Benzin mi, Dizel mi? Hangisini Almak Şimdi Daha Mantıklı?
Benzin mi, Dizel mi? Aynı soru yıllardır soruluyor? ancak bugünlerde, yani benzin ile motorin arasındaki fiyat farkı giderek kapanmasından dolayı, yine bu sorunun cevabı aranıyor
Benzinin pompa fiyatına 16 kuruşluk bir indirim yapıldı ve aradaki fark özellikle İstanbul’da 5 kuruşa kadar düştü. Zorlasan belki de geçecek.
Dizel Motorun Amortisman Hesabı Değişti…
Yılda 30 bin kilometre yol yapan kullanıcılar dizel motor tercih ederken, artık dizel otomobilin aradaki farkı 5 yıl yada 100 bin kilometrenin üstünde çıkardığı zamanlara geldik. Peki Benzin mi, Dizel mi? Hangini almak daha mantıklı? Bu sorunun yanıtı örneklerle arayalım…
1990’ların başından itibaren daha fazla tasarruf sağladıkları gerekçesiyle, doğayı daha fazla kirletmesi göz ardı edilerek; dizel motorlar tercih edilmeye başlandı. (Şimdi Avrupa’da dizel motorlardan kopuşlar başladı, şehirlerin bazı bölgelerine eski teknoloji dizel araçlar giremeyecek).
Ülkemizde ise durum özellikle dizel motorlu araçlara getirilen vergi avantajlarına birde bu motorların daha düşük hacimli ve otomatik şanzıman seçenekleri ile donatıldığı 90 yılların sonları 2000’li yılların başlarında gerçekleşti.
O günlerden bu günlere Türkiye’de otomobil pazarının yüzde 58.94’ü şu anda dizel motor kullanıyor. Son yıllarda özellikle hibrit motor seçenekleri ile dizel motor seçimi yüzde 32.99 oranında azalsa bile; dizel motorlar hala Türkiye’de yüzde 60 pazar payına sahip.
Ancak Benzin Fiyatlarındaki Artış mı diyelim, Yoksa Motorindeki artış mı tam bilemedim, Ancak aradaki fark kapanınca DİZEL MOTOR AMORTİSMAN HESABI artık değişti.
Aradaki 7 bin TL’lik fark var bu nasıl kapanacak?
Genelde 30 bin km’nin üstünde yıllık yol yapanlar için bu amortisman süresi yılda yaklaşık 7 bin TL’lik bir kazanç öngörümü ile arabanın modeline göre 1-3 yıl içerisinde parasını çıkarıyordu.
Ancak Şimdi Parasını En AZ 5 Yılda çıkarıyor!
Türkiye’de satılan otomobillerin yüzde 65’i otomatik şanzımanlı ve dizel motor amortismanının en iyi model hala Renault Megane Sedan. 25 bin km kullanımdan sonra aradaki farkı amorti edebiliyorsunuz.
Diğer örneklerde ise;
- Nissan Qashgai mesela, bu amortismanın 100 bin km’nin üstüne çıktığı görülüyor. Dizel ile benzinli modelleri arasında 31 bin TL fark olan bu model için, yılda 30 bin km yapan bir kullanıcı; 4.4 yılda – 131 bin km gittikten sonra bu rakamı çıkarabiliyor.
- Fiat Egea Sedan’da ise bu durum 5.1 yıl 152 bin km;
- Honda Civic Sedan’da ise 5.4 yıla çıkıyor. Zira Japon otomobil devinin dizel benzinli farklı 38.570 TL. 161 bin km gittikten sonra çıkarabiliyorsunuz fazla ödediğiniz parayı.
- Toyota Corolla’da ise 5.7 yıl 170 bin km.
- Hyundai i20 modelinde 45 bin km, 1.5 yıl
Volkswagen Passat’ta benzin dizel farklı 21 bin TL ve 3 yıl 89 bin km’de amorti ediyor.
Ülkemizde Araç Değiştirme Sıklığı Ne Kadar?
Genelde bu süre 3 yıl, bu durumda Benzin mi, Dizel mi? Sorunun şu anda yanıtı benzin gibi duruyor.
Üstelik benzinli araçların seversin sevmezsin ama LPG’ye dönüştürülebilme avantajı da var.