Android Telefonunuzu Kötü Amaçlı Yazılımlardan Nasıl Korursunuz?
Siber suçların artması ve kötü amaçlı yazılım gibi araçların gelişmesiyle birlikte, hem Android hem de iOS cihazlar, birilerinin özel ve finansal bilgilerini yasadışı kazançları için kullanmak isteyen bilgisayar korsanlarının giderek daha fazla kurbanı oluyor. iOS cihazlar birinci sınıf güvenlikleriyle bilinirken, Android cihazlar da ondan daha az güvenli değildir. Ancak yine de Android kullanıcıları kendilerini bu tür bilgisayar korsanlığı girişimlerinin hedefinde buluyorlar.
Biliyoruz ki, Telefon ajanı programları sayesinde bilgisayar korsanları giderek daha fazla sayıda masum kurbanın telefonuna erişiyor ve bilgilerini izliyor ya da çalıyor. Bir Android cihazınız varsa, Android telefonunuzu her türlü kötü amaçlı yazılımdan koruyabileceğiniz farklı yolları bilmeniz gerekir ki işte bu makaleyle size bu konuda bazı ipuçları vermek istiyoruz.
Bir Android Cihazı Kötü Amaçlı Yazılımlardan Korumanın En İyi Yolları
Android telefonunuzu kötü amaçlı yazılımlardan korumanın, kötü amaçlı dosyaları silmek de dahil olmak üzere birçok yolu vardır. Ancak, bazı kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesi elbette daha zordur ve zira bu dosyalar gizli bile olabilir. Bu nedenle telefonunuzda kötü amaçlı yazılım bulduğunuzda, onu durdurmak için hemen harekete geçmelisiniz. İşte telefonunuzu korumak için bazı adımlar:
Android Cihazınızı Kötü Amaçlı Yazılımlardan Korumak için Antivirüs Yazılımı Yükleyin
Android telefonunuzu kötü amaçlı yazılımlardan korumanın en etkili yolu yasal bir antivirüs uygulaması yüklemek. Yapılacak bir sonraki en iyi şey, yerleşik bir güvenlik uygulaması olan Play Protect’i etkinleştirmek. Play Store uygulamasına gidip “Güvenlik tehditlerini tara” seçeneğini seçerek Google Play Protect‘i etkinleştirebilirsiniz. Bu, yüklü tüm uygulamaları kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayacaktır. Antivirüs yazılımı kötü amaçlı yazılımlara karşı ilk savunma hattı olsa da, yeni uygulamalar indirirken dikkatli olmak ve hüküm ve koşulları okumak gerekiyor. Telefonunuzu yedeklemeyi alışkanlık haline getirmeyi de unutmamalısınız.
İzin Yöneticisini Açın ve Uygulama İzinlerini Gözden Geçirin
Gizlilik panosunu açtıktan sonra, İzin yöneticisini açarak Android telefonunuzu korumaya başlayabilirsiniz. Bu özellik, hangi uygulamaların telefonunuzun bilgilerine erişme iznine sahip olduğunu kontrol etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, güvenli olmayan bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda bir VPN veya antivirüs koruması kullandığınızdan emin olun. Web tarayıcı saldırıları Android telefonlarda da oldukça yaygındır ve tespit edilmesi daha da zordur. Bir güvenlik duvarı kurmazsanız, telefonunuza kötü amaçlı yazılım bulaşma riskiyle karşı karşıya kesinlikle kalırsınız.
Reklam Yazılımlarına Karşı Gözünüzü Dört Açın
Reklam yazılımları da Android cihazınız için büyük bir sorun olabilir. Öncelikle reklam yazılımları yüksek telefon faturalarına neden olabilir. Truva atları kişisel ve finansal bilgilerinizi ele geçirerek telefonunuzu hırsızlık için bir hedef haline bile getirebilir. Bir de solucan zararlı yazılımları var. Bu tür kötü amaçlı yazılımlar da cep telefonlarına kısa mesajlar yoluyla saldırır. Bu kötü amaçlı yazılım bulaşmaları genellikle mobil verilerinizi çok hızlı bir şekilde tüketir. Android cihazınızı bu solucanlardan korumak istiyorsanız, telefonunuza antivirüs programları indirmeli ve yüklemelisiniz.
Reklam yazılımları Android cihazlarda en sık görülen kötü amaçlı yazılımlardır ve uğraşması can sıkıcı olabilir. Reklam yazılımları kişisel bilgilerinizi çalmak gibi daha da kötü şeyler de yapabilirler. Can sıkıcı olsa da, kötü amaçlı yazılımlar kendinizi huzursuz hissetmenize ve hatta korkmanıza neden olabilir.
Üçüncü Taraf Kaynaklardan Uygulama İndirmekten Kaçının
Güvenilir olmayan üçüncü taraf uygulama mağazalarından uzak durarak Android telefonunuzu mesaj takip programından koruyabilirsiniz. Android kötü amaçlı yazılımlarının büyük çoğunluğu sahte üçüncü taraf kaynaklardan geliyor, bu da kötü amaçlı yazılımların Play Store’a girebileceği anlamına geliyor. Neyse ki Google, Play Store’u kullanıcılar için daha güvenli hale getirmek için çalıştı.
Google Play Protect’i yükleyerek, programlar ve dosyalar yüklenirken kötü amaçlı yazılımları algılanmasını sağlayabilirsiniz. Play Protect‘i açmak için Ayarlar > Güvenlik > Play Protect‘e gidin. Tam taramayı etkinleştirmek için Tam taramaya tıklayın.
Şüpheli Bağlantılara Tıklamaktan veya Şüpheli Cihazlara Bağlanmaktan Kaçının
Diğer tüm yazılım türlerinde olduğu gibi, kötü amaçlı yazılımlar telefonunuza birçok şekilde bulaşabilir. Kötü amaçlı yazılımlar tehlikeli bağlantılara tıklayarak, güvenilir olmayan uygulamaları indirerek ve hatta Android telefonunuzu Bluetooth bağlantısı aracılığıyla başka bir cihaza bağlayarakta yayılır. Solucanlar da etkileşim olmadan bir telefondan diğerine yayılabilir. Bu yöntemler kötü amaçlı yazılım korumasının yerini elbette tutmaz. Ancak, telefonunuzu kötü amaçlı yazılımlara ve diğer casus yazılım türlerine karşı korumanın en iyi yoludur.
Sonuç Olarak
Kötü amaçlı yazılımlar Android cihazınıza ve ayrıca kişisel veya hassas verilerinize oldukça zarar verebilir. Sonuç olarak, cihazınızın güvenliğini her zaman sağlamak için bu makalede belirtilen ipuçlarını aklınızda tutmanız çok önemli. Casus uygulamalar ve mobil takip uygulamaları gibi araçlar giderek daha yaygın ve daha tehlikeli hale gelirken, dijital güvenliğinizden asla ödün vermemelisiniz.
CellTrackingApps.com tarafından yapılan çalışmalar, bu izleme uygulamalarının hedef Android cihaza nasıl bulaşabildiğini ve cihazdaki tüm verileri nasıl alabildiğini göstermektedir, bu nedenle araştırmanızı yapmalı ve her zaman tetikte olmalısınız.