Apple, gelecekteki iPhone’lar için kendi modemini geliştiriyor
Apple, iPhone’larında kullandığı bileşenleri kendi üretmek için uzun dönemdir bir çalışma içerisinde. Bunun için bir çok satın almada yaptı. Tüm bu çalışmalar yeni kendi üretimi M1 çipinde olduğu gibi yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladı. Pazarın hakim 4G/5G hücresel veri modem üreticilerinden olan Qualcomm ve uzun yıllardır da onun bileşenlerini Apple kullanıyor. Görünen o ki gelecekte bu durum değişebilir.
Apple’ın yöneticilerinden biri, Apple’ın kendi hücresel modelini bu yıl geliştirmeye başladığını açıkladı.
Bloomberg‘e göre Apple donanım teknolojileri Kıdemli Başkan Yardımcısı Johny Srouji bir toplantıda çalışanlara şunları söyledi:
“Bu yıl, başka bir önemli stratejik geçiş sağlayacak ilk dahili hücresel modemimizi geliştirmeye başladık. Bunun gibi uzun vadeli stratejik yatırımlar, ürünlerimizi etkinleştirmenin ve geleceğimiz için zengin bir yenilikçi teknolojiler hattına sahip olduğumuzdan emin olmanın kritik bir parçası. “
Teknoloji devi şu anda iPhone 12 de dahil olmak üzere cihazları için Qualcomm hücresel modemlerini kullanıyor. Apple ve yonga üreticisi arasındaki patent savaşları geçtiğimiz yıllarda anlaşma ile çözümlenmişti. Geçen yıl altı yıllık bir yonga seti anlaşması imzalanmış ve böylece sonraki iPhone’lar hala Qualcomm yapımı parçalarla donatılabilir durumda..
Bir çok açıdan bakıldığında şirketin kendi hücresel modemini elindeki kaynakları ve patent anlaşmazlıklarını düşündüğümüzde aslında sürpriz değil. Geçen yıl 1 Milyar dolar’a Intel’in 5G modem işini satın almasından sonra bu hareketin olacağı belliydi. Bloomberg ayrıca; şirketin bir süredir Qualcomm’dan mühendisler işe aldığını ve San Diego, Cupertino ve Avrupa’da hücresel modem geliştirmeye odaklanmış ekipleri olduğunu da söylüyor.
Tüm bunların yanında, Apple on yıl önce iPhone’ları kendi işlemcileriyle üretmeye başladıktan sonra üçüncü taraf tedarikçilere olan bağımlılığını daha da azaltmaya çalıştığı bir sır değil. Yukarıda belirttiğim giib Apple yakın dönemde kendi işlemcisi M1 SoC’yi piyasaya sürdü ve bu Kasım ayında de ilk ARM tabanlı şirket içi Mac işlemcisi tarafından desteklenen MacBook Pro , MacBook Air ve Mac Mini modellerini çıkardı.
Gerçek şu ki Teknoloji devinin daha fazla şirket içi bileşen kullanmaya geçişi Intel ve Qualcomm için sektöre yön veren büyük üreticiler için aynı oranda büyük bir darbe olabilir.