Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

KPMG’den Türkiye’deki şirketlerin sürdürülebilirlik yolculuğunu hızlandıracak zirve

“Sürdürülebilirlik Yolculuğunda Hızlanmaya Hazır mıyız?" zirvesinde Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin sürdürülebilirlik liderleri bir araya gelerek, sürdürülebilirlik alanında şirketlerin karşı karşıya kaldığı büyük dönüşümü ve bu dönüşümdeki stratejik rollerini ele aldı.

KPMG’den Türkiye’deki şirketlerin sürdürülebilirlik yolculuğunu hızlandıracak zirve

“Sürdürülebilirlik Yolculuğunda Hızlanmaya Hazır mıyız?” zirvesinde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin sürdürülebilirlik liderleri bir araya gelerek, sürdürülebilirlik alanında şirketlerin karşı karşıya kaldığı büyük dönüşümü ve bu dönüşümdeki stratejik rollerini ele aldı.

KPMG tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin sürdürülebilirlik liderlerini bir araya getiren “Sürdürülebilirlik Yolculuğunda Hızlanmaya Hazır mıyız?” zirvesi Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirildi. Etkinlikte şirketlerin sürdürülebilirlik alanında karşılaştığı büyük dönüşüm ve bu dönüşümde üstlendikleri stratejik roller ele alındı. Etkinlik boyunca, sürdürülebilirlik liderleri şirketlerin uyum ötesine geçerek nasıl değer yaratabileceklerini ve geleceğe yönelik hangi adımları atmaları gerektiğini tartıştı.

Etkinlikte ayrıca sürdürülebilirlik raporlamasında uluslararası düzeyde kabul görmüş TSRS (IFRS S1 ve S2) standartlarının ana unsurları da detaylandırıldı ve bu standartların gereklilikleriyle ilgili bilgiler verildi. Bu çerçevede, Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) standardın uygulanması ile ilgili son güncellemeleri paylaştı. KPMG Hollanda yetkililerinin sunumları ile Türkiye ve dünya genelindeki sürdürülebilirlik raporlama olgunluğunu ortaya koyan güncel veriler paylaşıldı. Böylece, katılımcılar uyum süreçlerinde sıklıkla sorulan sorulara yanıt bulurken uygulamada karşılaşılan zorlukları ve iyi uygulama adımlarını öğrenme imkânı buldu. TSRS standartlarını 2024 yıl sonu raporlamalarında uygulayacak ilk ülkelerden biri olan Türkiye, dünyadaki şirketlere de standardı uygulama konusunda örnek teşkil edecek raporlar oluşturacak.

Etkinliğin panel bölümünde ise TSRS (IFRS S1 ve S2) standartlarının şirketlerde nasıl uygulandığı, bu yeni raporlama çerçevesinin stratejik değer elde etmek için nasıl kullanılabileceği ve uyum ötesinde şirketlere sağladığı uzun vadeli kazanımlar üzerinde duruldu. Panelde sürdürülebilirlik raporlamasının geleceğine yönelik stratejik yol haritası ve sonraki adımlar konusunda deneyimler ve öngörüler aktarıldı.

Etkinlik, sürdürülebilirlik alanında ilerlemek isteyen şirketler için hem teorik hem pratik açıdan zengin bir içerik sunarak, sürdürülebilirlik dönüşümünde atılması gereken stratejik adımları daha iyi anlamaları için önemli fırsatlar sundu.

“Sürdürülebilirlik raporlama standartları dönüştürücü bir güç haline geliyor”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye, Denetim ve Güvence Ortağı, Sürdürülebilirlik Güvence Lideri Şirin Soysal, bu etkinliğin sürdürülebilirlik raporlama standartlarının iş dünyasında dönüştürücü bir güç haline nasıl geldiğini tartışmak için eşsiz bir fırsat sunduğunu söyleyerek “Etkinliğin en önemli odak noktalarından biri, uluslararası düzeyde kabul gören TSRS sürdürülebilirlik raporlama standartlarıydı. Bu standartlar, şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını daha şeffaf, güvenilir ve karşılaştırılabilir bir şekilde raporlamalarına olanak tanırken aynı zamanda uzun vadeli stratejik değerlerini artırmalarına imkân sağlıyor.” dedi.

“Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlamaları yapan şirket sayısı artıyor”

“Panelde, sürdürülebilirlik raporlama sürecindeki iyi uygulamaları, bu dönüşümde karşılaşılan zorlukları ve şirketlerin uyum sağlama süreçlerini nasıl hızlandırabileceklerini de ele aldık” diyen Soysal, “Katılımcıların, sürdürülebilirlik raporlama standartlarının yalnızca uyum sağlama aracı değil, aynı zamanda şirketlerin iş stratejilerine entegre edilecek önemli bir fırsat olduğunun altını çizmeleri önemliydi. Nitekim 2024 yılında Türkiye sürdürülebilirlik raporlamalarını incelediğimizde de en büyük 100 şirket içerisinde raporlama yapan şirketlerin sayısının 44’ten 57’ye çıktığını, sınırlı denetim alanlarda ise sayının 11’den 25’e yükseldiğini görüyoruz. Bu etkinlik, Türkiye’deki şirketlerin sürdürülebilirlik stratejilerini gözden geçirmeleri, mevcut uygulamaları iyileştirmeleri, geleceğe yönelik iyi uygulamaları benimsemeleri ve uyum süreçlerini hızlandırmaları adına önemli katkılar sundu.” şeklinde konuştu.