Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Preply Açıkladı: Türklerin En Sık Kullandığı Beden Dili Hareketleri

Günlük yaşamımızda farkında olmadan sıkça kullandığımız jest ve mimikler, iletişimimizin önemli bir parçasıdır. Preply'nin gerçekleştirdiği araştırma, bu jest ve mimiklerin Türk kültüründeki yerini ve anlamını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.


Preply Açıkladı: Türklerin En Sık Kullandığı Beden Dili Hareketleri

Günlük yaşamımızda farkında olmadan sıkça kullandığımız jest ve mimikler, iletişimimizin önemli bir parçasıdır. Preply’nin gerçekleştirdiği araştırma, bu jest ve mimiklerin Türk kültüründeki yerini ve anlamını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. İletişim alanında yapılan çalışmalar, yüz yüze iletişimde anlamın % 10’unun kelimelerden, %30’unun ses tonundan ve % 60’ının mimiklerden anlaşıldığını gösteriyor bize. Ayrıca, bu süreçte sözlü iletişimin % 30, sözsüz iletişimin ise % 70 oranında etkili olduğu belirtiliyor. Preply, Almanca özel ders platformu olarak bilinen ve dil eğitiminde öncü olan firma, 1.007 Türk katılımcı ile gerçekleştirdiği oldukça detaylı araştırma ile günlük beden dili hareketleri ve farklı yüz ifadelerinin yorumlanmasını inceledi.

Ankete katılanların %52’si kadın, %48’i erkek olarak cinsiyet dağılımını oluştururken, yaş gruplarına göre katılımcıların %42,86’sı 35-44 yaş, %39,29’u 25-34 yaş, %14,29’u 45 ve üstü, %3,57’si ise 18-24 yaş aralığındaydı.

Türk İnsanı El Hareketlerini ve Jestlerini Seviyor

Beden dili, Türkiye’de iletişimin vazgeçilmez bir parçasıdır ve insanlar jestler ve mimiklerle düşüncelerini ve duygularını ifade ederler. Türkiye’de beden dili, günlük yaşamda önemli bir rol oynar ve belirli hareketler, toplumun farklı kesimlerinde ortak bir dil oluşturur. Bu hareketler, insanların kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlar ve sözsüz iletişimde büyük bir öneme sahiptir. Toplantılarda, sosyal etkinliklerde ve gündelik konuşmalarda, beden dili Türk toplumunun bir parçası olarak öne çıkar. Bu nedenle, Türk kültüründe beden dili ve yüz ifadelerini anlamak, daha etkili bir iletişim kurmanın anahtarlarından biridir. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarına göre, Türklerin beden dili ve jestlerinde bazı ilginç eğilimler gözlemlendi. Katılımcıların büyük çoğunluğu, el hareketlerini yoğun bir şekilde kullanarak konuşmalarını destekliyor.

Özellikle, ellerini sık sık açarak ya da kapatarak ifade edenler, karşı tarafla daha güçlü bir iletişim kurduklarına inanıyorlar. Araştırma sonuçlarına göre, hepimizin belki de bir kez yaptığı havaya yazı yazma hareketi genellikle restoranlarda hesap istendiğinde kullanılıyor.

Teşekkür Etmek için Elimizi Kalbimize Götürüyoruz

Araştırma, toplumumuzda sıklıkla kullanılan jest ve mimiklere de yer vermiş. 25-34 yaş aralığındaki katılımcı kadın ve erkekler ortak olarak, teşekkür etmek için elini kalbine götürme hareketini sıklıkla kullandığı ortaya çıktı.

25-34 yaş aralığındaki erkeklerin en sık kullandığı iki mimik, hayır demek için kafa ve kaşları yukarı kaldırmak ve tokluk durumunda eli göbeğe götürmek olurken, aynı yaş aralığındaki kadınlarda hayır demek istenilen durumda kafayı iki yana sallamak ve hesap istemek için havaya yazı yazma hareketi olmuş.

Nazara İnanıyor ve Bundan Çekiniyoruz

Bunun yanı sıra, katılımcıların verdiği popüler cevaplar arasında nazar gibi durumlarda tahtaya vurmak ve kulağı çekmek gibi jestler de bulunuyor. Araştırmaya katılanların yaklaşık %14’lük kısmı bu hareketleri sıklıkla kullandıklarını belirtmiş. Bu durum, beden dili hareketleri ve anlamları araştırmasında nazardan çekindiğimizi ve bu tip durumlarda mimiklerimize başvurduğumuzu gözler önüne seriyor.

Preply’nin bu araştırması, beden dili ve jestlerin günlük yaşamımızdaki yerini ve kültürümüzdeki önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu araştırma, insan ilişkilerinde daha etkili ve bilinçli bir iletişim kurmamıza yardımcı olacak ipuçları sunuyor. Preply’nin elde ettiği detaylı veriler kültürel olarak Türk toplumunun samimi mizaçlı olduğuna da vurgu yapıyor.

Bu araştırmanın sonuçları, Türklerin beden dili kullanımı konusundaki farkındalığını arttırarak, daha etkili ve anlamlı iletişim kurmalarına katkı sağlayacak.