Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Akıllı oyuncaklardaki güvenlik açıklarına dikkat!

“Akıllı oyuncaklardaki güvenlik açıkları, siber suçluların çocuklarla görüntülü sohbet etmesine olanak sağlayabilir”

Akıllı oyuncaklardaki güvenlik açıklarına dikkat!

 

“Akıllı oyuncaklardaki güvenlik açıkları, siber suçluların çocuklarla görüntülü sohbet etmesine olanak sağlayabilir”

 

Kaspersky araştırmacıları, popüler bir akıllı oyuncak robotunda bulunan güvenlik açıklarının çocukları potansiyel olarak siber suçluların hedefi haline getirebileceğini keşfettiler. Söz konusu zafiyetler, bilgisayar korsanlarının oyuncağın sisteminin kontrolünü ele geçirmesine ve ebeveynin izni olmadan çocuklarla görüntülü sohbet yoluyla gizlice iletişim kurmak için kötüye kullanmasına olanak sağlayabilecek boyutta. Robot oyuncağın uygulamasıyla ilgili riskler, kullanıcıların isimleri, cinsiyetleri, yaşları ve hatta konumları gibi çocukları tehlikeye atabilecek hassas ayrıntılara kadar uzanıyor.

Çocuklar için tasarlanan söz konusu Android tabanlı robot, dahili video kamera ve mikrofonla donatılmış. Çocukları isimleriyle tanımak ve onlarla etkileşime geçmek için yapay zekadan yararlanıyor. Zaman içinde onların ruh haline göre tepkileri ayarlanarak yavaş yavaş arkadaşlık ilerletiliyor. Oyuncağın tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için ebeveynlerin uygulamayı mobil cihazlarına indirmeleri gerekiyor. Bu uygulama aracılığıyla ebeveynler, çocuğun öğrenme faaliyetlerindeki ilerlemesini takip edebiliyor, hatta robot aracılığıyla çocukla video görüşmesi bile başlatabiliyor.

İlk kurulum sırasında ebeveynlerden oyuncağı bir Wi-Fi ağına bağlamaları, mobil cihazlarıyla bağlantı kurmaları ve ardından çocuğun adını ve yaşını girmeleri isteniyor. Tam da bu aşamada Kaspersky uzmanları endişe verici bir güvenlik sorununu ortaya çıkarıyor. Bu bilgileri talep eden sorumlu API’ın (Uygulama Programlama Arayüzü), ağ kaynaklarınıza kimin erişebileceğini doğrulayan bir adım olan kimlik doğrulama uygulamasından yoksun olduğu ortaya çıkıyor. Bu durum potansiyel olarak siber suçluların ağ trafiğini ele geçirip analiz ederek çocuğun adı, yaşı, cinsiyeti, ikamet ettiği ülke ve hatta IP adresi de dahil olmak üzere çeşitli veri türlerine erişmesine olanak tanıyor. Dahası, bu kusur siber suçluların robotun kamera ve mikrofonundan yararlanarak ve veli hesabına dair gerekli yetkilendirmeyi atlayarak kullanıcılarla doğrudan arama başlatmasını sağlıyor. Bir çocuk bu aramayı kabul ederse, saldırgan ebeveynlerin izni olmadan çocukla gizlice iletişim kurabilir. Bu gibi durumlarda saldırgan kullanıcıyı manipüle edebilir, potansiyel olarak onu güvenli ev ortamından dışarı çekebilir veya riskli davranışlarda bulunmaya ikna edebilir.

Ayrıca ebeveynin mobil uygulamasındaki güvenlik sorunları, bir saldırganın robotun kontrolünü uzaktan ele geçirmesine ve ağa yetkisiz erişim sağlamasına olanak tanıyabilir. Altı haneli tek seferlik parolayı (OTP) kurtarmak için zorla tahmin yöntemlerini kullanan ve başarısız denemeler için herhangi bir sınırlama getirmeyen bir saldırgan, robotu uzaktan kendi hesabına bağlayarak cihazı sahibinin kontrolünden çıkarabilir ve kendi kontrolü altına alabilir.

Kaspersky ICS CERT Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Nikolay Frolov, şunları söylüyor:

“Akıllı oyuncaklar satın alırken sadece eğlence ve eğitim niteliklerine değil, aynı zamanda güvenlik ve emniyet özelliklerine de öncelik vermek zorunlu hale geliyor. Daha yüksek fiyat etiketinin daha fazla güvenlik anlamına geldiği yönündeki yaygın inanca rağmen, en pahalı akıllı oyuncakların bile saldırganların yararlanabileceği güvenlik açıklarına karşı bağışık olmayabileceğinin farkında olmak önemlidir. Bu nedenle ebeveynler oyuncak incelemelerini dikkatle incelemeli, akıllı cihaz yazılımlarını güncelleme konusunda tetikte olmalı ve oyun zamanı boyunca çocuklarının faaliyetlerini yakından denetlemelidir.”

Ekibin kapsamlı araştırmasından elde edilen bulgular, Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2024’teki ‘Dijital Ortamda Savunmasızların Güçlendirilmesi’ başlıklı panel oturumunda sunuldu.

Kaspersky ekibi keşfettikleri tüm güvenlik açıklarını üreticiye bildirdi ve üretici hemen söz konusu güvenlik açılarını ortadan kaldıracak yamaları yayınladı.

Daha fazla bilgi için Securelist.com adresini ziyaret edebilirsiniz

Tüm akıllı cihazlarınızı güvende tutmak ve korumak için Kaspersky uzmanları aşağıdaki ipuçlarını öneriyor:

  • Cihazlarınızı güncel tutun. Akıllı oyuncaklar da dahil olmak üzere tüm bağlı cihazlarınızın ürün yazılımını ve diğer yazılımlarını düzenli olarak güncelleyin. Bu güncellemeler genellikle bilinen güvenlik açıklarını gideren önemli güvenlik yamaları içerir.
  • Satın almadan önce araştırın. Akıllı bir oyuncak veya herhangi bir bağlı cihaz satın almadan önce, üreticinin güvenlik ve gizlilik konusundaki itibarını araştırın. Güvenliğe öncelik veren ve düzenli güncellemeler sağlayan saygın markaların cihazlarını tercih edin.
  • Uygulama izinleri konusunda dikkatli olun. Akıllı cihazınızla ilişkili mobil uygulamalara verilen izinleri gözden geçirin ve sınırlandırın. Özelliklere ve verilere yalnızca gerekli erişimi sağlayın ve aşırı ayrıcalıklar vermekten kaçının.
  • Cihazı kullanılmadığında kapatın. Veri toplanmasını önlemek için akıllı oyuncağı kullanmadığınız zamanlarda kapatın. Cihazın mikrofonu varsa, aktif olmadığında ulaşılması zor bir yerde saklayın ve kullanılmadığında tüm kameraları kapatın veya farklı tarafa yönlendirin.
  • Güvenilir güvenlik çözümleri kullanın. Tüm akıllı ev ekosisteminizin güvenliğini sağlamak ve korumak için güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.