SANAT, YAPAY ZEKA VE ALGININ GELECEĞİ
XTOPIA IMMERSIVE’DEN MEMO AKTEN İLE EŞSİZ BİR DENEYİM HOPE ALKAZAR’DA
Xtopia Immersive, program yaratıcısı ve deneyim yapımcısı olarak Xtopia Immersive Journey yeni sezon sürükleyici deneyimler programını, Ekim ayında açıyor. Bu program, interaktif sanat ve yapay zeka konularındaki öncü çalışmalarıyla tanınan sanatçı ve araştırmacı Memo Akten’in sunduğu üç farklı deneyim ile başlıyor. “Dağıtılmış Bilinç, Somutlaştırılmış Simülasyon ve Derin Meditasyonlar” adlı sürükleyici deneyimler, mekan destekçisi olan Hope Alkazar’da ziyaretçilere sunuluyor.
Görsel iletişim ve performans sanatçısı Selçuk Artut’un etkileşimli deneyimi Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar ile hikayesi başlayan “Xtopia Immersive Journey”, 22 Ekim’de gerçekleşecek yeni sezon lansmanında, Memo Akten’in Dağıtılmış Bilinç adını verdiği eseriyle, sanatseverleri doğa ve teknoloji arasındaki bağlantıları keşfetmeye davet edecek ve ardından Akten’in Somutlaştırılmış Bilinç ve Derin Meditasyonlar adını verdiği çalışmaları da program takviminde olacak. Dijital araçların sınırlarını zorlayan ve izleyicilere yenilikçi deneyimler sunan Ahmet Rüstem & Hakan Sorar’ın “Theatrum Mundi – The Pond: Dijital Bir Sahneyi Yeniden Yaratmak” adını verdiği deneyimleri ve “Gölge Oyunu / Shadow Play” paralel etkinlikleri ile, Xtopia Immersive Journey programında, Mart 2025’ten itibaren yer alacak.
İnsan ve makine arasındaki sınırları bulanıklaştıran, duyularınızı harekete geçiren ve algınızı yeniden şekillendiren”Dağıtılmış Bilinç, Somutlaştırılmış Simülasyon ve Derin Meditasyonlar”, Memo Akten’in yapay zeka ve derin öğrenme algoritmalarını yenilikçi kullanımı, teknolojinin geleceği ve toplum üzerindeki etkilerini derinlemesine sorgulayan bir deneyim yaratıyor. Bu deneyimlerde doğanın bilişsel süreçlerinden esinlenen ve yapay zeka yazılımlarıyla oluşturulan görsellerle insan-makine ilişkisi üzerine düşünmeye davet ediliyorsunuz.
Yeni sezonda, Memo Akten’in deneyiminin yanı sıra birçok farklı sanatçının projelerini de içeren kapsamlı bir program yer alacak. Paralel etkinlikler kapsamında Live AV, performanslar, lecture performanslar ve workshoplar gibi çeşitli yan etkinliklerle program zenginleşecek.
“Dağıtılmış Bilinç (Distributed Consciousness)” 23 Ekim – 15 Aralık tarihleri arasında HOPE Alkazar’da!
Bu deneyim, Memo Akten’in Tezos blokzinciri üzerinde oluşturduğu bir NFT koleksiyonuna dayanmaktadır. “Dağıtılmış Bilinç (Distributed Consciousness)” insanın merkezde olmadığı spekülatif bir mitolojiyi yeniden yorumlayarak, insan ve doğa arasındaki sınırları sorgulayan bir dünya sunuyor. Ahtapotların bilişsel süreçlerinden ve internette toplanan kolektif bilinçten esinlenen bu proje, doğa ve teknoloji arasındaki bağlantıları keşfetmeye yönelik bir davet niteliğinde.
Bu sürükleyici görsel-işitsel deneyimde, yapay zeka tarafından üretilen ahtapotların dünyasına adım atacaksınız. Her bir görsel, daha büyük bir şiir ve manifestonun parçası olarak, insanlığın değerleri üzerine derinlemesine düşündüren bir yolculuğa çıkaracak. Ahtapotların dış sesleri eşliğinde, bilinç, özgür irade, yaşam, sanat, teknoloji ve sürdürülebilirlik gibi konular üzerinde insan-makine iş birliği ile yaratılan bir meditasyona tanık olacaksınız.
