Simya VC ikinci fonunu kuruyor
Erken aşama girişimlere odaklanan uluslararası hızlandırma fonu Simya VC, 10 milyon dolar büyüklüğe ulaşması hedeflenen ikinci fonunu kuruyor. Simya VC, bu yeni fonla 14 girişime yatırım yapmayı hedefliyor.
Türkiye’nin ilk girişim sermayesi fonu 212’nin, erken aşama girişimlere yatırım yapma hedefi doğrultusunda hayata geçirdiği Simya VC, ikinci fonu için kolları sıvadı. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) ikinci fonu için kuruluş onayı alan Simya VC’nin iş ortakları arasında Neo Portföy ve dünyanın en iyi hızlandırma programlarından biri olan Alchemist Accelerator yer alıyor. Kurulduğu günden bu yana toplam 7 girişime yatırım yapan ve yatırımlarına devam edecek olan Simya VC, ikinci fonunu toplam 10 milyon dolar büyüklüğe ulaştırmayı ve bu fonla da 14 girişime yatırım yapmayı hedefliyor.
Hedef küresel alanda somut adımlar atan ilk ve tek GSYF olmak
Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “2022 yılında kurulan bir girişim sermayesi yatırım fonu olarak 1,5 yıl gibi kısa bir sürede ikinci fonumuzu hayata geçirmekten dolayı çok mutluyuz. İkinci fonumuzun odağında; ilk fonumuzda da olduğu gibi globalleşme potansiyeli olan veya global bir soruna çözüm bulan, B2B iş modeline sahip teknoloji üreten erken aşama girişimler olacak.”
İkinci fon için yatırımcı kabulü başladı
Simya VC olarak yatırım yaptıkları girişimlere sağladıkları en önemli faydalardan birinin dünyanın en iyi B2B erken aşama hızlandırma programları arasında yer alan Alchemist ile yaptıkları iş ortaklığı olduğuna vurgu yapan Bahçıvanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Portföyümüzdeki girişimler Alchemist ile uluslararası pazarlarda tecrübe kazanmış liderlere hızlı bir şekilde erişip birebir çalışma fırsatı buluyor ve global oyuncu olma yolunda bir adım önde oluyor. Önümüzdeki dönemde özellikle İngiltere, Kanada ve MENA Bölgesine odaklanan farklı hızlandırma programları ve fonlarla iş birlikleri yapacağız. Ayrıca, fonumuzun kurucusu 212’nin yatırım deneyimi ve geniş küresel yatırımcı ağı sayesinde de girişimlerin global arenaya taşınmasına güç katıyoruz. En önemli motivasyonumuz; portföyümüzdeki girişimlerin global pazarlara açılmasını sağlamak için somut iş planları ve iş ortaklıkları oluşturan ilk ve tek girişim sermayesi fonu (GSYF) olmak.” Bahçıvanoğlu, ikinci fon için yatırımcı kabullerine başladıklarını belirtti.
“Tüm paydaşlar için sürdürülebilir bir değer yaratıyoruz”
Simya VC Yönetici Ortağı Çağdaş Yıldız ise Simya VC’nin temel değer önerileriyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Girişimlerimiz için hızlı, şeffaf ve inovatif bir yatırım süreci yürütmekle birlikte uluslararası hızlandırıcı programımız sayesinde, girişimleri ABD pazarına yönlendirebiliyoruz ve yaptığımız yatırımla globale açılmalarına destek oluyoruz. Fon yatırımcılarımıza da kısa sürede ve daha yüksek yatırım geri dönüşü sağlıyoruz. Bunun yanı sıra oluşturduğumuz network sayesinde; yatırımcılarımızla portföyümüzdeki girişimler arasında iş birliği imkânları sunarak, ürün deneme ya da müşteri olma gibi fırsatlar sağlıyoruz. Ekosisteme ise sürdürülebilir ve esnek fonlama imkânları sunuyoruz. Orta vadede her yeni kurduğumuz fonda farklılaşan stratejiler belirleyebilme özgürlüğüne erişmeyi hedefliyoruz. Böylece daha hızlı stratejiler geliştirip, uygun olmayan bir stratejiyi değiştirerek diğer fonlardan farklılaşmayı amaçlıyoruz. Bu yarattığımız döngü, girişimcilerin büyümesine olanak tanırken, aynı zamanda yatırımcıların da yatırımlarından maksimum getiriyi elde etmelerine imkân tanıyor. Bu şekilde, ekosistemdeki tüm paydaşlar için sürdürülebilir bir değer yaratıyoruz.”
Simya VC’nin portföy girişimleri şöyle sıralanıyor; tarım teknolojisi geliştiren Agrotics, yapay zekâ destekli veri analitiği platformu B2Metric, yapay zekâ tabanlı içerik üretimi platformu Evercopy, yapay zekâ tabanlı B2B SaaS girişimi Juphy, nadir hastalıklar için RNA tabanlı klinik karar destek sistemi sunan AI startup’ı Phitech, üretken yapay zekâ girişimi Syntonym ve yenilenebilir enerjiye odaklanan Werover.