iPhone ve Android’te Rahatsız Edici Aramalar Nasıl Durdurulur?
iPhone ve Android’te Rahatsız Edici Robot Aramalar Nasıl Durdurulur? Sürekli sizi sinir eden veya aldatmak isteyen, bir başka deyişle sizin tarafınızda istenmeyen aramalara karşı hemen savaşın!
Mobil spam çağrıları yıllardır hepimize rahatsızlık veriyor. Son bir kaç ise sadece ülkemizde değil bir çok ülke de de benzer sıkıntılar giderek artıyor. Bir çok kişi hemen hemen her gün en az 4 veya 6 kez ya bir anket ya bir müşteri hizmetleri gibi hizmet satmaya yönelik benzersiz telefon numaralarından aranıyor.
Robotik aramalar, spam aramalar son dönemde gerçek telefon numaraları ile kendi aramalarını maskeleyerek bu taraftaki faaliyetlerini giderek artırdı. Bir çoğu saçma sapan konuşmalar ile sizi kandırma veya sizi tehdit edercesine konuşmalara sahne oluyor.
Dolandırıcılar için internetin gücünü kullanmak için robotik aramalar sayısız çağrı isteğini kolayca sürdürmesini sağlıyor. Bir kaç kişiyi kandırdıklarında ise yaptıkları masrafı fazlasıyla çıkarmış oluyor. Basit rakamlarla ifade etmek gerekirse; bu Robotik Aramalar hakkında sadece geçen yıl Amerika’da yapılan şikayetlerin sayısı 375.000’den fazla. Ülkemizde de bu sayının bundan aşağı kalır yanının olmadığına eminim.
Ülkemizde de BTK benzer şekilde SMS mesajlarına karşı bir düzenlemeler getirmiş olsa da; robotik aramalar söz konusu olduğunda ellerinde şimdilik fazla bir şey gelmiyor gibi görünüyor.
Gerçek şu ki; gerçek dünyadaki geri bildirimler, işlerin gittikçe kötüleştiğini – daha iyi olmadığını – ve durumun daha da kontrolden çıkmaya başladığını gösteriyor.
Peki tüm bunlar için ne yapmamız gerekiyor? Buna engel olmanın bir yolu var mı? Savaşmak isteyenler ne yapmalı?
Öncelikle operatörler bu çağrıları nasıl sınıflandırıyor ona bir göz atalım.
Robocallers – Robotik Aramalar Nedir?
- Önceden kaydedilmiş telefon mesajları.
Spammers – Spam Gönderenler Nedir?
- Çok sayıda alıcıya rasgele çağrı yapan istenmeyen arayanlar; bazen sizinle iletişim kurmak için onay verdiğiniz kişileri de içerir.
Fraud calls – Dolandırıcılık Aramaları Nedir?
- Kötü niyetli bir amaçla bulunmadıkları bir kişi gibi davranan bir kişiler olarak tanımlanıyor.
iPhone ve Android’te Rahatsız Edici Aramalar Nasıl Durdurulur?
Gelelim esas konuya size seçenekleri sıralayalım.
Seçenek 1: Tek Tek Bu Numaraları Engelleyebilirsiniz!
Özellikle robotik aramalarda size aynı kaseti sürekli dinletmek isteyen ve aynı numara üzerinden aramalarını yapan birileri varsa; iPhone ve Android üzerinden bunu engellemeniz oldukça kolaydır.
- iOS’ta, Telefon uygulamasına, ardından Son Aramalar‘a gidin ve engellemek istediğiniz sayının sağındaki mavi bilgi simgesine dokunun.
- Android’te ise süreç bundan farklı değil. Telefon Uygulamasında Son Arayanlar Listesine gidip, ilgili telefon numarası üzerinde uzun bastığınızda size blok seçeneğini sunacaktır. Bazı Android telefonlarda ilgili telefon numarasını Spam olarak bildirme şansı bile bulabilirsiniz.
Yine de bu tahmin edebileceğiniz gibi spam göndericileri sizden uzak tutmanız için yoğun bir çaba sarfetmeniz gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.
Seçenek 2: Operatörünüze Bir Ücret Karşılığında Sizi Korumasını İsteyebilirsiniz!
Ülkemizde Vodafone, Turkcell ve Turk Telekom’un bu yönde bir hizmeti var mı onu tam olarak bilmemekle beraber; dünyada bir çok büyük operatör kullanıcıları ile onları rahatsız edenler arasında bir engel olarak kendini koymak için adımlar attılar. Buradaki sıkıntı bu hizmet için kullanıcılarından küçükte olsa bir bedel talep ediyorlar! Bazıları içinse ücretsiz.
