Gelecekte Akıllı telefonlarda olması beklenen özellikler.
Mobil cihazlar için gelecek teknolojileri kafa kurcalayan sorulardan biri. Çünkü yeterli alım gücüne sahip hemen hemen herkes ihtiyacını, hatta ihtiyacından fazlasını karşılayan telefonlara, cihazlara sahipken yeni cihaz satabilmek şirketlerin en önem verdiği stratejilerden biri…
Bu durumda yazılım teknolojilerinin geleceğine odaklanmak akıllıca. Digital Spy öyle yapmış ve ABD’nin en sağlam bilişim şirketlerinden Qualcomm’a üzerinde çalıştıkları yeni teknolojileri sormuş. Qualcomm’un yakın gelecek için öngördüğü altı fütürüstik özellik yüzde yüz gerçekleşecek diye bir şart yok, ama yüksek bir olasılık var.
Piezoelektrik parmak izi tarayıcılar, AKILLI TELEFONLAR
Samsung Galaxy S6 veya iPhone 6’nın kullandığı tarayıcılar parmak izinizi yüzey ayrımı yapmaksızın okuyabiliyor. Ancak bu teknolojinin bazı kusurları var. En büyüğü hacklenme… Parmağınız ıslak veya nemliyken de sorun yaşayabiliyorsunuz. Qualcomm’un yüksek frekanslı tarayıcı testleri, piezoelektrik katmanlar kullanıyor. Bu teknoloji parmağınızın yüksek çözünürlüklü haritasını çıkardığı için daha güvenli olacak.
Akıllı Telefonlar Yapay zeka kameralar içerecek!
Neyin fotoğrafını çekeceğinizi anlayabilen kameralar, cihaza daha önceden yüklenmiş olan referans veritabanındaki objeleri kıyaslayacak. Böylece bir çiçek mi, bir bina mı ya da portre mi çekiyor olduğunuzu ve belki daha pekçok şeyi anlayarak çekim ayarlarınızda size yardımcı olacak. Bulunduğunuz yer ve ortama göre çekim alışkanlıklarınızı hatırlayarak işinizi kolaylaştırabilecek.
Yakın Alan İletişimi (NFC) – Akıllı Telefonlar
NFC (Near Field Communication – Yakın Alan İletişimi), aslında Android kullanıcılarının sahip olduğu ama çoğunun farkında olmadığı bir yeni nesil kablosuz iletişim teknolojisi. Birbiriyle uyumlu elektronik cihazlar arasında yakın mesafeli haberleşmeyi sağlayan NFC büyük olasılıkla yeni iPhone’larda da olacak. Çünkü geleceğin olmazsa olmazlarından biri de temassız ödeme de ondan.
Çevresel ses düzeni
Orijinal ve daha çok bildiğimiz, kullandığımız adıyla ‘surround sound’ kulaklıklarımızda olacak. Daha önce yok muydu, vardı evet ama açıkçası biraz ‘sözde surround idi’ diyebiliriz. Test aşamasındaki yeni sistem, kulaklıklarımızda duyduğumuz sesin hoparlördeki sesten ayırt edilemeyecek nitelikte olmasını sağlayacak.
Okunaksız el yazınızı tanıyacak kameralar
Üçüncü bir donanımın yardımıyla işleri kolaylaştıracak bir başka Qualcomm çalışması, aşırı okunaksız –hatta doktor reçetesi düzeyinde okunaksız- el yazılarını bile anında çözümleyerek metne dönüştürebilecek. Eğer bunu gerçekten yapabilirse özellikle not alan öğrenciler için müthiş bir uygulama olacak.
Şebekeye bağlı olmayan uçtan uca iletişim
Herhangi bir acil durumda veya doğal felakette haberleşmeyi mümkün kılacak uçtan uca iletişim (P2P), hayatınızı kurtarabilecek. Diyelim ki bir depremde bulunduğunuz bölgenin, hatta kentin iletişim sistemi çöktü. Telefon şebekesine bağlı olmayan P2P bu koşullarda çalışmaya devam edebileceğinden, ufak gruplar oluşturarak haberleşmek mümkün olacak.
Güncelleme:
16 Eylül 2017:
iPhone X’ten sonra akıllı telefonların geleceği Nasıl Olacak? Sırada Ne Var?
Akıllı telefonlar için Güvenlik İpuçları