Yasakların ilacı VPN Nedir, VPN Nasıl Çalışır, Ücretsiz VPN Çözümleri Nelerdir?
VPN Nedir? Nasıl Çalışır? Yasakların ilacı VPN ile ilgili bu güne kadar bir çok yazı yazıldı. VPN’in kelime anlamı nedir? , VPN Nedir, Nasıl Çalışır? Elbette bunları bilmek oldukça önemli. Ancak yazılan yazılara bakıyorum hepsi 2 yada 3 yıl önce kaleme alınmış ve öylece kalmış.
Herşey iyi güzelde VPN dediğimiz şey bu süre içinde yerinde mi saydı? Elbetteki hayır. VPN servisleri önceleri ücretli veya ücretsiz yada belli sürelerde ücretsiz şekillerde hizmet veriyorlardı. Vermeye de devam ediyorlar bu arada. Yine de günümüzde;
VPN artık bir hizmet olmaktan çıkıp bir çok tarayıcıya eklenen bir özellik olmaya başladı bile. Bakınız VPN özellikli OPERA web tarayıcısı gibi.
Peki nedir insanları VPN Kullanımına iten gerçekler? diyorsanız;
VPN kullanma ihtiyacımız hepimizin de bildiği üzere yasaklara baş kaldırma dürtümüzden, gizli saklı açık saçık yetişkin sitelerine girme isteğimizden, güvenlik endişelerimizden, devletlerin veya kurumların internet kısıtlamalarından kurtulmak adına başvurduğumuz ilaç gibi bir özellik olarak kabul edebiliriz.
İyi amaçlar içinde kullanılıyor elbette;
Okul veya Çalıştığınız, çalışmadığınız kurumların ağlarına bağlanmak içinde VPN kullanılır. Ancak bu genel anlamda bizim bahsetmek istediğimiz konunun dışında olan bir kullanım şekli olarak düşünebiliriz.
Genel ihtiyaç listesine baktığımızda ise VPN’in ilk tanımı yapıldığından beri bu ihtiyaçlarda bir değişiklik yok esasen.
Ancak şu anda en önemli gerçeklerden biri de hızla gelişen Mobil Dünya. Hızla artan akıllı telefon satışları beraberinde özellikle güvenlik endişelerini, Kişisel bilgilerin çalınma tehlikesini, Takip edilebilme risklerini beraberinde getirdi.
Peki ya Sosyal Medyaya Ne Demeli? Sosyal Medyadan sesini duyurmak ama hiç kimse tarafından takip edilmek istemeyen insanlar içinde ilaç kabul edilen VPN Uygulamaları söz konusu değil mi?
Hal böyle olunca insanların bu ihtiyaçlarını kötüye kullanmak isteyen kötü niyetli insanlar VPN uygulamalarına sizin bilgilerinizi çalabilecek açıklar bile yerleştirmeyi ihmal etmediler. Güvensiz VPN uygulamaları dediğimiz bu VPN’lerin isimlerini duyduğunuzda şaşıracağına eminim.
VPN Konusunda Sıkça Sorulan Sorulara bir Bakalım ve kısaca cevaplayalım!
Kısaca VPN Nedir? Sorumuzu da hala bilmeyen dostalarımız için cevaplayalım bu arada.
VPN ingilizce karşılığı Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) terimini kısaltılmış hali olarak tanımlanıyor ve internete başka bir IP adresi üzerinde bağlanıyormuş gibi görünmenizi sağlayan hizmetin temel adı.
Dünya da çeşitli IP’ler ile Internet Ulaşabilen bir havuz düşünün, O havuz bağlanıp onun IP’leri üzerinden daha güvenli ve takip edilemez, şifreli bir şekilde Interneti kullanmanızı sağlayan sistem olarak tabir edilebilir. VPN sistemi bu iletişi esnasında gönderdiğiniz, aldığınız tüm verileri kendisi şifrelediğinden 3. şahısların ne yaptığınızı görmesine izin vermiyor.!
VPN Ne için Kullanılır?
VPN kullanma ihtiyacımız özetle hepimizin de bildiği üzere yasaklara baş kaldırma dürtümüzden, gizli saklı açık saçık yetişkin sitelerine girme isteğimizden, güvenlik endişelerimizden, devletlerin veya kurumların internet kısıtlamalarından kurtulmak adına başvurduğumuz ilaç gibi bir özellik olarak kabul edebiliriz. VPN’in ilk tanımı yapıldığından beri bu durumda bir değişiklik yok esasen.
