Sosyal Medya

Sağlık

Türk firması ve Rosatom arasında dev anlaşma

ROSATOM ve Türk firması USIS INVEST GROUP-ICHI Ortaklığı arasında nitrik oksidi ortam havasında sentezleyebilen tıbbi cihaz için 10 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

Türk firması ve Rosatom arasında dev anlaşma

ROSATOM ve Türk firması USIS INVEST GROUP-ICHI Ortaklığı arasında nitrik oksidi ortam havasında sentezleyebilen tıbbi cihaz için 10 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

Finans, yatırım, sağlık ve teknoloji gibi birçok alanda faaliyet gösteren USIS INVEST GROUP- ICHI Ortaklığı, Rosatom ile nitrik oksidi ortam havasından sentezleyebilen ilk ve tek cihaz için 10 milyar dolarlık iş birliğine imza attı.

USIS Yatırım Grubu Başkanı Perihan Kanmaz, Rusya Bilimler Akademisi’nden Prof. Alexander Chuchalin ve beraberindeki bilimsel kurul ile Rus Devleti ve ROSATOM yetkililerin katıldığı toplantıda bilimsel buluş hakkında Prof. Dr. Ender Ödemiş heyetindeki akademik kadrodan oluşan Türk bilim insanlarına sunum yapıldığını söyleyerek, “Rusya’daki ortağımız ICHI ile beraber Rusya Devleti Nükleer Enerji Şirketi ROSATOM ile uzun süren görüşmelerimiz sonunda resmi iş birliği yapmış bulunmaktayız.” dedi.

“Ölüm oranını azaltıyor, rehabilitasyon süresini kısaltıyor”

Kanmaz, 2003 yılında başlayan çalışma ile inhalasyon tedavisi için geliştirilen cihazın gerekli sertifikasyon ve klinik deneyleri geçip Rusya’da kullanılmaya başlandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Öncelikle şu anda kullanılan nitrik oksit teknolojisinin pahalı olması tıpta yaygın bir terapi kullanımına izin vermemektedir. Geliştirilen teknoloji ile nitrik oksit tedavisi gereken her hastaya uygulanabilecektir.

Kovid-19 tedavisinde de kullanılan bu tıbbi cihaz ile ölüm oranının azalması, rehabilitasyon süresini kısaltması ve Kovid-19 sonrası komplikasyonları ciddi derecede ortadan kaldırması ile de olumlu sonuçları mevcuttur.”

Türkiye’de üretilmesi planlanıyor

Geliştirilen tıbbi cihazın 10 yılda 23 milyar doları aşan pazar payına ulaştığını belirten Kanmaz, Rosatom ile yapılan iş birliği çerçevesinde ilerleyen zamanlarda cihazın Türkiye’de kurulacak tesislerde üretilmesini planladıklarını dile getirdi.

Kanmaz, Rosatom ile ilerleyen süreçlerde farklı enerji ve teknoloji konularında ortaklıklarının devam edeceğini sözlerine ekledi.