Huawei, ICT Day 2025’te endüstriyel dönüşümün yol haritasını paylaştı
Huawei, İstanbul’da düzenlediği Huawei ICT Day 2025 etkinliğinde; yapay zekâ, bulut, 5G ve IoT çözümleriyle endüstriyel dijital dönüşümün geleceğini ele aldı. Kurumların dijital çağa uyumuna ışık tutan etkinlik, üç ayrı sektörel zirveyle tamamlandı.
Huawei ICT Day 2025, 18 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirildi. ‘Endüstriyel Dijital Zekâyı Hızlandırmak’ temasıyla; sektör temsilcileri ve iş ortaklarını bir araya getiren etkinlikte, dijitalleşmenin kritik yapı taşları olan yapay zekâ, bulut teknolojileri, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi başlıklar gündeme taşındı. Huawei’in stratejik büyüme vizyonu, çözüm ortaklığı yaklaşımı ve sürdürülebilir inovasyon hedefleri gün boyu süren oturumlarda katılımcılarla paylaşıldı.
Huawei ICT Day kapsamında gerçekleştirilen sunum ve panellerde, dijital dönüşümün endüstriyel alanda nasıl hız kazanabileceğine dair önemli mesajların verildi. Ana oturumların ardından eş zamanlı olarak düzenlenen ‘Ekosistem İş Ortakları Zirvesi’, ‘Üretim ve Perakende Zirvesi’ ve ‘Finans Zirvesi’ ile sektörlere özel çözüm ve stratejiler masaya yatırıldı. Katılımcılar, Huawei’in teknolojik çözümlerinin sahada nasıl uygulandığını başarı hikâyeleri ve referans projelerle doğrudan dinleme fırsatı buldu.
“Kaya Shi: Viyonumuz, Türkiye için çalışmak”
Huawei Türkiye Genel Müdürü Kaya Shi, Huawei ICT Day 2025’in açılış konuşmasında, şirketin küresel başarılarını ve Türkiye’ye yönelik stratejik yaklaşımını katılımcılarla paylaştı. 2024 yılında Huawei’nin toplam gelirinin %22,4 artışla 862 milyar Yuan’a ulaştığını belirten Shi, bu büyümenin özellikle bilişim altyapısı, bulut bilişim, dijital enerji ve tüketici iş gruplarındaki dengeli gelişimle sağlandığını söyledi. Türkiye’de ise sanayide dijital dönüşümü hızlandırma hedefiyle yapay zekâ, 5G ve nesnelerin interneti gibi teknolojileri iş ortaklarıyla entegre ettiklerini vurgulayan Shi, Huawei Cloud Türkiye’nin %100 müşteri memnuniyetine ulaşarak hem yerel hem de uluslararası uyumluluğu sağlayan tek bulut sağlayıcısı konumuna geldiğini ifade etti. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde görev yapan 1.000’i aşkın uzmanın 30’dan fazla ülkeye ileri yazılım çözümleri sunduğunu belirten Shi, bu merkezin aynı zamanda Türkiye pazarının özel ihtiyaçlarına yönelik yapay zekâ, bulut ve 5G alanlarında özelleştirilmiş teknolojiler geliştirdiğini de aktardı. Türkiye’deki üretim yatırımları sayesinde bugüne kadar 200 binden fazla yerelleştirilmiş ürünün üretildiğini belirten Shi, bu yaklaşımın “Türkiye’de kök salan, Türkiye için çalışan” bir vizyonun ürünü olduğunu söyledi.
“Ahmet İmamoğlu: Huawei gibi kurumlar yerel ekosisteme katkı sağlıyor”
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İmamoğlu ise katılımcılara seslenirken, Huawei’nin Türkiye’deki uzun soluklu faaliyetlerine ve teknoloji ekosistemine sunduğu katkılara dikkat çekti. Etkinliğe ev sahipliği yapan Huawei’ye teşekkür eden İmamoğlu, “Türkiye’de 22 yıldır faaliyetlerini sürdüren, üniversitelerimizle, kamu kurumlarımızla iş birliği içinde çalışan, Ar-Ge mühendisleriyle bilgi birikimini bu topraklarda geliştiren Huawei’e, bu etkinliği düzenleyerek sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirme nezaketini gösterdiği için teşekkür ediyorum” dedi. Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde özel sektör iş birliklerinin önemine dikkat çeken İmamoğlu, Huawei gibi şirketlerin yerli ekosistemin büyümesinde etkin rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine ilişkin güncel verileri de paylaşan Ahmet İmamoğlu, “2008 yılında sadece 20 Ar-Ge merkezimiz varken bugün 58 ilimizde 1.347 Ar-Ge merkezi, 28 ilde ise 337 tasarım merkezi faaliyet gösteriyor. Toplamda 1.684 merkezde 97 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Bugün burada bulunan 141 firmanın 36’sının toplam 61 Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunuyor ve bu merkezlerde 7.190’dan fazla kişi görev yapıyor. Bu veriler, ülkemizin teknoloji üretimindeki yetkinliğini ve özel sektörün bu alandaki katkısını açıkça ortaya koyuyor” dedi.
“Wang Junyuan: Uzun soluklu iş birlikleri hedefliyoruz”
Huawei Enterprise Türkiye Genel Müdürü Wang Junyuan ise konuşmasında, “Huawei Enterprise Türkiye olarak geçtiğimiz yıl iş ortaklarımızla kurduğumuz güçlü güven ilişkisi sayesinde %23 oranında büyüdük. Bu başarıda, iş birliğine dayalı çalışma kültürümüzün ve pazardaki fırsatları doğru okuma becerimizin payı büyük. Zorluklar elbette vardı, halen de var ama biz her zorluğun beraberinde yeni fırsatlar getirdiğine inanıyoruz. Özellikle yapay zekâ ve verimlilik odaklı çözümlerimizle finans, enerji, üretim, kamu ve ulaştırma gibi kritik sektörlerde güçlü bir konum elde ettik. Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığım ilk günden bu yana, ekosisteme ve kanal tarafına duyduğum güven hep yüksek oldu. Pazarda şeffaflık, regülasyonlara uyum ve uzun vadeli ilişkilere dayalı bir yaklaşımı benimsiyoruz. Bu da bize sürdürülebilir başarı ve daha da önemlisi, karşılıklı kazanç getirdi. Bugün burada hep birlikte olmamız da bunun en güzel göstergesi. Önümüzdeki dönemde de birlikte mücadele etmeye ve birlikte kazanmaya devam edeceğiz” dedi.
Etkinliğin ana oturumları kapsamında; ‘5G, AI ve IoT Ekseninde Kurumsal Dönüşüm’, ‘Endüstriyel Dijital Zekâ Hızlandırıcısı’, ‘Verinin Gücünü Ortaya Çıkaracak Akıllı Bir Altyapı Oluşturmak’ ve ‘Kurumsal Ağ Çözümleri ile Geleceği Şekillendirmek’, gibi başlıklar öne çıktı. Huawei’in referans projelerinin aktarıldığı sunumlar da ilgiyle takip edildi. Etkinlik sonunda, 18 farklı kategoriden 29 iş ortağına performans ödülleri takdim edildi.
Huawei ICT Day 2025, endüstriyel dijital dönüşümün yönünü belirleyecek stratejilerin ve teknolojik vizyonların paylaşıldığı önemli bir etkinlik olarak konumlanıyor.