Samsung Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge’i root’lamanın kolay bir yolu, artık var!
Galaxy S6’yla yakından ilgilenen geliştirici kitlesi, kısa zamanda çok yol kat ederek root aracını yayınladı bile. PingPongRoot adını taşıyan araç, Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S6’yı root’lamanıza ve onun üzerinde yönetici izinlerine sahip olmanıza olanak tanıyor.
PingPongRoot, henüz beta aşamasında olduğundan onu kullanırken bazı sorunlarla karşılaşma olasılığınız var. Dolayısıyla aracın geliştiricileri, root işlevlerinin kusursuz çalışacağının garantisini vermiyorlar. Galaxy S6 ve S6 Edge ile çalışabilen PingPongRoot’un tam olarak hangi modelleri desteklediğini XDA sayfasından görebilirsiniz. Root için neler yapmanız gerektiği de bu sayfada anlatılıyor.
Galaxy S6 veya Galaxy S6 Edge’inizi root’lamaya karar verirseniz, bu işlemin risk içerdiğini ve garantinizden olabileceğinizi unutmayın. Bunun yanında XDA sayfasındaki uyarıları tamamen okumaya özen gösterin.
Android’li telefonlarda Root ne işe yarar?
Mobil işletim sistemleri arasında en çok modifiye edebileceğiniz platform, şüphesiz Android. Cebinizi veya tabletinizi baştan aşağı özelleştirmek için onu root’lamanız şart değil, ancak root’lamanız halinde daha fazla güce sahipsiniz demektir. İşte Android’li cihazınızı root’lamanız için 9 neden.
9. Gizli özellikleri açın:
Android, yapısı itibariyle sizi fazla kısıtlamayan bir mobil platform. Ancak bazen mobil sağlayıcınız veya Android’in kendisi, bazı uygulamaları engelleyebilir. Ancak root’larak engellenmiş uygulamaları yükleyebilir, Android’in son sürümlerindeki uygulamalara erişebilir, uyumsuz uygulamaları uyumlu hale getirebilir, HTC’nin Beats Audio işlevini farklı ceplere getirebilirsiniz.
8. Otomatikleştirin:
Telefonunuzda neredeyse her işlemi otomatik hale getirebilen Tasker’ı duymuşsunuzdur. Uygulama, root’suz ceplerde de çalıyor. Ancak root’lu ceplerde çok daha yetenekli. Root’luysanız 3G’yi ve GPS’i açıp kapatma, işlemci hızını değiştirme, ekranı açıp kapatma gibi işlemleri Tasker ile otomatikleştirebilirsiniz.
7. Telefonunuzu hızlandırın, pil ömrünüzü uzatın:
Root’suz cebinizi hızlandırmak ve pil ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz çok şey var. Ancak root’lu ceplerde daha fazla güce sahipsiniz. Örneğin SetCPU gibi bir uygulamayla telefonunuzu overclock edebilir ve hızlandırabilir, veya pil ömrünü azaltmak için yavaşlatabilirsiniz. Greenify gibi bir uygulama ile arka plandaki uygulamaları “hazırda bekletebilirsiniz.”
6. Uygulamalardaki reklamları engelleyin:
Reklamlar, uygulamaların para kazanmaları ve gelişebilmeleri için gerekli. Ancak reklamlar bazen pilinizin ve veri kotanızın daha çabuk tükenmesine yol açabilir. Belirli reklamları engellemek için en iyi yol, cihazınızı root’lamaktan ve AdFree, AdBlockPlus ve Ad Away gibi bir uygulama kurmaktan geçiyor. Root’lu değilseniz, uçak moduna geçmek de işe yarayabilir.
5. Uygulamalarınızı yedekleyin:
Yeni bir Android’li cihaza geçerken veya ayarlarınızı sıfırlamak istediğinizde, önceden verilerinizi yedekleyerek işinizi büyük ölçüde kolaylaştırabilirsiniz. Titanium Backup, root’lu ceplerde en büyük yardımcınız olacak.
4. Ön-yüklü gelen çöpü kaldırın:
Titanium Backup, sadece yedeklemekte değil, cebinizle beraber gelen ve kaynaklarınızı tüketen uygulamaları kaldırmakta da işinize yarayacak. Uygulama içerisindeki “dondur” işlevini kullanmanız yeterli.
3. Android’in ince ayarlarını değiştirin:
İster yüzeysel olsun, ister arka plandaki ayarlar, sistemin her türlü ince ayarına ulaşmak istiyorsanız cihazınızı root’lamalısınız.
Yapabilecekleriniz arasında Keyboard Manager ile klavye düzenini değiştirebilmek, çoklu görev desteğini geliştirme, Pimp My ROM ile ek temalar yükleyebilme ve çok daha fazlası var.
2. Özel bir Kernel flaşlayın:
Android’in derinliklerindeki ayarları değiştirmek için bazı durumlarda özel bir kernel yüklemeniz gerekebilir. Bu işlemi ise sadece root’lu bir cepte yapabilirsiniz. Kernel’i değiştirmek, size daha iyi performans ve daha iyi bir pil ömrü sağlayabildiği gibi Wi-Fi tethering desteklemeyen bir cebinizde tethering’i etkinleştirebilirsiniz.
1. Custom ROM kullanın:
Bu olanağı muhtemelen zaten biliyorsunuz, ancak Custom ROM yükleyebilmek, root’lamanın en büyük faydalarından bir tanesi. Bazı Custom ROM’lar cihazınıza yeni ve eşsiz işlevler eklerken, bazıları işletim sisteminizi tepeden tırnağa değiştirebiliyor.