Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Akıllı şehir teknolojileri atık yönetiminde kritik rol oynuyor

TÜİK'in son Atık İstatistiklerine göre 2022 yılında Türkiye'de oluşan atık miktarı 109,2 milyon ton olarak hesaplandı. Atık yönetimi çevre için büyük önem taşırken, bu süreçleri daha verimli yönetmek ve çevreye olan etkilerini en aza indirmenin yolu teknolojiyi kullanmak ve atık yönetimini akıllı bir şekilde yapmaktan geçiyor.

Akıllı şehir teknolojileri atık yönetiminde kritik rol oynuyor

TÜİK’in son Atık İstatistiklerine göre 2022 yılında Türkiye’de oluşan atık miktarı 109,2 milyon ton olarak hesaplandı. Atık yönetimi çevre için büyük önem taşırken, bu süreçleri daha verimli yönetmek ve çevreye olan etkilerini en aza indirmenin yolu teknolojiyi kullanmak ve atık yönetimini akıllı bir şekilde yapmaktan geçiyor.

TÜİK Nüfus Tahminlerine göre 2040 yılında Türkiye nüfusunun 100 milyonu geçmesi bekleniyor. Artan nüfus ve şehirleşmeyle beraber seneden seneye artan atıkları yönetmek de büyük önem taşıyor. TÜİK’in Atık İstatistikleri verilerine göre Türkiye’de imalat sanayi işyerleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve hane halklarında 2022 yılında 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 109,2 milyon ton atık oluştu.

Akıllı şehir teknolojilerinin gelişimi, atık yönetimi konusunda önemli bir dönüşüm sağlıyor. Bu teknolojiler, atıkların toplanması, geri dönüşümü ve bertarafı süreçlerinde daha etkin, verimli ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Çünkü atık yönetimi çevrenin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Özellikle gelişmiş ülkelerde atık yönetim yerel yönetimler için kritik bir konu olarak öne çıkıyor. Her yıl buraya yapılan yatırım artarken akıllı atık toplama sistemleri, sensörler ve veri analitiği gibi teknolojileri kullanarak, atık toplama süreçlerini optimize ediliyor. Bu sistemler, atık konteynerlerinin doluluk seviyelerini izleyerek, boşa harcanan zaman ve kaynakların önüne geçiyor. Aynı zamanda, belirli bölgelerdeki atık yoğunluğunu belirlemek ve rotalarda değişiklik yapmak için gerçek zamanlı veri sağlayarak trafik yoğunluğunu azaltıyor.

Gelişmiş sensör teknolojileri sayesinde, atık türlerini tanımlama ve sınıflandırma konusunda daha hassas bir yaklaşım mümkün oluyor. Bu da geri dönüşüm süreçlerini optimize ederek, değerli kaynakların israfını önemli ölçüde azaltıyor.

Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Günümüzde şehirleşmenin büyük bir hızla artması, yerel yönetimlerin aynı anda birçok konuyla ilgilenmesine ve burada sorunlar için çözüm üretmesine neden oluyor. Buradaki sorunlardan bir tanesi de şehirlerin karşı karşıya olduğu atık yönetimi zorluklarını aşmak. Bunun için akıllı çözümlere yönelmek kaçınılmaz hale geldi. Tüm dünyada bu alana ciddi yatırımlar yapılıyor, atık yönetimini kontrol altına almak ve süreçleri sağlıklı bir şekilde devam ettirmek için akıllı şehir teknolojilerine yatırım yapmak gerekiyor.  Akıllı şehir teknolojilerinin atık yönetimindeki rolü, sadece çevresel sürdürülebilirlik açısından değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan da büyük önem taşıyor. Daha etkin atık yönetimi, kaynakların verimli kullanımını teşvik ederek ekonomik kazanç sağlarken, çevre kirliliğinin azaltılması da insan sağlığı ve yaşam kalitesini artırıyor. Biz de SAMPAŞ olarak şehirlerimizin daha sağlıklı olması, şehir yaşamının insan odaklı ilerlememesi için yerel yönetimlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 7-8 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştireceğimiz zirve ile 81 ildeki yerel yöneticileri davet ederek akıllı şehir teknolojilerini, geleceğin vizyonunu konuşacağız. Artan nüfusu ve beraberinde gelen sorunları akıllı şehir uygulamalarıyla çözeceğiz” dedi.

Referanslar:
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Atik-Istatistikleri-2022-49570
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Nufus-Projeksiyonlari-2018-2080-30567