel oluşturduğunu düşündüklerini gösterdi. Ancak gerçekte bulut, KOBİ’lerin daha çevik ve uygun maliyetli bir şekilde daha güçlü bir güvenlik yapısına sahip olmalarını sağlıyor.

KOBİ’ler doğru bulut sağlayıcısıyla birlikte çalışarak güvenliği otomatikleştirebilir, uyumluluk gereksinimlerini destekleyebilir ve veriler de dahil olmak üzere en değerli varlıklarını koruyabilirler. Bu yıl güvenliği stratejik bir öncelik haline getirmek, KOBİ’lerin büyümelerine ve kaynaklarını diğer temel iş hedefleri için kullanmalarına yardımcı olabilir.

 

Yaygın Efsaneleri Çürütmek

 

Efsane 1: Güvenlik, küçük bütçeler için çok pahalıdır 

Ankete katılan KOBİ liderlerinin yüzde 35’i güvenliğin birinci öncelikleri olmadığını belirtse de güvenliği “ekstra” bir yatırım olarak görmek dar görüşlü bir yaklaşım olabilir. İster bulutta ister şirket içinde güvenliğe yatırım yapmak, her işletmenin büyüme stratejisinin ayrılmaz bir parçası olmalı. Bu, özellikle faaliyetleri bir güvenlik ihlalinin sonuçlarından ciddi bir şekilde etkilenebilecek olan KOBİ’ler için geçerli.

Doğru iş ortağıyla, güvenli bir bulut ortamı KOBİ’ler için aslında daha uygun maliyetli olabilir. Bulut sağlayıcılarının kendi altyapılarının güvenliğini yönetmeleri işletmelerin sunucu ve veri merkezleri gibi önemli maliyetlerden kaçınmalarını sağlıyor. KOBİ’ler “kullandıkça öde” bulut servisleri modelinden faydalanarak güvenlik araçlarını değişen ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yukarı veya aşağı ölçeklendirme esnekliğine sahip olabilirler. Amazon Fraud Detector gibi makine öğrenimi (ML) destekli araçlar, küçük bir bütçeyle bile KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış güçlü güvenlik sağlamaya yardımcı olabilir.

Efsane 2: Veriler bulutta güvenli değildir

Ankete katılan KOBİ liderlerinin yarısı, buluttaki güvenlik riskleriyle ilgili endişeleri olduğunu belirtiyor. Buluta geçişin işletmenin çalışma şeklini yeniden gözden geçirmeyi gerektirdiği doğru olsa da, AWS gibi bulut sağlayıcıları müşterilere verilerine 7/24 erişim ve bu verileri korumaya yardımcı olmak için gereken ölçeklenebilir araçları sağlıyor. Bir KOBİ ister dosyaları e-posta üzerinden göndersin ister verileri USB sürücülere yedeklesin isterse de kağıt dosyalara sahip olsun, verileri ve diğer önemli varlıkları yönetmeye yardımcı olacak çeşitli güvenli seçenekler bulunuyor.

KOBİ’ler, AWS’e geçiş yaparak önde gelen bulut altyapısı güvenliğinin yanı sıra, en iyi bankalara, sağlık hizmeti sağlayıcılarına ve sıkı düzenlemelere tâbi diğer sektörlere sunulan yüzlerce ürün ve servise erişime sahip oluyor. AWS müşterileri, verilerini kurum içi ortamlarda tutan işletmelere kıyasla ayda yüzde 43 daha az güvenlik vakasıyla karşılaşıyor. KOBİ’ler de AWS’in sıkı güvenlik protokollerinin avantajlarından yararlanabiliyor çünkü bu protokol küçük ve büyük kuruluşlar için aynı şekilde uygulanıyor.

Efsane 3: Etkili güvenlik için kapsamlı BT kaynakları gerekir

Ankete katılan KOBİ liderlerinin yaklaşık yüzde 30’u güvenlik gereksinimlerini anlamadıklarını söylüyor, yüzde 40’ı ise yetersiz vasıflı personeli önemli bir engel olarak gösteriyor. Kurum içinde güvenliği yönetmenin karmaşık, zaman alıcı ve yoğun kaynak gerektiren bir iş olabilmesinin yanı sıra düzenli olarak yapılması gereken yükseltmeler ve yapılandırmalar kısıtlı BT bütçelerini zorlayabiliyor.

KOBİ’ler buluta geçiş yaparak, kapsamlı bir BT ekibi veya güvenlik uzmanları işe almaları ya da becerilerini geliştirmeleri gerekmeden otomatik, kurumsal düzeyde güvenlik uygulayabilir. Bulut sağlayıcıları, temel altyapı güvenliğini yönetmenin yanı sıra KOBİ’lerin güvenliği kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirmek için kullanabilecekleri araçlar sağlıyor. AWS Security Hub gibi çözümler, bir kuruluşun güvenlik yönetiminin tek bir yerde ve tek bir biçimde görülebilmesine olanak tanıyor. İşletmeler, Amazon GuardDuty ile makine öğrenimi destekli tehdit algılama özelliğinden yararlanarak ve tehditlere karşı otomatik yanıt verilmesini sağlayarak bulut güvenliğini entegre, akıllı ve ölçeklenebilir hale getirebiliyor. İşletmeler geliştikçe, şifrelemenin güçlendirilmesi ve veri depolama gibi güvenlik ihtiyaçları da değişebilir. AWS Çözüm Ortağı Ağı’ndaki sertifikalı siber güvenlik uzmanlarına erişim, buluta geçişlerin güvenli hale getirilmesine ve KOBİ’lerin kullanım durumlarına göre uyarlanmış doğru güvenlik programlarının geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Resmin bütününe bakıldığında, büyüme için güvenliği sağlamak gerekiyor

Bulutta güvenlik, sadece ihlalleri önlemekten daha fazlasını içeriyor. Güvenlik yönetimini reaktif olmaktan çıkarıp proaktif hale getirmek, onu kaynaklar üzerinde bir yük olmaktan çıkarıp inovasyon ve büyümeyi destekleyici bir unsur haline getirebilir. Güvenli bir bulut altyapısı ve uygun fiyatlı güvenlik ürünlerine, servislerine ve uzmanlarına erişim sayesinde KOBİ’ler, zamanlarını ve kaynaklarını asıl amaçları olan işlerini büyütmeye odaklı kullanabilirler.