- Kısıtlı ve Yasaklı Sitelere Girmek, Yasaklara Başkaldırmak için kullanılır.
- Yasadışı Dosya indirmeleri, (Torrent vs.), Crack Yazılımlar, Şarkılar vs.
- İş veya okul ağına ulaşmak
- Elbette En önemli nedenlerden biri Gizlilik ve Güvenlik!
VPN nasıl çalışır?
VPN aslında sizin bilgisayarınız ile bağlanmak istediğiniz yer arasında şifreli bir tünel oluşturur. Bu tünel içinden iletilen bilgi dışarıdan bakıldığında şifreli olduğu için dışarıdan görüntülenemez. VPN çözümleri bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü kurar. Bu noktada sanal bir ağ bağdaştırıcısı gibi davranarak size karşıdaki ağdan bir IP numarası da verir.
Mobil Tarafta VPN KULLANIMLARINA ÖZELLİKLE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUM!
Özellikle Açık Kaynak Kodlu olması hasebiyle Android tabanlı VPN uygulamaları yaygın bir şekilde kullanılmakta ve bir çoğu ücretsiz olduğundan daha fazla tercih edilmekte. Ancak bu serbestliğin ve ücretsiz olmasının bedelini fazlasıyla bize ödetmek isteyen VPN uygulamaları mevcut ve bunlardan uzak durmanızda fayda var.
En Güvensiz 10 Android VPN Uygulaması, kullanırken bir kez daha düşünün!
En Güvensiz 10 Android VPN Uygulaması hangileri?
VPN’ler, Webe anonim olarak göz atmanın filtrelerden kaçınmanın, yasaklı sitelere girmenin en mükemmel yoludur. Buna ilave Android cihazlarda masaüstündekileri kadar kolay yüklenip çalışırlar.
Ancak hangisini seçtiğiniz konusunda dikkatli olmanızda fayda var.
CSIRO’nun Data61,, UC Berkeley, UNSW Sydney ve Malezya’daki UCSI‘den bir grup araştırmacı, Google Play‘de bulunan geniş Android VPN uygulamaları seçiminden (ekip 283’ü inceledikten sonra) çok sayıda güvensiz, sızdırılmış kullanıcı verisi, enjekte edilen reklamlar ve kötü amaçlı yazılım içerdiğini tespit etti.
Bunlar arasında Android markette popüler uygulamalarında olduğunu belirten araştırmacılar analiz edilen VPN uygulamalarından yüzde 37’sinde 500K dan fazla kurulum yapıldığını ve 4 yıldızlı derecelendirme verildiğini belirttiler.
VirusTotal’a göre yüzde 38’den fazlası kötü amaçlı yazılım bulunduğunu belirtti. Bununla birlikte test edilen VPN uygulamalarının yüzde 18’i kullanıcıların web trafiğinin şifrelenmediğini de ekliyor.
Yüzde 16’sı trafiği diğer cihazlara yönlendirdiki bu da bilmediğimiz bir şekilde yasa dışı olarak içeriğimizin başkalarına iletildiğini gösteriyor.
Bu nedenle dikkat etmeniz gereken güvensiz 10 Android VPN Uygulaması şöyle;
EN SIK Kullanılan VPN UYGULAMALARI NELERDIR?
- Tor Project
- VPN Master
- Hotspot Shield VPN
- Psiphon
- Zenmate VPN
- TunnelBear
- Zero VPN
- VyprVPN
- Private Internet Access VPN
- Espress VPN
- IPVanish VPN
Yinede Bu uygulamaların kullanımı ülkemizde BTK Tarafında yasaklanıyor ve Engelleniyor.
VPN Erişimi Engellendiğinde ise Çare Nedir? Diyenler için.
Bu konuda bana göre en ideal çözümlerden biri VPN özellikli OPERA web tarayıcısı. VPN özellikleri eklenen herhangi bir web tarayıcı kullanmanız bir VPN uygulamaları indirip yüklemekten daha hızlı ve kolay çözüm olabilir.
OPERA VPN Özellikli Web Tarayıcı çare olabilir.
EN Güvenli Olarak Kabul Edilen, Türkiye’nin En iyi 7 VPN Uygulaması Hangileri?
- EpressVPN 9.8 Puan
- IPVANISH VPN 9.4 Puan
- NordVPN 9.1 Puan
- purevpn 8.8 Puan
- SAFERVPN 8.7 Puan
- HIDEmyASS! 8.3 Puan
- HotspotShield 8.0 Puan