Sosyal Medya

Akıllı/Smart Cihazlar

Cep Telefonu İle Video Çekerken Nelere Dikkat Edilmeli

Kaliteli video çekmek de günümüzdeki çoğu akıllı telefonun yapabildiği bir şey

Sadece birkaç basit kurala dikkat ederek, cep telefonunuzla daha iyi videolar çekmeniz mümkün!

Hangi cep telefonunun en iyi fotoğrafları çektiğine dair sürekli devam eden bir tartışma olsa da, kaliteli video çekmek de günümüzdeki çoğu akıllı telefonun yapabildiği bir şey. Bir arkadaşınızın su kaydırağından havuza dalışını veya bebeğinizin attığı ilk adımları kaydediyor olabilirsiniz ama kesin olan bir şey var ki, hemen herkes telefonlarının video özelliğini kullanıyor.

Güzel bir video ile mükemmel bir videonun arasındaki en büyük fark, genellikle kamerayı tutan kişi ile ilgili bir durum ve bu durumun iyi yanı, herhangi bir yazılımla ilgisi olmaması. İş, tamamen videoyu çekenin birkaç basit kurala dikkat etmesinde bitiyor.

Bu yazımızda, mükemmel videolar çekebilmek için mutlaka uymanız gereken bazı basit kuralları hatırlıyoruz…

Dikey videolara “hayır” deyin

dikey

Bunu söylemenin iyi bir yolu yok o yüzden direkt olarak söylemeyi tercih edeceğiz. Eğer video çekerken telefonunuzu dikey tutuyorsanız, yanlış bir şey yapıyorsunuz. Portre modunda kaydettiğiniz bir video, ekranı kaplamadığından dolayı izleyen kişilerin bu videodan zevk almasını neredeyse imkansız bir hale getiriyor ve kötü bir videonun ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bir videoyu kaydederken, telefonunuzu mümkün olduğu müddetçe yatay olarak kullanmanız gerekiyor. Bu şekilde çekilen bir video, özellikle internete yüklediğiniz durumlarda çok daha iyi gözükecektir.

Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, bir videoya dikey olarak başladıysanız ve telefonu kayıt esnasında yatay konuma çevirirseniz, video sizle beraber dönmeyecektir. Bunun yerine tamamen izlenmez olan bir kayda kavuşacaksınız çünkü video sadece dikey çekilmiş değil, aynı zamanda yana yatmış bir video olacaktır. Yani dikey çekimin sorunlarının yanı sıra, videoyu izlemek için kafanızı da çevirmeniz gerekecek…

Mikrofonu kapatmayın

mic

Video çekerken telefonu yan tutmanın tehlikeli bir yanı, elinizi telefona nasıl yerleştirdiğinizdir. Çünkü doğru bir yerleştirme yapmadıysanız, telefonun mikrofonlarından birini kapatıyor olmanız oldukça yüksek bir ihtimal.

Çoğu modern telefon, birden fazla mikrofon bulundurmakta. Yani çektiğiniz videoda ses çok önemli değilse, bu büyük bir sorun olmayacaktır. Ancak mikrofonların nerede bulunduğunun bilincinde olmak ve ellerinizi buna göre yerleştirmek, videonuzun kendini göstermesi için büyük fayda sağlayacaktır.

Bu durum, özellikle telefonlarını kılıf ile kullanan kişiler için daha önemli oluyor çünkü, bazı kılıf üreticileri, mikrofonların tamamen düzgün çalışması için gerekli olan boşlukları kılıflarına eklemiyorlar ve bunun sonucunda da bazı mikrofonlar, otomatik olarak kapanmış oluyor.

Ne zaman 4K kullanacağınızı bilin

4kk

Çoğu modern akıllı telefon, video çözünürlüğünü 4K’ya yükseltmenize izin veriyor. Bu durum videonuzun gelecekte de düzgün gözükeceğini garantilemenin hoş bir yolu olsa da, 4K yüzünden karşılaşabileceğiniz bazı sorunlar da bulunmakta. 4K çekimlerin, işlemci gücü ve depolama alanı adına pak cimri olmamalarının yanı sıra, birçok telefon 4K çözünürlüğünü sunmak için genellikle video düzeltmesi ve dengesi gibi özelliklerden vazgeçiyorlar. Bunun anlamı da, 4K videoyu çekerken eliniz titriyorsa veya hızlı hareket eden bir şeyin videosunu yakalamaya çalışıyorsanız, bu çözünürlüğü kullanmadan elde edeceğinizden çok daha kötü bir video ile karşılaşabilmeniz oluyor.

Bu durumdan kaçınmak için yapılabilecek en iyi şey, önemli bir çekimi yapmadan önce telefonunuzun 4K özelliğini test etmek ve ne gibi sorunları ortaya çıkarttığının farkında olmak. Böylelikle önemli bir video çekimi sırasında, işinize yaramayacak yüksek çözünürlüklü bir kayıt yerine, daha düşük çözünürlüklü ancak işinize yarayan bir kayıt gerçekleştirebilirsiniz.

Ses yüksekliğinize ve nefesinize dikkat edin

ses21

Bir video çekerken koşuyor olabilirsiniz veya normalde de sesli nefes alan biri olmanız mümkün. Buradaki en önemli detay, çıkarttığınız seslerin videonuzu nasıl etkilediğinin farkında olmak. Örneğin, kamerayı suratınızdan 60 cm uzaklıkta tutarken 100 metre ilerdeki birine bağırmak, kaydınızı izleyenlerin kulaklarında sorun yaratacağına emin olabilirsiniz. Sessiz bir ortamda kayıt yaparken, telefon kameranız nefesinizi fark ederek, kaydettiğiniz şeyden ziyade nefesinize odaklanmayı tercih edebilir.

Ne yazık ki bu sorun, ne olduğunu fark etmediğiniz sürece çözmesi kolay bir sorun değil. Bu sorunu ortadan kaldırmanın en kolay yolu ise, çıkarttığınız seslere ve kameraya yakınlığınıza dikkat etmek olacaktır.

Ayarlar menüsü arkadaşınızdır

pref

Her telefon üreticisi, kamera uygulaması altında farklı seçenekler ve çekim özellikleri sunabiliyor. Kullandığınız uygulamanın (üreticinin standart uygulaması veya indirdiğiniz bir uygulama olabilir) yetenekleri ve ayarlar seçeneklerinin neler sunduğunun bilincinde olmak, video çekimlerinizin bir adım daha ileri gitmesini sağlayacaktır. Kamera uygulamanızın video ayarları menüsü sizin arkadaşınızdır ve bu menü sayesinde kendinizi, daha önce düşünmediğiniz eğlenceli videoları çekerken bulabilirsiniz.

Her durumda videolarınızın son hali, ayarları kurcalamadan öncekine göre daha iyi olacaktır.