Alibaba’ya Çin’de devam eden tekelcilik davasından 2.8 Milyar dolarlık Ceza geldi!
Davada Alibaba’nın Çin’deki tekelcilik uygulamaları mercek altına alındı. İşte detaylar…
Çinli yetkililer, iddia edilen tekelci uygulamaları inceleyen anti-tröst soruşturmasını bitirdikten sonra Alibaba’ya 2.8 milyar dolar para cezası verdi.
Devlet Pazar Düzenleme İdaresi, Aralık ayında e-ticaret devinin “şüpheli tekelci davranışına”, özellikle de tüccarları kendi platformlarında satış yapmaya zorlayan ve rakip e-ticaret web sitelerinde satış yapmalarını engelleyen politikası hakkında bir soruşturma başlatmıştı.
Watchdog’un web sitesinde yayınlanan bir açıklamada, araştırmasının politikanın ülkedeki rekabeti ortadan kaldırdığını ve kısıtladığını ve çevrimiçi perakende platformu sektöründeki yeniliği engellediğini kanıtladığını söyledi.
Bu araştırmanın bir sonucu olarak, düzenleyici Çin’in tekel karşıtı yasasına göre Alibaba’yı cezalandırmaya karar verdi. Bundan sonra şirketin tekelci uygulamalarını ve yasadışı faaliyetlerini durdurmasını ve ülkedeki yurt içi satışlarının yüzde 4’üne eşdeğer bir ceza ödemesini emretti.
The New York Times‘ın da haberinde belirttiği gibi, 2.8 milyar dolarlık para cezası Alibaba’nın mali durumunu tehlikeye atacak bir özelliği yok. Ancak Çin hükümetinin antimonopoly yasasını ihlal ettiği için 2015’te Qualcomm’a uyguladığı 975 milyon dolarlık cezanın çok üzerinde bir ceza verdiği de dikkatlerden kaçmıyor.
Alibaba tarafından ise yapılan açıklamada söz konusu cezanın kabul edildiği ve “sosyal sorumluluklarını daha iyi yerine getirmek için çaba sarfedileceği” söylendi.
Çin hükümeti özellikle son bir kaç yıldır teknoloji devlerini tam olarak mercek altına almaya başladı. Ülkede sıkı bir tekelcilik yasası var ve bazı millet vekillerinin güçlü teknoloji şirketlerine bazı imtiyazlar sağlayacak şekilde düzenlemeler yapmaya gayret ettikleri de biliniyor.
Özellikle Jack Ma’nın işleri, bir finans zirvesi sırasında gereksiz krediler verdikleri için Çin bankalarına “devlete ait rehin dükkanları” dedikten sonra kendi ülkesinde hedef haline gelmiş gibi görünüyor.
Bunun bir sonucu olarak Alibaba ile ilgili tekel karşıtı soruşturma başlatılmasının yanı sıra, Şangay Borsası Kasım ayında kurduğu finansal hizmetler şirketi Ant Group için planlanan halka arzı işlemi de engellenmiş durumda…
Düzenleyiciler ayrıca şirketin bir ödeme sağlayıcısı olarak “kökenlerine dönmesini” ve yıllar içinde sunduğu yatırım, kredi, sigorta ve varlık yönetimi hizmetlerini durdurmasını emretmiş durumda…
Alibaba bir anlamda kendi ülkesinin otoritesi ile karşı karşıya…