Devrimsel Dijital Dünya çocuğumuz ile aramızdaki ilişkiyi önemli ölçüde değiştirdi!
Bir çok ebeveyn daha çocuğunun dünyaya geleceğini öğrendiğinden itibaren onun gelişimi için gerekli eğitici oyuncaklardan tutunda, bebek takip monitörlerine kadar hatta dahası en iyi okul arayışlarına ve kreşlere varana kadar hayatlarındaki değerli zamanlarının büyük bir bölümünü dijital dünya içerisinde geçirmeye başlıyor.
Peki bu ne kadar doğru?
Doğal olarak her anne ve baba çocukları için en iyi olanı istiyor.
Eğer bu makaleyi okuyorsanız içinde bulunduğunuz cihazın yaşadığımız dünyayı ne büyük bir ölçüde değiştirdiğini görmeye başlamışsınız demektir. Bu bir akıllı telefon, dizüstü bilgisayar veya tablet, mobil ve dijital teknolojilerdeki gelişmelerden biri kısacası bilgiye ulaşmanın en hızlı yolu ile ilgili devrimlerden sadece biri olabilir.
Peki bu devrimsel dijital dünya ebeveynlik anlayışında neleri değiştirdi?
Öncelikle artık en iyi arkadaşınız konusunda uzman yakın dostlarınızdan biri veya anneniz olmaktan çıktı!
En iyi Arkadaşınız değişti!
Daha önceki velilerin avucunun içinde bu kadar bilgi olmadığı kesin. Zira çocuk yetiştirme konusunda o eski ve garip bilgi tavsiyelerinin aksine ebeveynler her zamankinden çok daha hızlı kendi cevaplarını bulacakları bir yakın arkadaşa sahip. Google!
Dijital dünyanın ebeveynlerinin en yakın dostu Google olmuş durumunda!
Nerede o eski anne baba veya daha önce çocuk yetiştirmiş en iyi arkadaşınız. Sanırız o biraz geri planda kaldı.
Doktora giden veliler bile hastaneye gidene kadar birçok ön bilgi ile yüklü geliyorlar.
Üstelik annelerin eline dijital bebek monitörlerinden tutun da dijital termometrelere hatta 3D ultrason cihazlarına kadar teknolojik imkan sunulmuş durumda…
Dahası nerede olduklarının önemi olmadan sosyal medya sayesinde veliler bir topluluğa anlık olarak bağlı olabiliyorlar.
Yani toplum ile birlikte çocuk yetiştirmeye başladık ve akıllı telefonlar ve sosyal siteler sayesinde anne aile ve arkadaşları ile sürekli irtibat halinde tüm ebeveynlik deneyimlerini insanlar ile paylaşarak toplum ile büyütmeye başladı.
Başka ne var derseniz , Bir çok şeyi ilk defa deneyimleyen anne hayatındaki bu deneyim boşluğunu internet sayesinde dolduruyor.
Çocuğunuzun ihtiyacı olan “Face Time” sadece sizin gerçek Yüzünüzdür!
Yüksek hızda internet ve üstün dijital teknolojiler hayatımızı daha iyi yapma konusunda bize yardımcı olurken bir bebek için aslında basit ve tek gerçek ihtiyaç sadece sizin yüzünüzdür!
Ne bir en iyi oyuncak, bir öğretmen veya çocuk bakıcısı değil.. Hele Hele akıllı cihazların monitörleri hiç değil..
Malum çocuklar sünger gibidir! Onlar bizi izleyerek onlara sunduklarımızın her bir parçasını gözlemleyerek ve yaşayarak hızlı bir şekilde öğreniyorlar. Bunu kesinlikle unutmamak gerekir ki çocukların beyin gelişiminin % 80’i hayata başladığının ilk 3 yılında gerçekleşir ve onun nasıl birine dönüşeceğini bu kısacık süre bilirler.
Şimdi tamda bu nokta da şöyle bir derin nefes almanızı istiyorum ve düşünün ;
“Muhtemelen sizde çocuğunuz sussun oynasın diye eline ipad veya akıllı telefon veya teknolojik başka bir oyuncak verenlerden siniz öyle değil mi?”
Bir ebeveyn ve çocuk arasında temel etkileşimi engelleyen en önemli etken şu anda maalesef işte bu“Dijital teknolojinin ta kendisi”.
Çocuğun tüm hayatı boyunca en rehberi olacak olan bizler ne yapıyoruz? En Önemli ilk 3 yılında bile kendi elimiz ile dijital teknolojiye evlatlarımızı itiyoruz.
Dijital dünya yüzünden yüz yüze eğitimden ekran karşısındaki eğitime geçmiş görünüyoruz.
Teknoloji artık Ebeveyn olma şeklimizi değiştirmiş durumda!
Hele hele çocuğunuz kendini ifade etmek için elinizdeki cihazı ulaşmaya veya kullanmaya çalışıyorsa bu çok büyük bir sorun. Çocuğunuz siz akıllı telefonunuz ile oynarken sizinle temasa geçmek istiyorsa bilin ki yüz yüze meşgul olmaya ihtiyacı var ve bu fırsatı kesinlikle iyi kullanın !
Hani hep duyuyoruz kaliteli zaman geçirmek lazım diye aslında ilişkinin kalitesi çocuğun gelişiminin kalitesini önemli derece etkiliyor.!
Peki Dijital Dünya Kötü Mü?
Elbette dijital çağda yaşıyoruz ve Dijital teknoloji kötü bir şey değildir ve hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır.
Tüm mesele çocuklara bu cihazların asıl değerini öğretmekle ilgili aslında..
Tüm aileyle birlikte bir film izlemek bir şarkı dinlemek veya hep birlikte bir oyun oynamanın kötü bir yanı yok.
Bir ebeveyn olarak sizin de okumak ve sessizce çalışmak için kendinize zaman ayırmanız ayrıca çok önemli..
Artık dijital dünyada anne baba olmak eskisi gibi değil çok daha dikkatli olmak zorundayız. Zira dijital dünya farkında olalım veya olmayalım verdikleri kadar çok daha fazlasını sizden alabilir.
Behti Soykan