Twitter, Çin’e karşı nefret söyleminde % 900 artış görüyor – Malum Sebep koronavirüs
Twitter’da Çin’e Karşı Nefret Söyleminde Yüzde 900 Artış Gözlemleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump genellikle koronavirüs’ü “Çin Virüsü yada Wuhan Vürüsü” olarak adlandırmakta ısrarcı. Bununla birlikte bu ölümcül hastalık Covid-19’un kökeni oalrak Çin’i suçlamakta hiçte yalnız görünmüyor.
Özellikle ABD’de de giderek artan salgına yakalan kişi sayısı ve Newyork’un yeni Salgın merkezi haline gelmesiyle birlikte, sosyal medyada Çin’e karşı nefret söylemi, hatta ırkçılıklara varan söylemlerde ciddi artış gözlemleniyor.
L1ght raporuna göre Twitter’da Çin ve Çinli insanlara yönelik nefret söyleminde% 900’lük bir büyüme olduğunu gösteriyor.
Rapor evde kalma süresiyle doğru orantılı olarak insanlarda bir gerginlik halinin giderek arttığını, çevrim içinde daha fazla zaman harcadıkları için de Asya kökenli insanları COVID-19 pandemisine neden olmakla suçluyorlar…
“İnsanlar çevrimiçi ortamda daha fazla zaman harcıyorlar ve bu yüzden giderek daha fazla nefret dolu konuşma ve kışkırtmaya maruz kalıyorlar. Nefretin kışkırtıcıları, ayrımcı davranışı körüklemek için genel belirsizlik ve gerginlik hissini kullanıyor ve verilerimize göre ırkçı istismar, Asyalı Amerikalılar da dahil olmak üzere Asyalılara karşı açıkça hedefleniyor. Zehirli tweetler Asyalıları koronavirüsü taşımakla ve Asya kökenli insanları virüsü yaymak için bir kolektif olarak suçlamakla suçlamak için açık bir dil kullanıyor.”
Ayrıca, birçok kullanıcı hastalık hakkında tweet atmak için #chinaliedpeopledied, #Chinavirus ve #Kungflu gibi ayrımcı hashtagleri kullanıyor.
L1ght’in çalışması, Asyalıları hedefleyen sitelere ve yayınlara yapılan trafikte% 200 artış olduğunu da vurgulamaktadır. Örneğin, Sky News Australia tarafından yayınlanan “Çin dünyaya isteyerek koronavirüs uygulayacak” başlıklı bir videoda bir sürü nefret dolu yorum var.
Ancak bu fenomen sadece çevrimiçi forumlarla sınırlı değildir. Vox tarafından hazırlanan bir rapor, bazı Asya Amerikalılarının sokaklarda ırkçılıkla karşı karşıya olduklarını vurgulamaktadır . Araştırmacılar, San Fransisco’nun 28 Ocak ve 24 Şubat tarihleri arasında 1.000’den fazla bildirilmiş yabancı düşmanlığı vakası olduğunu buldular . İngiltere de son haftalarda birkaç nefret suçu vakası kaydetti . Melbourne’de, birkaç ebeveynin Asyalı doktorların geçen ay çocuklarına muamele etmesini engellediği bildirildi .
Bir yandan, dünya birbirini destekleyerek birleşmeye ve bu salgını aşmaya çalışıyor, ancak aynı zamanda çevrimiçi ve çevrimdışı bira üreten Asya topluluklarına yönelik artan bir nefret var .
Suçlu oyunu oynamak için doğru zaman değil, işbirliği yapma ve çözüm bulma zamanı. Ve böyle bir krizde ırkçılığın geliştiğini görmek üzücü. Dahası, çevrimiçi platformlar da bir dereceye kadar sorumluluk almalı ve önyargılı ve yabancı düşmanca davranışı durdurmak için çözümler bulmalı. Yoksa bu gidişat hiç mi hiç iyi değil…