Microsoft’un görme engelliler için geliştirdiği yapay zekâ uygulaması Seeing AI, Türkçe sürümü ile hayata geçti
Microsoft, yapay zekâ ve bulut teknolojilerini kullanarak görme engellilerin gündelik hayatını kolaylaştıran Seeing AI uygulamasının Türkçe sürümünü kullanıma sundu. Boyner, Evyap, GS1 Türkiye, Koçtaş, Kuveyt Türk, MediaMarkt, Mondelēz International Türkiye, P&G Türkiye, Turkcell, Unilever Türkiye, Watsons Türkiye gibi alanında lider firmaların desteği ile birçok mağaza ve üründe kullanıma açılan uygulama, iOS kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak yüklenebiliyor.
Yapay zekâ üzerinden görsel tanıma ve betimleme teknolojisiyle çalışan Seeing AI uygulamasını kullanan görme engelliler; çevrelerindeki tüm görsel öğeleri ses yoluyla algılayabiliyor; metin okuyabiliyor, alışverişlerini daha kolay bir şekilde yapabiliyor.
Microsoft Türkiye Erişilebilirlik Ekibi, teknolojiyi ve yapay zekâyı kullanarak engellilerin sosyal, iş ve eğitim hayatını iyileştirmek üzere farklı çalışmalar yürütüyor. Akıllı telefonların kamerası aracılığıyla görselleri tanıyarak görme engelliler için sesli betimleme yapan Microsoft uygulaması Seeing AI, söz konusu çalışmalar arasında Türkçe versiyonuyla yüz binlerce görme engelli için hayatı daha erişilebilir kılacak önemli bir uygulama olarak dikkat çekiyor.
Uygulamayla; “kısa metin okuma, belge tarama, ürün-barkod tanıma, sahne ön izleme, kişi tanıma, renk algılama, ışık algılama ve mesajlaşma platformları WhatsApp ve Bip dâhil tüm sosyal medya uygulamalarındaki görselleri işleme/ okuma/ betimleme” gibi birbirinden farklı işlemler yapılabiliyor. Tüm bu işlevlerin tek bir uygulamada toplanması sayesinde görme engellilerin hayatı büyük ölçüde kolaylaştırılıyor.
Dünyada ilk olarak 2017’de tanıtılan ve iOS işletim sistemi üzerinden ücretsiz olarak yüklenebilen akıllı uygulama, Türkiye’de bugüne dek ağırlıkla İngilizce seçeneğiyle kullanılıyordu. Bir süredir Türkçe dil seçeneği üzerinde çalışan Microsoft Türkiye, 3 Eylül Perşembe günü Seeing AI’nin Türkçe versiyonunu Apple Store’da erişime açtı. Bugüne kadar dünyada 20 milyonu aşkın işlem yapmak üzere kullanıldığı hesaplanan uygulama, Türkçe sürümüyle Türkiye’de çok daha fazla sayıda görme engelli tarafından kullanılabilecek.
Yapay zekâ üzerinden görsel tanıma ve betimleme teknolojisiyle çalışan Seeing AI uygulaması, görme engellilerin çevrelerindeki tüm görsel öğeleri ses yoluyla tanımasını sağlıyor. Kullanıcının telefonunda fotoğrafı bulunan veya uygulamaya önceden tanıtılan insanları direkt olarak algılayabilen Seeing AI; cihazın tanımadığı insanlarla ilgili olarak da yaş, cinsiyet, ırk ve duygu durumu tahminlemesi yapabiliyor.
Seeing AI: Görme engelliler için özgürleştirici bir deneyim!
Microsoft’un “gezegendeki tüm birey ve kuruluşlara daha fazlasını başarabilmeleri için güç katma” misyonuyla hareket ettiğini ve Seeing AI uygulamasının bu misyonun en değerli çıktılarından biri olduğunu vurgulayan Microsoft Türkiye Genel Müdür Vekili uygulamanın Türkçe sürümünü erişime açarak Türkiye’de çok daha fazla sayıda görme engelliye ulaşacak olmanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Yılmaz, “Seeing AI, yapay zekâ ile engellilerin gündelik hayatına ne kadar büyük katkı sağlanabileceğini kanıtlayan eşsiz bir uygulama. Bir süpermarkette ne satın aldığından emin olmak; ödeme adımında Türk lirasını tanıtarak alışverişi güvenle tamamlayabilmek; sokakta çevresindekileri algılayabilmek, görme engelli bir birey için son derece özgürleştirici deneyimler. Seeing AI uygulamasıyla kullanıcıların WhatsApp ve sosyal medyada paylaşılan metinleri okuması; görsellerin sesli betimlemesini dinlemesi dahi artık mümkün” diyerek uygulamanın engellilerin bireysel özgürlüklerine katkı sağladığına dikkat çekti.
