WhatsApp Hindistan’daki Sahte Haberlere Karşı Zorlu Mücadeleye Başladı
Hindistan’da son dönemde giderek artan linç girişimlerinin büyük bir çoğunluğunda WhatsApp üzerinden yayılan sahte haberlerin büyük bir etkisi oldu. Facebook’un sahip olduğu mesajlaşma servisi Hindistan hükümetinin platformda yer alan sahte haberlere ve söylentilere konusundaki taleplerine yanıt vermeye başladı.
Ülkenin mevcut Birlik ve Adalet Bakanı ve Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanı RS Prasad; geçen hafta 200 milyondan fazla kullanıcısı bulanan platforma, WhatsApp’ta güvenlik ile ilgili yönlere daha fazla odaklanması konusunda çağrıda bulundu.
India is one of the biggest markets for Whatsapp having biggest user base in the world. Therefore, it is important for Whatsapp to focus on security related aspects of people of India as well. pic.twitter.com/nWV1Lx5rSs
— Ravi Shankar Prasad (@rsprasad) 4 Temmuz 2018
WhatsApp aynı gün cevap verdi ve sahte haberlerin yayılmasıyla ilgili hükümetle çalışmak istediğini söyledi. Bu kapsamda ulusal gazetelerde bir reklam kampanyası da başlatıldı. Bir şekilde insanların yanlış bir şekilde bilgilendirilmesinin engellenmesi için bazı adımlar atılıyor.
Şirket daha önce, topluluklar arasında yanlış bilgilendirmenin yayılmasını isteyen araştırmacılara ödül verecek bir program açıkladı. Ayrıca şu anda iletilen iletileri etiketleyen bir özellik test etmekte; böylece alıcılar halihazırda bu iletileri kimlerin oluşturduğunu veya gönderen tarafından oluşturulup oluşturulmadığını ayırt edebilir.
Bu, WABetaInfo tarafından WhatsApp’ın Android uygulamasının beta sürümünde tespit edilen ve sizi farklı sitelere yönlendirebilecek bağlantılar içeren mesajlar içeren yaklaşan “Suspicious Link” etiketinden farklı görünüyor.
WhatsApp, şifreli mesajlarda olabildiğince yanlış bilgi yayılmasını engellemek için teknolojik çözümlere kesinlikle bakabilir. Elbette bir derece kadar engelleyebilir. Ama nihayetinde, Hindistan’ın siyasi liderlerinin, bu paranoyalarını neyin körüklediğini daha iyi anlamak için topluluklara katılmaları gerekiyor.