Sosyal Medya

Otomobil

BMW’nin renk değiştiren otomobil konsepti e-ink teknolojisini kullanıyor!

E-ink yani E-Mürekkep teknolojisi, ortaya çıktığı 1997 yılından bu yana dijital beyaz tahtalardan dizüstü bilgisayar ekranlarına ve hatta kişisel aksesuarlara kadar birçok alanda ve uygulamada yararlı olduğunu kanıtlamış durumda. 

BMW’nin renk değiştiren otomobil konsepti tıpkı bir e-okuyucu gibi çalışıyor

Leoparlar renklerini değiştiremez ama bir sonraki BMW iX bunu yapabilecek…

E-ink yani E-Mürekkep teknolojisi, ortaya çıktığı 1997 yılından bu yana dijital beyaz tahtalardan dizüstü bilgisayar ekranlarına ve hatta kişisel aksesuarlara kadar birçok alanda ve uygulamada yararlı olduğunu kanıtlamış durumda.

CES 2022’de, BMW aracın dışında, hava ve trafik koşullarına veya sadece sürücünün ruh haline göre renkleri değiştirebilen bir e-mürekkep kullandı. Görünen o ki bu teknoloji nihayet otomotiv endüstrisine giriş yaptı…

Bu şekilde olan otomobilleri hemen görmeyi beklemeyin elbette. Zira bu fütüristik E-ink teknolojisi BMW iX Flow olarak adlandırılan canlı bir tanıtım aracında gösterilmesine rağmen henüz üretim aşamasına hazır değil ancak bir vizyon olarak değerli bulunuyor.

Elektroforetik renklendirme malzemesinin kendisi bir araç gövdesi kaplaması olarak uygulanır ancak elektronik kitap okuyuculardaki mürekkep ekranların yaptığı şekilde çalışıyor. Aracın üzerindeki kaplamada her biri negatif yüklü beyaz pigment ve pozitif yüklü siyah pigment içeren milyonlarca mikrokapsül ile gömülü. Ayara bağlı olarak, malzemeye bir elektrik yükü uygulamak suretiyle; beyaz veya siyah pigmentlerin mikrokapsülün üstüne çıkmasına ve aracın rengini birkaç dakika içinde değiştirmesine yardımcı olur.

Mevcut yineleme yalnızca bir çift renk arasında geçiş yapabilirken, palet sonunda bir gökkuşağının farklı tonlarını gösterecek şekilde genişletilebilir.

E Ink özellikli BMW iX Flow Proje Başkanı Stella Clarke, hazırladığı bir açıklamada şunları söyledi

“Bu, sürücüye kişiliğinin farklı yönlerini ve hatta değişimden duydukları zevki dışa doğru ifade etme ve arabalarına her oturduklarında bunu yeniden tanımlama özgürlüğü veriyor.”

“Moda veya sosyal medya kanallarındaki statü reklamlarına benzer şekilde, araç daha sonra günlük hayatta farklı ruh hallerinin ve koşulların bir ifadesi haline geliyor.”

E-ink özellikli dış ekranlar, bir aracın pil ömrünü artırmak için hava durumuna bağlı olarak renk değiştirme gibi daha pratik uygulamalarda da faydalı olabilir. Örneğin, soğuk iklimlerde veya ılık havalarda klima ihtiyacını azaltacak renklere dönüşebilir mesela…

Renk değiştiren otomobil konsepti, kişiselleştirme açısından önemli olsa da bunun güvenlik boyutu belki bir sonraki aşamada konuşulacak özellik olacak. İleride araçların renkleri bizim bildiğimiz ruhsatlarında ne kadar önemli olacak onu kestirmek şimdiden zor…