Her ziyaretçi, yapay zekanın oluşturduğu ahtapotların dünyasına adım atarak, insanlık değerleri üzerine derinlemesine düşündüren bir yolculuğa çıkacak. Dokunaçlı yaratıkların eşlik ettiği bu görsel-işitsel deneyimde, bilinç, özgür irade, yaşam ve sürdürülebilirlik gibi kavramlarla yeniden karşılaşacaksınız. Ziyaretçiler, bu deneyimle sadece pasif gözlemci değil, bilinçle ilgili yeni düşünce yollarını keşfederek, yaratıcı süreçlerin bir parçası olacaklar.
Yeni sezon boyunca programda yer alacak “Derin Meditasyonlar (Deep Meditations) ” deneyimi içerisinde gerçekleştirilecek Yoga, Ses Meditasyonu, Koro Performansı ve benzer etkinlikler de HOPE Alkazar takviminde takip edilebilecek..
● Suzin Maçoro – Ses Meditasyonu (Sound Healing)
● Cihangir Yoga – Herkes için Yoga
● Orphe Çok Sesli Koro
Derin Meditasyonlar (Deep Meditations)
“Derin Meditasyonlar”da Akten, yapay zekayı ruhani deneyimler ve makine bilinci konularıyla buluşturarak benzersiz bir keşfe çıkıyor. Bu yaratıcı çalışma, dini ve manevi görüntülerden oluşan kapsamlı veri setlerini derin öğrenme algoritmalarıyla işleyerek sürekli değişen, etkileyici görsel meditasyonlar üretiyor. Akten, insan bilincinin doğası, makinelerin ruhani deneyimleri yaşayabilme veya taklit etme potansiyeli ve teknolojiyle anlam arayışımızın kesişim noktalarını sorgulayarak izleyiciyi düşünmeye davet ediyor. Ana programa paralel olarak takip edilebilecek Derin Meditasyonlar, aşağıdaki paralel etkinlikler boyunca, yalnızca Xtopia Immersive Journey programlaması kapsamında yer alacak çok özel deneyimler olarak katılımcılara sunulacak.
Detaylı bilgi için:
● Xtopia: xtopiaworld.com
● Instagram: @xtopiaimmersive
● HOPE Alkazar: hopealkazar.com
“Somutlaştırılmış Simülasyon (Embodied Simulation)” Memo Akten ve Katie Peyton Hofstadter’dan Çok Ekranlı Video ve Ses Enstalasyonu, 15 Aralık – 24 Şubat tarihleri arasında HOPE Alkazar’da
Memo Akten ve Katie Peyton Hofstadter tarafından tasarlanan “Somutlaştırılmış Simülasyon”, küresel ekosistemlerle güçlü bağlar kurmayı ve bu bağları derinleştirmeyi hedefleyen çok ekranlı bir video ve ses enstelasyonu olarak sanat severler ile buluşuyor. Proje, yapay zeka, dans ve sinirbilim araştırmalarını bir araya getirerek izleyicinin bedensel algısını cildin ötesine taşıyarak, çevreyle bütünleşmiş bir deneyime davet ediyor.
Akten ve Hofstadter, “Yaşayan ve yaşamayan varlıklar arasında fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak birbirimize bağımlı ve iç içe geçmiş ağlar içinde yaşıyoruz. Zaman ve mekânın farklı ölçeklerinde gerçekleşen bu etkileşimlerin bir parçasıyız. Bu gerçekleri entelektüel olarak kavramak bir şeydir, ancak bu bilgiyi nasıl hisseder ve bedenleriz?” düşüncesinden yola çıkarak projeyi hayata geçirdiklerini söylüyor.
İnsanlığın en eski biyoteknolojilerinden olan dans, “Somutlaştırılmış Simülasyon (Embodied Simulation)” projesinde bedensel simülasyonun bilişsel fenomeni, diğerlerinin hareketlerini kendi bedenlerimizde gerçekleşiyormuş gibi hissetmemize ve bedenlememize olanak tanıyor.
Eser, farklı mekânlar ve sunumlara adapte edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sunumlar arasında dört duvar ve zeminin tamamen projeksiyonla kaplandığı büyük odalar, mekâna serpiştirilmiş çok sayıda bağımsız ekran, kubbe projeksiyonları ve daha fazlası yer almaktadır.