Günümüzde yaşamın büyük ölçüde görselliğe dayandığını ve bu gerçeğin görme engellilerin hayatını zorlaştırdığını hatırlatan Murat Yılmaz, “Teknoloji, insanların hayat kalitesini yükselttiği oranda değer kazanıyor. Ücretsiz ve kayıt gerektirmeyen bir telefon uygulamasının bizi çevreleyen dünyayı bu kadar kapsamlı şekilde betimleyebilmesi, görme engelliler için de, bu teknolojinin yaratıcısı olan Microsoft için de paha biçilemeyecek kadar değerli” dedi. Yılmaz, Seeing AI’nin Türkçe sürümünün hazırlık aşamasına destek veren markaların projeye bir sosyal sorumluluk hassasiyetiyle yaklaştığını görmekten mutluluk duyduklarını da sözlerine ekledi.
Seeing AI uygulamasına 6 milyon ürün barkodu yüklendi!
Türkiye’de Boyner, Evyap, Koçtaş, MediaMarkt, Mondelēz International Türkiye, P&G Türkiye, Unilever Türkiye ve Watsons Türkiye gibi firmalar tüm ürünlerinin barkodlarını paylaşarak; GS1 Türkiye ise uygulamaya entegre olarak, görme engellilerin çok geniş yelpazede alışveriş yapmasını sağlayacak bir ürün platformunun oluşmasına katkı sağladı. Microsoft Türkiyeekibi, 5 ayda toplam 6 milyon ürünün barkodunu uygulamaya yükledi. Söz konusu markaların barkod katkısı sayesinde görme engelliler; gıda, ev bakımı, güzellik ve kişisel bakım, giyim, yapı gereçleri, teknoloji ürünleri gibi temel ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilecek.
Mağazalarında yer alan tüm ürünlerin barkodlarını Seeing AI uygulamasına entegre eden Turkcell ise, bunun yanında uygulama içi data kullanımını Turkcell abonelerine ücretsiz sunuyor. Böylelikle kullanıcıların Seeing AI uygulaması açıkken mevcut internet paketlerinden düşmüyor. Barkodları web tabanından toplu olarak almak yerine söz konusu markalarla birebir görüşen Microsoft Türkiye; böylece ürünlerin renk / ölçü / beden / malzeme / gramaj ve hatta alerjen bilgisi gibi detaylarına da yer veren ve değişen barkodları düzenli olarak güncelleyen bir veri havuzu yaratmış oldu. Söz konusu detaylar, görme engellilerin kimseden destek almadan ürünleri tanımalarını mümkün kılıyor.
Türk lirası tanıma özelliğiyle güvenli alışveriş
Görme engellilerin nakit ödeme işlemlerini güvenle gerçekleştirebilmelerini hedefleyen Microsoft Türkiye, Kuveyt Türk tarafından paylaşılan banknotların görselleriyle gerekli barkodları oluşturdu. Böylece uygulama Türk Lirasını tanır hale getirildi. Türkiye’nin lider markalarının sosyal sorumluluk bilinciyle dâhil olduğu barkod uygulamaları globalde de örnek alındı.
Engelliler için çalışan derneklerden Microsoft Türkiye’ye kıymetli destek
Türkiye’de ilk ve tek görme engelli çocuk derneği olan Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği, Eged ve Engelsiz Erişim Derneği de Seeing AI’nin Türkçe versiyonunun test aşamasına dâhil olarak uygulamanın sorunsuz çalışması için destek verdi. Seeing AI uygulamasının nasıl kullanıldığını uygulamalı şekilde anlatmak amacıyla çekilen tanıtım videosunda da yer alan Parıltı Derneği gençleri, Seeing AI ile ilgili deneyimlerini detaylı şekilde aktardılar.
Not: Seeing AI uygulamasının Türkçe sürümü ile erişime açılmasının ardından ilk 1 ay pilot uygulama süresi olarak değerlendirilecek ve bu süre zarfında alınan geri bildirimler yönünde uygulamayı iyileştirme çalışmaları devam edecektir.