AB, Rus petrolünü güneş enerjisiyle değiştirmek için kolları sıvadı!
Avrupa Birliği şimdi güneş enerjisine geçmek için daha fazla ve güçlü bir motivasyona sahip. Rus petrolüne olan bağımlığı bir anlamda kendisine karşı bir silah olarak kullanılınca, şimdi her zamankinden daha fazla güneş enerjisi çözümlerine odaklanıyor…
Bu hafta, Avrupa Komisyonu’nun yenilenebilir enerji ve özellikle güneş enerjisi konusunda bir çok karar almasıyla önemli bir hafta oldu.
Mart 2022’de, Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Avrupa Birliği, Rus gaz, petrol ve kömür ithalatına olan bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma taahhüdünde bulundu. Avrupa Komisyonu’ndan Mayıs 2022’nin sonuna kadar bunun nasıl yapılacağına dair bir plan geliştirmesini istedi. İşte şimdi bunun en önemli sonucu, REPowerEU planı oldu.
Yenilenebilir kaynaklara yoğun bağlılık
Plan, yenilenebilir işletmelerle ortaklıklar ve kısa vadede yenilenebilir hidrojen dağıtımı ile birlikte güneş ve rüzgar enerjisi projelerinin hızlı bir şekilde sunulmasını taahhüt ediyor. Bu, yaza kadar AB çapındaki ilk hidrojen projelerinin onayını da içeriyor. Ek olarak, 17.5 gigawatt (GW) elektrolizör inşa etmek için bir hidrojen hızlandırıcı da planlanmakta. Bu, AB endüstrisini 2025 yılına kadar 10 milyon ton yenilenebilir hidrojenle beslemek istediği anlamına geliyor. Ayrıca hidrojen için modern bir düzenleyici çerçeve de geliştirilme aşamasında…
Güneş enerjili bir geleceğe her şey dahil
Bu gelişmelerle birlikte, en önemli taahhüt aslında, ayrıntıları belirleyen 28 sayfalık özel bir AB Güneş Stratejisidir.
Basitçe söylemek gerekirse, Avrupa için Güneş Enerjisi ile ilgili herşeyi içeriyor. All in One Solar Power Stratejisi gibi.
AB Enerji Komiseri Kadri Simson, planın kamuoyuna lansmanında basına,
“2030 yılına kadar, rüzgar enerjisinin elektrik üretim kapasitelerindeki payı, mevcut %33’ten %67’ye iki katına çıkacaktır. Güneş enerjisi o zamana kadar AB’deki en büyük elektrik kaynağı olacak ve yarısından fazlası çatılardan gelecek.” dedi.
Avrupa Birliği Güneş Çatıları Girişimi
2026 yılına kadar 250 metrekareden daha büyük kullanılabilir taban alanına sahip tüm yeni kamu ve ticari binalar için çatı güneş enerjisi zorunlu hale geldi. Mevcut binalarda 2027 yılına kadar güneş panelleri ve 2029 yılına kadar resmi ve kamu binalarına bunları kurmak zorunlu oldu.
Bu anlamda ilgili ülke bu girişimlere izinleri üç ay içinde verecek. Ayrıca agrivoltaiklere (tarımda güneş enerjisi), yüzen güneş enerjisi girişimlerine ve terk edilmiş endüstriyel veya ticari kurulumları ve güneş enerjisi projeleri için araziyi yeniden kullanma taahhüdü de var.
SolarEV’ler de bu planda yer alıyor!
Komisyon, solarEV’lerin enerji depolaması için talimatları detaylandırıyor ve güneş ve elektrik sözleşmelerinin şarj ihtiyaçları için veri paylaşım anlaşmalarını kullandığı bir gelecek öneriyor.
Açık olmak gerekirse özellikle bu alanda, herhangi bir başlangıç açısından belirli bir hedef veya zaman çizelgesi yoktur. Toplu taşıma için BAZI ek planlar aslında olabilirdi. Ancak bu konuda iyi olan şey kırsal alanlarda ve şebeke bağlantısının sınırlı olduğu yerlerde şebekeden bağımsız şarj istasyonlarının giderek artıracak adımların olması önemli.
Rapor ayrıca piller ve ısı pompaları gibi bağlı cihazlar için birlikte çalışabilirliğin öneminden de bahsediyor. Dijital bağlantı için standardizasyon veya açık kaynaklı çözümler gibi önlemleri de detaylandırıyor. Bu, IoT cihazları tarafından oluşturulan verilerin kullanımıyla ilgili kurallar oluşturmayı planlayan Komisyonun önerdiği Veri Yasası ile iyi bir şekilde bağlantılı.
Plandaki tüm hedefler aslında şu anda iddialı hedefler, ancak önlerinde uygulanabilir bir plan var. Özellikle otomatik sektörünün giderek ivmelenen Elektrikliye kayması bu planla daha da desteklenip hızlandırılıyor.
Farklı AB üyelerinin yerel düzeyde bu fikirlerle uyumlu nasıl hareket etmeyi seçeceğini henüz kestirmek zor veya zaman çizelgelerinin nasıl uygulanıp uygulanmadığının kontrolü yapılacak orası belli değil.
Ancak Elektrikli Gelecek için adımlar giderek hızlanıyor…Bekleyip sonucu göreceğiz…