İTÜ Lisans ve Lisansüstü Mezunları Kep Attı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı ve 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı lisans ve lisansüstü öğrencilerini 8-9-10 Eylül tarihlerinde İTÜ Stadyumu’nda üç gün boyunca düzenlenen görkemli törenlerle mezun etti.
Her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan, İTÜ lisans ve lisansüstü mezuniyet törenleri pandemi koşullarına göre alınan tedbirler çerçevesinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde, 8-9-10 Eylül tarihlerinde üç gün boyunca sürdü. Törenlerin ilk günü olan 8 Eylül tarihinde 2020 ve 2021 lisansüstü öğrencileri bir arada cübbe giydiler. İTÜ 2020 yılında 1.279 yüksek lisans, 176 doktora öğrencisi; 2021 yılında ise 936 yüksek lisans ve 190 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 2 bin 581 lisansüstü mezun verdi. 9 ve 10 Eylül tarihlerinde gerçekleşen lisans mezuniyet törenlerinde ise 2020 yılından 3 bin 531, 2021 yılından ise 2 bin 290 olmak üzere İTÜ’den yaklaşık 6 bin lisans öğrencisi diplomalarına kavuştu. İTÜ’lü öğrencilerin mezuniyet sevincine, akademisyenler, mezunlar ve aileleri de ortak oldular.
247. yıl ve 248. yıl mezuniyet sevinci
250. yılını kutlamaya hazırlanan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 247. yıl ve 248. yıl mezuniyet törenleri İTÜ Stadyumu’nda görkemli bir organizasyonla gerçekleştirildi. Üç gün süren mezuniyet törenlerinde ilk kepi üniversitenin lisansüstü mezunları attı. Eğitim ve öğretim yılını başarıyla tamamlayan öğrenciler mezuniyet törenlerinde iki sevinci bir arada yaşadı. Hem uzaktan eğitim nedeniyle uzun süredir ayrı kaldıkları okul ve arkadaşlarıyla son bir kez yeniden bir araya geldiler hem de mezuniyet diplomalarını aldılar.
İTÜ Rektörü: “İnanıyorum ki her yerde İTÜ’nün köklü değerlerini ve geleneğini yansıtacaksınız.”
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, törenlerde yaptığı konuşmada İTÜ’lü olmanın önemine vurgu yaparak yeni mezunlara çalışma hayatlarında başarılar diledi. Mezuniyet törenlerine destek olan TİM ve Vakıfbank’a teşekkürlerini ileten Prof. Dr. İsmail Koyuncu öğrencilere şöyle seslendi: ”Sevgili mezun kardeşlerim… Türkiye’nin en iyi teknik üniversitesini başarıyla bitirdiniz. Bundan sonraki süreçte, bazılarınız hemen iş hayatına atılırken bazılarınız da akademik anlamda kendini geliştirmeye devam edecek. Hepinize şimdiden başarılar diliyorum. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim: Geleceğinize yön verecek adımlarınız hangi patikayı adımlıyor olursa olsun, özgeçmişinizdeki İTÜ mezuniyeti size tüm kapıları açacaktır. Üstelik sadece ülkemizde değil, dünyanın neresine giderseniz gidin… İTÜ’nün standartlarını, dünya çapındaki prestijini, iş dünyasında ne kadar güçlü bir referans olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Fakat ben daha önemli bir şeye vurgu yapmak istiyorum: Bana göre, 250 yıla yakın bir zamandır bir kurumu böylesine güçlü yapan asıl şey, bir aile bilinciyle hareket etmesidir diye düşünüyorum. Çünkü İTÜ Ailesi dediğimiz zaman bir ortak kültürden, aidiyetten, kopmayan bir bağdan söz ediyoruz… Bir aile düşünün ki: 248 yıl önce kurulmuş, teknik ve altyapı olarak ülkemizi imar ve inşa etmiş, her koşulda elini taşın altına koymuş ve ülkemizin geleceği için büyük çabalar göstermiş, bilim alanında, akademide, siyasette, bürokraside, iş dünyasında yeni değerler yetiştirmiş, iki cumhurbaşkanı ve sayısız başbakan ve bakan yetiştirmiş, Dünyanın dört bir yanındaki uluslararası bağlantıları ve akreditasyonlarıyla aile bireylerinin her zaman önünü açmış, projeleriyle, ürettikleriyle, tasarladıklarıyla, inşa ettikleriyle her dönem ses getirmiş, akademik sıralamalarda defalarca Türkiye’nin en iyisi olmuş, dünyanın ise en iyileri arasına girmiş, bilgi birikimi, deneyimi, altyapısıyla her zaman öncü ve yol gösterici olmuş, sizler, işte böyle güçlü bir ailenin ferdi olarak bugün burada mezun oluyorsunuz. Artık kendi serüveninizi yaşayacak ve güzel hatıralar bırakacaksınız geriye. Siz yaptığınız işlerle adım adım kariyerinizi inşa ederken biz de sizinle gururlanacağız. Ve inanıyorum ki gittiğiniz her yerde, yaptığınız her kıymetli çalışmada, İTÜ’nün köklü değerlerini ve geleneğini yansıtacaksınız.”
İş dünyasının önemli isimleri yeni mezunlara seslendi
Törenlerde, 1994 yılı İTÜ Makina Mühendisliği mezunu, ETİ Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer’in yanı sıra 1989 yılı İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunu Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su H. Çağatay Özdoğru ve 1983 yılı İTÜ Elektrik Mühendisliği Mezunu Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle gibi iş dünyasının önemli isimleri de yeni mezunlara seslendi.
İstanbul Teknik Üniversitesi’ni (İTÜ) 2020-2021 dönemini 4,00 ortalama ile bitiren İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü’nden Hüseyin Umutcan Ay okul birincisi olarak konuşma yaptı. Konuşmasının ardından birincilik madalyası ve diploması Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu tarafından takdim edildi.
Başkanlar törende bir arada
İTÜ 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı lisans mezuniyet töreni; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’yi bir araya getirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar’ın Makine Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan oğlu Mehmet Asım Özvar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan oğlu Mehmet Selim İmamoğlu ile AK Parti İl Başkanı Kabaktepe’nin Şehir Planlama ve Mimarlık Bölümü’nden mezun olan kızı Ravza Kabaktepe de diplomalarını aldı. İTÜ’den 39 yıl önce mezun olan Gülle’ye kaybolan diplomasının yenisi, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Koyuncu tarafından verildi.
Törenlerde mezuniyet heyecanı yaşayan öğrencilerle öğretim üyeleri fotoğraf çekimi için sahneye davet edildi. Bu sırada bölümlerini birinci, ikinci ve üçüncü bitiren öğrencilerin de isimleri okundu. Tören, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu’nun öğrencilerle birlikte yaptığı yemin ve kep atma seremonisinin ardından sona erdi.