Yapılan bir araştırma akıllı telefonlarda kullanılan pillerin hayatımızı tehdit etme noktasına nasıl geldiğini ortaya koyuyor.
Wikipedia, pilleri “kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan aygıt” olarak açıklamaktadır.
Oysaki piller hayatımızı kontrol altına alan ve gün içinde bize eşlik etmeleri için şekilden şekle girdiğimiz; dost mu yoksa düşman mı olduğunu da bir türlü bilemediğimiz temel güç kaynaklarımızdan başka bir şey değildir.
Pil teknolojisi neden gelişmiyor?
Akıllı telefonların çekirdekleri katlanarak arttı, DDR4 RAM’leri telefonlarımızda görür olduk. Akıllı telefonların kameraları profesyonel kameralarla yarışır hale ulaştı ama pil teknolojisinde arpa kadar yol alınamadı. Bu teknolojinin gelişiminin önünde kimler, neden var bilemiyoruz ama İngiltere’de bulunan London’s Global Üniversitesi yaptığı bir araştırmayla akılı telefonların bizce kalbini oluşturan pillerin neden ve nasıl patladıklarını ortaya çıkardı.
Akıllı telefonların pilleri neden patlıyor?
Son dönemde akıllı telefonların pil patlatma haberlerine oldukça alıştık ve birçok kullanıcının telefonları şarj olurken kulaklarına götürmediklerini ve gece şarja takıp yanlarına koymadıklarına şahit olmaktayız. Bu söylediğimiz durumlara sizin de dikkat etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Son dönemde piyasaya çıkan akıllı telefonların birçoğunun pilleri artık telefona entegre şekilde geliyor ve bu durum özellikle ısı konusunda büyük bir handikap yaratabiliyor. Lakin akıllı telefonlarda ekran, işlemci, GPU ve pil ortama sürekli ısı yayıyor ve birbirlerinin ısı iletim hızlarının yayılmasına engel oluyorlar.
Peki Araştırmada Neler Söyleniyor?
London’s Global Üniversitesi akademisyenleri, ısının Lityum İyon bataryalar üzerinde etkilerini araştırıyorlar ve yaptıkları testlerde 250 derecede bu pillerin patlama noktasına erişebildiklerini belirtiyorlar. 1000 derecelik sıcaklık ise tüm pillerin patlamasına sebep olmakta. 250 derece size belki biraz fazla gelecek ve “benim telefonum hayatta o kadar ısınmaz” diyeceksiniz fakat burada bahsedilen ısı telefonun değil bataryanın içindeki iyon çekirdeklerinin içsel ısısı.
Bundan dolayı akılı telefonları kullanırken daha dikkatli davranmanızı siz değerli okuyucularımıza öneriyoruz. London’s Global Üniversitesi’nin pillerin nasıl patlama noktasına ulaştığını anlattığı videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.