Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Dünyada Engelli Bireylerin İstihdam Oranı %50, Türkiye’de  %22

ES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, Türkiye'de engelli personellerin istihdam edildiği birimlerin erişilebilirlik ve adayların teknik yeterliliği ve yetkinliklerine göre çeşitlilik gösterdiğini belirterek, engelli bireylerin istihdam oranının dünyada yaklaşık % 50, Türkiye'de  % 22 olduğunu açıkladı.

Dünyada Engelli Bireylerin İstihdam Oranı %50, Türkiye’de  %22

ES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, Türkiye’de engelli personellerin istihdam edildiği birimlerin erişilebilirlik ve adayların teknik yeterliliği ve yetkinliklerine göre çeşitlilik gösterdiğini belirterek, engelli bireylerin istihdam oranının dünyada yaklaşık %50, Türkiye’de  %22 olduğunu açıkladı.

Engelli bireylerin iş hayatına katılımını artırmak ve istihdam olanaklarını genişletmek amacıyla çalışmalarını 8 yıldan fazla zamandır sürdürdüklerini belirten ES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, “Türkiye’de engelli personellerin istihdam edildiği birimler erişilebilirlik ve adayların teknik yeterliliği ve yetkinliklerine göre çeşitlilik gösteriyor. Şu ana kadar yaptığımız araştırmalarda, görme engelliler genellikle idari ve destek hizmetleri, BT ve müşteri hizmetleri gibi alanlarda istihdam ediliyorlar. İşitme engelliler ise üretim ve montaj hatları, grafikerlik, BT birimlerinde daha çok istihdamda bulunuyorlar. Ortopedik engellilerin ise genelde idari işler, BT ve insan kaynakları gibi pozisyonlarda konumlandığını görüyoruz. Sahada çalışacak pozisyonlarda bazı ortopedik engeller uygun olmadığı için kişinin de verimli ve mutlu çalışabilmesi için doğru değerlendirilme yapılması gerekiyor. Zihinsel engelli bireyler ise basit üretim ve montaj işleri, paketleme ve etiketleme ile temizlik ve bakım hizmetlerinde istihdam ediliyor. Bu farklı iş alanları, engelli bireylerin yeteneklerine uygun olarak, erişilebilirlik sağlanarak istihdam edilmelerini sağlamaktadır. İş yerlerinde esneklik ve kapsayıcılık sağlayarak, engelli bireylerin potansiyellerini en iyi şekilde kullanmalarına imkan tanınmalıdır.” dedi.

Dünya genelinde engelli bireylerin iş gücüne katılım oranının, genel nüfusun iş gücüne katılım oranına göre genellikle daha düşük olduğunu da sözlerine ekleyen Odabaşı, “Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde engelli bireylerin istihdam oranı %50‘nin altında. Gelişmiş ülkelerde bu oran daha yüksekken, gelişmekte olan ülkelerde ise oldukça düşük olarak gözlemleniyor. Türkiye’de ise engelli bireylerin iş gücüne katılım oranı %22 civarında. Bu oran, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine kıyasla oldukça düşük. Türkiye, engelli bireylerin istihdamını artırmak için çeşitli yasal düzenlemeler ve teşvikler sunuyor, ancak hala engelli istihdamı ile ilgili önyargılar ve uygulamada bazı zorluklar olduğu için oran oldukça düşük. Öte yandan şirketlerin engelli işe alımı yaparken karşılaştıkları yaygın önyargılar arasında verimlilik endişesi, erişilebilirlik ve uyum maliyetleri, iş yerinde uyum sağlama zorlukları, sürekli destek ihtiyacı, hukuki ve sigorta riskleri ile yetersiz eğitim ve deneyim bulunuyor. Bu önyargılar, engelli bireylerin istihdamını zorlaştıran ve şirketlerin kapsayıcılık politikalarını olumsuz etkileyen faktörler.” diyerek sözlerini bitirdi.

 

 


ES Kariyer Hakkında:

Es Kariyer Türkiye’nin ilk ve tek Engelli İstihdamı Danışmanlığı olarak, çalıştığı şirketlere 2016 yılından beri engelli personel istihdamı sağlıyor. İŞKUR’un özel istihdam bürosu olarak faaliyet gösteren Es Kariyer’in misyonu; engelli bireylerin toplumda eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlamak, iş dünyasında eşitliği, çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik etmek ve herkes için adil ve erişilebilir bir çalışma ortamı yaratmak. Engelli bireylerin yeteneklerini sergileyebilecekleri, kariyerlerini geliştirebilecekleri ve topluma katkıda bulunabilecekleri bir dünya hayal eden Es Kariyer’in hedefi ise; engelli bireyler için iş imkanlarını artırmak ve onların profesyonel gelişimlerini desteklemek. Şirketler için çeşitliliği sağlamalarına destek olmak, kapsayıcı kültür oluşturmak. Şirketlerin eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda bilinçlenmelerini sağlayacak eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmak. Engelli bireylerin işe alım süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları azaltmak ve iş yerlerinde eşitlikçi politikaların benimsenmesini sağlamak. Engelli bireylerin işe alım süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları azaltmak ve iş yerlerinde eşitlikçi politikaların benimsenmesini sağlamak.