Parallels 17, daha iyi M1 Mac performansı ve Windows 11 desteği vaat ediyor
Şirket, Windows 11’in piyasaya sürüldüğü gün Parallels 17 üzerinde çalışacağını söylüyor…İşte detaylar…
Windows ve Linux’u doğrudan Mac’inizde çalıştırmanıza izin veren sanallaştırma yazılımlarında en iyilerden birisi olan Parallels, gerçekten yoğun bir yıl geçirdi. Sanallaştırma konusunda uzman şirket Chrome OS’de ilk kez çalışabilen bir Parallels sürümü piyasaya sürmenin yanında, geçen sonbaharda gelen yeni, ARM tabanlı M1 Mac’lerle yazılımını nasıl hızlı bir şekilde çalıştıracağını da bulmak zorundaydı.
Görünen o ki bunu gerçekleştirmiş durumda Parallels Desktop 17, M1 Mac’lerde geliştirilmiş performansın yanı sıra yaklaşmakta olan macOS Monterey ve Windows 11 işletim sistemleri için tam destekle piyasaya çıkıyor…
Yapılan iyileştirmelerden önce bu uyumluluk ile ilgili bir kaç bilgi paylaşmaya gerek var.
Öncelikle, Apple’ın Mac’i ARM mimarisine taşıması, artık Parallels’in destekleyebileceği iki Mac sınıfı olduğu anlamına geliyor. Bugün itibariyle, Parallels’in bir M1 Mac’te çalıştırabileceği tek Windows sürümleri, Windows 10 ve Windows 11 için Insider Previews. Zira işletim sisteminin bu sürümleri ARM tabanlı donanım üzerinde çalışabiliyor.
Ancak kesin olan şey Parallels, Windows 11’in tam sürümü halka yayınlandığında Parallels 17’de çalışacağına garanti veriyor.
Bununla birlikte, Intel tabanlı bir Mac’te kullanıcılar, XP ve Windows 2000’e kadar Windows desteği ve 2011’in OS X Lion’ına kadar tüm yol boyunca macOS dahil olmak üzere bir dizi sanal makine çalıştırabilir. Ayrıca sekiz farklı Linux sürümünü de çalıştırabilir; M1 Mac’ler şu anda Ubuntu ve Fedora dahil yalnızca dördünü sanallaştırabilir.
Bu nedenle, Intel Mac’ler hala en geniş uyumluluğu sunarken, Parallels, M1 yongasının ham gücünün, kullanıcıların Windows 10 veya 11 Insider Previews’ı çalıştırmaktan büyük olasılıkla vazgeçmediği anlamına geldiğini gösteriyor.
Microsoft’un Windows için yerleşik emülasyonu, Windows 10 Insider Preview’ın neredeyse tüm 32-bit x86 uygulamalarının yanı sıra “birçok” 64-bit x86 uygulamasını çalıştırabileceği anlamına geliyor ve M1’in gücü, öykünme nedeniyle kaybedilen hızı telafi etmeye yardımcı oluyor.
Yeniliklere gelince, Parallels, Intel veya M1 çalıştırıyor olsanız da, genel anlamda hız iyileştirmelerine sahip olacaksınız. Hangi sistemi kullanırsanız kullanın Parallels 17, Windows ve Linux’u yüzde 38’e kadar daha hızlı sürdürürken, OpenGL grafikleri önceki sürümden altı kata kadar daha hızlı çalıştırır.
M1’e özgü hız iyileştirmelerinde, Windows 10 Insider önizlemesini kullanırken yüzde 20 daha hızlı disk performansını içeriyorken, DirectX grafiklerinin yüzde 28’e kadar daha iyi performans sağladığı açıklanıyor. Elbette bu veriler Parallels’in kendi belirtiği veriler ve bağımsız testçiler tarafından henüz doğrulanmadı…
Kullanıcı Arayüzü – UI – tarafında ise;
Parallels, bir Windows uygulamasını tam Windows kullanıcı arayüzüne girmeden çalıştırabileceğiniz “Coherence-Uygunluk” modunu geliştirdi. Artık kapatmalar, güncellemeler ve oturum açma ekranları gibi şeyler de pencerelenerek arka planda görünmelerini kolaylaştırıyor. Ayrıca Windows ve Mac uygulamaları arasında sürükleyip bırakma özelliği de iyileştirildi. örneğin, artık Mac ve Windows uygulamaları arasında metin ve görüntüleri işaretleyip, seçip, bırakabilirsiniz ve bu, macOS Monterey’e gelen yeni Hızlı Not özelliğiyle birlikte çalışır.
Parallels 17 ayrıca sistemin Windows 10 ve Windows 11 çalıştırırken BitLocker ve Güvenli Önyükleme kullanmasını sağlayan sanal bir TPM (Güvenilir Platform Modülü) yongası içeriyor.
Paralles 17 şimdilerde olduğu gibi abonelik ile satılıyor. Standart sürüm yıllık 79.99 dolar, Pro sürüm ise 99.99 dolar. Aboneliğiniz olduğu sürece ise yeni sürümleri ücretsiz kullanabilirsiniz.
Kalıcı olan sürüm almak isteyenler ise 99.99 dolara yine de satın alabilir. Güncellemelerde ise 49.99 dolar ödemek durumunda kalabilir.