Bunun örnekleri arasında AT&T’nin Call Protect adını verdiği hizmeti mesala. Faturalı kullanıcıları için hizmet ücretsiz, Ön ödemeli hatlar sa bu hizmeti kullanamıyor. Muhtemelen ücretli.
AT&T Call Protect Uygulaması ücretsiz ve robocall’ların size ulaşmasını engellemek için tasarlanmış ücretsiz bir çağrı uygulaması ve telefonunuzda yazılımı yüklemek dışında özel bir şey yapmanız gerekmez.
Benzer Şekilde Sprint‘in Premium Caller ID Hizmeti Var. Aylık 2.99$ istiyor.
T-Mobile‘ın tüm faturalı müşterileri için ücretsiz kullandırdığı Scam ID ve Scam Block uygulaması söz konusu.
Verizon Wireless: Caller Name ID ($2.99 aylık)
Seçenek 3: Üçüncü Parti Yazılımlar ile Kendiniz Koruyabilirsiniz!
Nomorobo, RoboKiller, Hiya ve diğerlerinin telefonunuzu istenmeyen aramalarda çalmasını önlemek için tasarlanan bazı hizmetleri var.Çoğu bir aylık (veya yıllık) abonelik gerektirir.
Özünde bu hizmetler sürekli geri bildirimlerle güncellenen bir veritabanına kayıtlı telefon numaralarından faydalanmanızı sağlıyor. Bir çağrı gelince bu servis, bu büyük aldatmaca numaralarına karşı çalıştırır; Bir eşleşme bulursa, gelen çağrıyı size daha ulaşmadan kapatır.
Elbette kendi white listenizi oluşturabileceğiniz gibi kendi kara listenizi de oluşturabilirsiniz.
Nomorobo’nun 14 günlük ücretsiz kullanım süresi var denemek isteyenler için. Ondan sonra aylık 1.99$ yada yıllık 19.99$ gibi bir rakamla bunu kullanmak mümkün.
Seçenek 4 : Samsung veya Google Marka Bir Telefon Alıp, Onun Otomatik SPAM Aramalarını İşaretlemesini Kullanabilirsiniz!
Samsung’un son Galaxy S ve Note akıllı telefonları, geldikleri sırada telefon uygulamasından şüphelenilen spam çağrılarını otomatik olarak işaretliyor. Şirket bu özelliği Akıllı Arama – Smart Call olarak adlandırıyor.
Benzer şekilde Google’ın Pixel ve Pixel 2 Akıllı telefonları da öyle. Google bu telefonlarda arayan Spam Arama ise “Cevap Vermeyin” Şeklinde Kırmızı bir uyarı mesajı ile gösteriyor.
Nükleer SEÇENEK 5: Kişiler Listenizde Olmayan Aramaları Açmayın!
Hem Android hem de iOS’ta, her bir işletim sisteminin Rahatsız Etmeyin modunu, kişilerinizin listesindeki yalnızca bu kişiler ve işletmelerin telefon görüşmelerine izin vermesini ayarlayabilirsiniz.
Bu, robocall’ların sorununa oldukça sert, balyozlu gibi bir çözümdür ve neredeyse cevaplamak için sevdiğiniz çağrıları kaçırmayacaksınız. Ancak bu çağrılar sesli mesaja yönlendirilecek ve ardından bu numarayı gelecekteki kişilerinize ekleyebilirsiniz.
Yine de bu seçeneği tercih edeceklerin kişiler listesini güncel tutması oldukça önemli.
Tüm bu seçenekler size yardımcı olabilir. Ancak çok merak edilen bir başka soruya da cevap vermek lazım.
Özellikle SPAM Aramalar Yerel Bir Numaradan Yani Kendi Alan Numaranız ile Arıyorlarmış Gibi Nasıl Yapıyor?
Aslında bu süper sinir bozucu bir şey. Mahalle sahtekarlığı denilen bu numarayı Robokiller açıklamış. Kısaca dolandırıcılar alan kodunuzla eşleşen bir sayının (hatta kendi numaranızın ilk rakamları bile) beyninizi kandırabileceğini ve size cevap verme olasılığınızın daha yüksek olacağını düşünüyor ve bunu kullanıyor.
İPUCU:
Ülkemizde pek uygulanmıyor ancak reklam ve diğer hizmetler için aranmak istemeyenler için ulusal aranmak istemeyenler listesi var ve oralara kayıt yaptırmak oldukça faydalı oluyor.
İPUCU:
Robot aramalara engel olmanın en kolay yollarından birisi, bu zor olsa da “ALO” dememek, karşınızdakinin robot arama ise siz alo demeden işleme başlamıyor.
İPUCU:
Herşeyi yaptınız yine de başarısız oluyorsanız yapacağınız en son şey, belki de ilk yapmanız gereken BTK’ya şikayet etmek olur.