YouTube, yapay zeka tarafından oluşturulan yüzleri ve sesleri tespit edecek araçlar ekleyecek
YouTube, telif hakkıyla korunan müziği tanımlamaya yönelik bir sistem olan Content ID’ye bir yardımcı araç ekleyecek.
YouTube’un yaratıcı ürünlerden sorumlu başkan yardımcısı Amjad Hanif, bu hafta bir blog yazısında, YouTube’un aktörler ve müzisyenler gibi sanatçıların Yapay Zeka – AI tarafından oluşturulan benzer içeriklerini tespit etmek için yeni bir araç geliştirdiğini yazdı. Hanif ayrıca YouTube’un yapay zeka araçlarının sorumlu bir şekilde geliştirilmesine “kararlı” olduğunu da belirtti.
Yeni araçlardan ilki, 2007’de başlatılan telif hakkıyla korunan müziği tanımlama sistemi Content ID içindeki “sentetik şarkı – synthetic singing” tanımlaması. Bildiğiniz gibi daha önce 2016 yılından beri, YouTube’un Content ID aracılığıyla hak sahiplerine milyarlarca dolar ödediği biliniyor ve Hanif de bu yazısında bunu yineledi.
Yeni teknoloji, görünüşe göre müzisyenlerin yapay zeka tarafından üretilen seslerini tespit edebilecek. Pilot konumdaki bu programın önümüzdeki yıl başlaması planlanıyor.
YouTube aynı zamanda aktörlerin, içerik yaratıcıların, sporcuların ve benzerlerinin yüzlerini gösteren yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri tespit edecek teknolojiyi de geliştiriyor.
Bu duyuruya ek olarak Hanif, YouTube ve (YouTube’un sahibi olan) Google’ın makine öğrenimi ve yapay zeka araçlarının geliştirilmesi yoluyla “içerik deneyimini iyileştirmek” için yüklenen içeriği kullanmasına da değindi. Şirket bunun “sorumlu bir şekilde yapılması” konusunda “kararlı”, ancak bu konuda daha fazla ayrıntılar belirtilmiyor.
Yazıda ayrıca, sitenin Dream Screen gibi YouTube’un kendi üretici yapay zeka araçlarının kullanımı için, politikalarını ihlal eden belirli istemleri engellemek gibi önlemler aldığı belirtiliyor (ancak hangi istemlerin olduğu açıkça belirtilmiyor).