Türkiye, etki yatırımı ligine giriyor
Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK); etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmek ve Türkiye’nin bu alanda uluslararası iş birliklerine, modellere ve projelere imza atabilmesini sağlamak misyonu ile, 30 lider kurumun bir araya gelmesiyle kuruldu. EYDK’nın Türkiye’deki öncelikli misyonu, etki yatırımları için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi, şeffaf ve kapsayıcı bir ekosistem oluşturulması, farkındalık ve yetkinlik sağlanması, etki ölçümü ile yönetimi alanlarında ulusal bir çerçeve oluşturulmasıdır.
Türkiye’yi etki yatırımı alanında dünya sahnesine taşımak için bir araya gelen 30 lider kurum, Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nu (EYDK) kurdu. Sürdürülebilir kalkınmanın stratejik önem taşıdığı küresel ekonomide, finansal kârlılığın yanı sıra pozitif ve ölçümlenebilir sosyal ve çevresel etki yaratmaya odaklanan etki yatırımlarının önemi her geçen gün artıyor. Buradan yola çıkarak kurulan EYDK, etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmek için çalışmalarına başlıyor. Kamu ve özel sektörün önemli oyuncularını bir araya getirirken, kâr amacı gütmeyen paydaşlarının da desteğiyle büyüyen EYDK; Türkiye’nin girişimci ruhundan, jeopolitik, sosyal ve ekonomik gücünden faydalanıyor.
Küresel ölçekte çok yakında 1 trilyon doların üzerine çıkması öngörülen etki yatırımları, çağın büyük odak noktaları arasında gösteriliyor. EYDK, mevcut potansiyelden Türkiye’nin de en az küresel ekonomiden aldığı pay oranında fayda sağlamasını amaçlıyor. Etki yatırımları konusunda kapasite geliştirmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu belirten EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil, “Etki yatırımları için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesini, şeffaf ve kapsayıcı bir ekosistem oluşturulmasını, farkındalık ve yetkinlik kazanılmasını sağlayan bir platform görevi göreceğiz. Bu kapsamda, etki ölçümü ve yönetimi alanlarında ulusal bir çerçeve oluşturmayı da hedefliyoruz” dedi.
Etki yatırım modeli nedir?
2015 yılında Birleşmiş Milletlerin ilan ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile yatırım dünyasında bir paradigma değişikliği gerçekleşti ve etki yatırımı modeli hızla yayılmaya başladı. Etki yatırımı modeli, yapılan yatırımlarla finansal getiri elde etmeyi ve ölçülebilir, pozitif sosyal ve/veya çevresel etki yaratmayı hedefler. Böylece etki yatırımları ile hem kar elde edilir hem de yatırımcının stratejik olarak tercih ettiği sosyal ve/veya çevresel bir konuda, yatırımın başladığı andan itibaren ölçülmek koşuluyla pozitif etki yaratılır.
Etki yatırımı modeli nerede ve hangi alanlarda uygulanabilir?
Dünyada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde uygulanan etki yatırımları; sektörler üstü bir yaklaşımla sosyal ve/veya çevresel boyutları çözüm bekleyen tüm alanlarda kendilerine yer buluyor. Her yatırımın bir etki potansiyeli var. Bu potansiyeli ortaya çıkartmak için etki ölçümlemesi ve yönetimi prensiplerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Türkiye için, sürdürülebilir tarım, yenilenebilir enerji, sağlık teknolojileri, finansal kapsayıcılık, kadınların güçlendirilmesi ve eğitim hizmetlerine erişim gibi temalar öne çıkıyor.
Etki Yatırımı Danışma Kurulu Üyeleri
T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB, TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Uluslararası Yatırımcılar Derneği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Limak Şirketler Grubu, Kale Grubu, Kızılay Portföy, Garanti BBVA, TSKB, İş Girişim, Yapı Kredi Yatırım, Ak Portföy, Türkven, idacapital, Bahçeşehir Üniversitesi, TED Üniversitesi, 500 Startups, Impact Hub İstanbul ve Etkiyap. EYDK İstişare Komitesi: UNDP Türkiye, UNDP IICPSD ve EBRD Türkiye.