HP Araştırması: İş dünyası ve hükümet liderleri teknolojinin ekonomik fırsatları artırmanın anahtarı olduğuna inanıyor
- HP’nin yeni küresel anketi, iş dünyası ve hükümet liderlerinin dörtte üçünün (yüzde 76) teknolojinin geleneksel olarak dışlanmış nüfusların ekonomiye katılımını sağlamanın anahtarı olduğuna inandığını gösteriyor.
- İş dünyası liderlerinin büyük çoğunluğu şu anda yapay zekayı kullanıyor veya yakın zamanda temel sürdürülebilirlik ve sosyal etki hedefleri için kullanmayı planlıyor.
- HPteknolojiye erişimi, beceri geliştirmeyi ve yapay zekayı olumlu etki yaratmak geliştiriyor.
HP, Oxford Economics ile birlikte, küresel liderlerin temel etki hedeflerini ileriye taşımak için yapay zeka da dahil olmak üzere teknolojiyi kullanma konusundaki istekliliğini ortaya koyan yeni bir çalışmayı açıkladı.
On ülkedeki işletme yöneticileri ve hükümet yetkilileriyle yapılan çalışmada, her 4 liderden 3’ünün teknolojinin ekonomik fırsatları genişletmenin anahtarı olduğuna (yüzde 76) ve yapay zekanın sürdürülebilirlik ve sosyal etki hedeflerine doğru ilerlemeye yardımcı olacağına (yüzde 76) inandığı ortaya çıktı.
Ayrıca, iş dünyası liderleri dijital eğitime erişimin artırılması (yüzde 90), işgücü geliştirme (yüzde 89) ve işgücü çeşitliliği (yüzde 86) gibi hedefler için halihazırda yapay zekayı kullanıyor veya önümüzdeki 1-2 yıl içinde kullanmayı planlıyor.
2030’a kadar 150 milyon kişi için dijital eşitlik hızlandırılacak
Küresel nüfusun yaklaşık üçte biri çevrimdışı kalıyor ve bu da dünyaya her yıl milyarlarca dolarlık GSYİH kaybına mal oluyor. Dijital uçurum, teknolojinin ortaya çıkışından bu yana büyümektedir ve yapay zeka bu eşitsizlikleri daha da derinleştirebilir..
“Herkes dijital ekonomide başarılı olmak için gereken araçlara erişme fırsatını hak ediyor,” diyen HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar şöyle devam etti: “Teknolojinin büyük bir eşitleyici ve ilerleme sağlamak için güçlü bir araç olabileceğini biliyoruz. Ancak, hızla gelişen dünyamızda dijital uçurumu gerçekten daraltmak için bireyleri teknolojiyi kullanma becerileriyle de donatmalıyız.”
HP, yayınladığı son Sürdürülebilir Etki raporunda, 2021’den bu yana 45 milyondan fazla insan için dijital eşitliği hızlandırdığını ve 2030 yılına kadar 150 milyon insana ulaşma hedefininneredeyse üçte birine bu sene ulaştığını duyurdu.
Bu hızlı ilerleme, topluluklar için özel çözümler üreten kilit kurumlarla yapılan yenilikçi ortaklıkların bir sonucu. HP, dijital uçurumu en çok yaşayanlara öncelik veren etkili programlar, stratejik yatırımlar ve ortaklıklar yürütüyor.
HP 2023 yılında:
- Dijital Eşitlik Hızlandırıcısı ile Malezya, Güney Afrika ve Meksika’da on kurum tarafından geliştirilen, istihdama erişim için dijital okuryazarlığın iyileştirilmesi, okullarda eğitim donanım ve yazılımına erişilmesi ve sağlık sonuçlarının iyileştirilmesi için dijital platformların geliştirilmesi gibi dijital eşitlik çözümlerini destekledi. Hızlandırıcı, 2023 yılında toplam 6,4 milyon kişiye ulaştı.
- Dijital programlama ve okuryazarlığı desteklemek için Dünya YMCA ile ortaklaşa 100’den fazla Dijital Merkez başlattı. Örneğin, Teksas’taki YMCA Houston tarafından sağlanan West Orem Dijital Merkezi, toplumun gençler için eğitim, ekonomik ve sosyal fırsatlara, aileler için destek hizmetlerine ve toplumun yaşlanan üyeleri için dijital okuryazarlık kurslarına erişimini artırmayı amaçlıyor. 2023’te dünya çapında 500.000’den fazla kişiye ulaşıldı.
- ABD ve Filipinler’de iki NABU HP Yaratıcı Laboratuvarı açarak sanatçıları ve yazarları her yıl çocuklar için yerel dillerde yüzlerce kitap yazmaları ve resimlemeleri için teknolojiyle donattı. Ücretsiz kitaplar, 2023’te 1,9 milyon çocuğun dijital ekonomiye katılım için önemli bir yapı taşı olan güven, kültürle bağlantı ve okuryazarlık becerileri geliştirmesine yardımcı oldu.
Yapay zekanın yükselişi karşısında becerilerin geliştirilmesi önemli
Hem iş dünyası hem de hükümet yetkilileri, beceri eksikliğini temel kurumsal hedeflere ulaşmanın önündeki en önemli engel olarak bildirirken, sadece ekonomik dalgalanma daha üst sıralarda yer alıyor.
Beceri geliştirme, HP’nin dijital eşitlik yaklaşımının temel bir parçası. Sonuç olarak HP, 2,75 milyon kullanıcıyı ücretsiz beceri geliştirme programı HP LIFE’a kaydetme hedefini daha da geliştiriyor. HP Vakfı’nın bu programı halihazırda 1,2 milyondan fazla kullanıcının ekonomik fırsatlara erişmesini veya iş kurmasını sağladı.
HP, günümüzde işletmelerin en çok rapor edilen yatırım alanı olan yapay zekaya sorumlu erişimi ve kullanımı genişletmek için yeni girişimlerde bulunuyor:
- Bu yıl içinde yapay zeka becerileri üzerine yeni bir kurs yayınlayarak ücretsiz Dijital İş Becerilerini içeren HP LIFE kursunu yayıyor.
- MIT Solve ile işbirliği içinde, küresel olarak topluluklarda eğitim, sağlık hizmetleri ve ekonomik fırsatları geliştirmek için yapay zekayı kullanan sosyal girişimcilere ve kuruluşlara yapay zeka uygulamaları oluşturmak ve çalıştırmak için tasarlanmış teknoloji sağlayan HP Sosyal Etkide Yapay Zeka Ödülü‘nü başlatıyor.
- İş ve yaratım için hazırlanmış yeni bir cihaz kategorisi olan ticari ve tüketici Next-Gen AI PC’leri bu ay pazara sunuluyor.
HP, sürdürülebilir ve adil bir teknoloji şirketi olmayı hedefliyor. HP, daha eşitlikçi ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmak için kaydettiği ilerlemeyi sürekli olarak inceliyor ve daha fazla eyleme geçiyor.
Çalışma ve HP’nin Sürdürülebilir Etki Raporu hakkında daha fazla bilgi için HP Haber Odasını ziyaret edilebiliyor.