Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Otonom Araçlar Bilişim Vadisi’nde Yarıştı

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması finali, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleşti. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Robotaksi’nin final etabında 38 takım kıyasıya mücadele etti.

TEKNOFEST AKDENİZ Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması’nın Büyük Finali Bilişim Vadisi’nde Gerçekleşti!

 

Otonom Araçlar Bilişim Vadisi’nde Yarıştı

 

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması finali, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleşti. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Robotaksi’nin final etabında 38 takım kıyasıya mücadele etti.

 

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST Akdeniz kapsamında düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması, bu yıl da büyük bir heyecanla sona erdi. 20-23 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde TÜBİTAK paydaşlığı ile gerçekleşen yarışmanın finalinde, mobilitenin geleceğini inşa edecek yaratıcı projeler ve özgün tasarımlar yarıştı.

 

Yarışmada, 15 farklı ilden başvuran 367 takım arasından finale kalmayı başaran 38 takım, dört gün boyunca kıyasıya bir rekabet yaşadı. Katılımcılar, kendi geliştirdikleri özgün otonom araçlarını ve algoritmalarını gerçek pist ortamında test etme fırsatı buldu. Her bir takım, bu süreçte otonom sürüş algoritmalarını mükemmelleştirmek için büyük bir özveriyle çalıştı.

Bu yılki yarışma boyunca katılımcılar, ileri seviye algoritmalar ve otonom sistemler geliştirerek, otomotiv sektöründe yeni bir dönem başlatacak yaratıcı teknolojilere katkıda bulundular. Ayrıca, yarışma süresince sağlanan mentörlük, eğitim ve networking imkanları ile en güncel bilgilere erişim sağladılar.

Mehmet Fatih Kacır Final Gününe Start Verdi

Yarışmanın final gününde takımlarla bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, final yarışını başlattı. Bilişim Vadisi’nin Togg dahil olmak üzere birçok teknolojik girişime ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kacır, “Buraya her gelişimde Türkiye’nin geleceği adına daha güçlü bir şekilde umutlanıyorum. Türkiye artık teknolojiyi başkalarının ardından geliştiren bir ülke değil. Türkiye teknoloji yarışında başka ülkelerden çok daha hızlı hareket edebilen, geleceğin teknolojilerini rekabetçi şekilde geliştiren ve dünyaya ihraç edebilen bir ülke.” değerlendirmesinde bulundu.

Selçuk Bayraktar’dan Gençlere Ziyaret

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen ve TÜBİTAK Başkan Vekili İsmail Doğan ile birlikte final haftasının ikinci gününde yarışma alanında gençlerle bir araya geldi. Tüm yarışma çadırlarını tek tek ziyaret eden Bayraktar, gençlerden tasarımları hakkında bilgi aldı. Selçuk Bayraktar, bir neslin artık TEKNOFEST’ten yetiştiğini belirterek, “Biz buralardan dünya markası, dünyaya damgasını vuracak birçok Türk markasının çıkacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yarışmanın Kazananlarına Bilişim Vadisi’nden Büyük Destek

 

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, katılımcıları inovatif düşünme ve uygulama yeteneklerini en üst düzeyde geliştirmeye teşvik ettiklerini söyledi. Erkam Tüzgen “Dereceye giren bütün takımlara 6 ay boyunca kuluçka merkezimi ücretsiz olarak sağlıyoruz. Burada takımlara network, büyük şirketlerle irtibat kurma imkanı, kendi ürünlerini keşfetme imkanı ve nitelikli insan kaynağına ulaşma gibi birçok ihtiyacı bir arada sağlıyoruz” diye konuştu.

 

Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması, TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları arasında en prestijli etkinliklerden biri olarak öne çıkıyor ve her yıl daha fazla katılımcının ilgisini çekiyor. Bu yıl da yarışmada sergilenen yaratıcı fikirler ve projeler, geleceğin mobilite çözümlerine ışık tutacak nitelikteydi.

38 Takımlı Mücadele

Yarışmaya hazır araç kategorisinde 168, özgün araç sınıfında ise 199 takım başvurdu. Ön elemeyi; hazır araç kategorisinde 33, özgün araç kategorisinde ise 61 ekip geçti. Yarışmanın final etabında hazır araç kategorisinde 11, özgün araç kategorisinde 27 takım olmak üzere toplam 38 takım yarışmaya hak kazandı. Yarışmanın kazananları TEKNOFEST Akdeniz kapanış töreninde ödüllerini alacak.

Otonom Araçlar Bilişim Vadisi’nde Yarıştı

Yarışmaya Katılmak için Kriterler Neler?

Yarışmaya lise, ön lisans, lisans, lisansüstü ve mezun öğrenciler, bireysel veya takım halinde katılabiliyor. Takımlar; şehir içi trafik durumunu yansıtan bir parkurda otonom sürüş performanslarını sergiliyor. Yarışmada, kurallara uygun olarak yolcu alma, yolcu indirme, park alanına ulaşma, park etme ve doğru rotayı takip etme görevlerini yerine getiren takımlar başarılı sayılıyor.

 

Özgün ve Hazır Araçlar

Yarışma, iki kategoriden oluşuyor. Özgün araç kategorisinde takımlar A’dan Z’ye bütün araç üretimini ve yazılımını yaparak yarışmaya katılıyor. Hazır araç kategorisinde ise takımlar Bilişim Vadisi tarafından sağlanan otonom araç platformlarında yazılımlarını çalıştırıyor.

 

Özgün araç kategorisinin birincisine 200.000 TL, ikincisine 150.000 TL, üçüncüsüne de 120.000 bin TL’lik ödül verildi. Hazır araç sınıfındaki birinci 150.000 TL, ikinci 120.000 TL, üçüncü ise 100.000 bin TL’lik ödülün sahibi oldu.

 

TEKNOFEST Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması, gençleri otonom araç teknolojileri konusunda eğitmek ve bu alanda özgün tasarım ve algoritma geliştirme yeteneklerini artırmak amacıyla düzenleniyor. Aynı zamanda, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE), TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) paydaşlığında Bilişim Vadisi yürütücülüğünde  gerçekleştirilen bu yarışma girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve bu sektörde faaliyet gösteren OEM’lerin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için de önemli bir platform sunuyor.