“Somutlaştırılmış Simülasyon (Embodied Simulation)”, algoritmik olarak işlenmiş dansçı görüntülerinden oluşturulan büyük ölçekli dijital video animasyonlarından oluşmaktadır. Ancak, animasyonda dansçıların kendisi görünür değildir. Onlar yalnızca hareketlerinin doğa formlarını, ağaçlar, çiçekler, mercanlar, planktonlar, galaksiler, mikroplar, dalgalar, dağlar ve daha fazlası, nasıl şekillendirdiği, büküp dönüştürdüğü üzerinden algılanır. Bu unsurlar hareket ettikçe, insan formuna benzer şekiller yaratırlar. İzleyici, ağaçların, mercanların, planktonların hareketlerini sanki kendi bedenlerinde gerçekleşiyormuş gibi hissederken, bedensel algısını kendi cildinin ötesine taşıyan güçlü ve sürükleyici bir deneyim yaşar. Eser, izleyiciyi bu bağlantılarla kendi bedenlerinde hissetmeye davet eder ve kendilerini bağlı geleceği düşünmeye teşvik eden güçlü bir ritüel sunar.
Zuhal Müzik’ten, Altyapı Desteği
Zuhal Müzik, Xtopia Immersive Journey programının destek sponsoru olarak ses enstalasyonları ve performanslar için gerekli müzik ve ses ekipmanlarını sağlıyor. Türkiye’nin en iyi müzik mağazası olarak sundukları altyapı desteği, programın yaratıcı projelerine teknik katkı sunarak izleyicilere sunulan deneyimlerin kalitesini artırıyor.
XTOPIA Hakkında
XTOPIA, dijital inovasyon ve çığır açan teknolojileri bir araya getirerek etkileyici deneyimler tasarlayan çok disiplinli bir yaratıcı stüdyodur. Sanat, kültür, eğlence ve teknoloji alanlarındaki faaliyetleriyle, dijital dönüşümde öncülük ederken, geleneksel sınırları zorlayarak yeni hikaye anlatımı biçimleri tasarlamaktadır.
Memo Akten Hakkında
Memo Akten, kendisini bir yapay zeka sanatçısı olarak tanımlamaz. Onun yaratıcı pratiği, gelişen teknolojileri hem bir araç hem de bir araştırma konusu olarak ele almasıdır. Bu teknolojilerin bireyler üzerindeki etkisini, zihin ve bedenimizin bir uzantısı olarak rolünü, topluma, kültüre, ritüellere ve geleneklere olan etkisini araştırır.
Memo Akten, İstanbul doğumlu bir sanatçıdır ve karmaşık sistemler, davranışlar, algoritmalar ve yazılım üzerine çalışmalar yapmaktadır. Eleştirel ve kavramsal yaklaşımları, form, hareket ve ses araştırmalarıyla birleştirerek, doğal ve insan kaynaklı süreçlerin veri dramatizasyonlarını
yaratır. Doğa, bilim, teknoloji, kültür, etik, ritüel, gelenek ve din arasındaki çarpışmaları keşfeder. Video, ses, ışık, dans, yazılım, çevrimiçi işler, enstalasyonlar ve performanslar gibi birçok disiplinde iş birlikleri yapar.
Londra’daki Goldsmiths Üniversitesi’nden Yapay Zekâ’nın sanatsal ve yaratıcı uygulamaları üzerine doktora derecesine sahiptir ve şu anda UC San Diego’da yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. Akten, Prix Ars Electronica Golden Nica ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.
HOPE Alkazar Hakkında
Hareket etmenin dönüştürücü gücüne inanan, sporcular ve tüm yaratıcı fikirleri her zaman desteklemeyi kendine görev edinen Nike’ın katkılarıyla kurulan hareketin sahnesi HOPE Alkazar Kasım 2021’den beri hareket ve yeniliklere sahne yaratmaya devam ediyor.HOPE Alkazar, alışılmışa kafa tutarak anlamlı bir değişim yaratmak, kimliğini ve sahiplendiklerini dünyaya anlatmak, kolektif bir bilinçle birlikte dönüştürmek için harekete geçenlerin buluşma noktası olarak konumlanıyor. Fikirleri ve çalışmaları ile fark yaratan kişi ve toplulukları spor, kültür ve sanat ekseninde, sosyal fayda amacıyla buluşturuyor. Yenilenen Nike İstanbul mağazasının hemen yanında yer alan HOPE Alkazar, Nike’ın ve program ortaklarının gençlere umut olmak ve birlikte daha iyiyi hayal etmek için hayata geçirdikleri bir ‘hareketin sahnesi’.