Arçelik’ten Sürdürülebilir Finans ve Küresel İklim Liderliği Yolunda Önemli Adım
“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonunu iş modelinin merkezine taşıyan Arçelik, sürdürülebilir finans alanındaki çalışmalara küresel ölçekte liderlik ediyor. Bu kapsamda bir adım daha atarak UN Global Compact-Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi inisiyatifinde önemli bir sorumluluk üstlendi. Arçelik Finansman ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Polat Şen, UN Global Compact CFO Görev Gücü üyesi oldu.
Polat Şen, üstlendiği yeni görevle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Arçelik’te finansman kararlarımızı sürdürülebilirliği önceliklendiren bir bakış açısıyla ele alıyoruz. CFO’lar olarak finansmanın sürdürülebilirlik odağında inşa edilmesinde ve iş stratejisine derinlemesine uyarlanmasında önemli sorumluluklar üstlenmekteyiz. UN Global Compact CFO Taskforce üyeleri arasında yer alarak, tüm dünyaya etki edecek kurumsal finansman stratejilerinin geliştirilmesi için dünyanın pek çok ülkesinden meslektaşımla bir araya gelmenin, fikir paylaşmanın, değişime ilham vermenin ve iş birliği içinde değer oluşturmanın büyük bir fark yaratacağına inanıyorum” dedi.
Sürdürülebilirliği iş modeli olarak benimseyen Arçelik, küresel iklim liderleri arasında yer alarak iklim krizinin çözümüne katkı sağlamayı hedefliyor. 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefleyen Arçelik, geçtiğimiz aylarda şirketleri sürdürülebilir, çevresel ve sosyal açıdan sorumlu uygulamalar geliştirmeye teşvik eden UN Global Compact-BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin imzacıları arasına katılmıştı.
Arçelik’in Finansman ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Polat Şen, bu inisiyatifin CFO Görev Gücü’ne (CFO Taskforce) üye olarak önemli bir görev üstlendi.
Çok uluslu şirketlerin finans liderlerini bir araya getiren UN Global Compact CFO Görev Gücü, sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için gerekli finansmanın sağlanması yolunda inovatif stratejiler geliştirmek için çalışıyor.
Arçelik Finansman ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Polat Şen, yeni göreviyle ilgili şunları söyledi: “Arçelik’te finansman kararlarımızı sürdürülebilirliği önceliklendiren bir bakış açısıyla ele alıyoruz. CFO’lar olarak finansmanın sürdürülebilirlik odağında inşa edilmesinde ve iş stratejisine derinlemesine uyarlanmasında önemli sorumluluklar üstleniyoruz. Finansal çerçevelerden yatırım kararlarına kadar, uzun vadeli olumlu değişimi teşvik etmede önemli bir rol üstleniyoruz. Tüm dünyaya etki edecek kurumsal finansman stratejilerinin geliştirilmesi için dünyanın pek çok ülkesinden meslektaşımla bir araya gelmenin, fikir paylaşmanın, değişime ilham vermenin ve iş birliği içinde daha büyük bir gelecek için değer oluşturmanın büyük bir fark yaratacağına inanıyorum.”
Arçelik’in Mayıs ayında Türkiye’den uluslararası pazarlara ilk kurumsal yeşil tahvil ihracını gerçekleştirerek bu alanda öncü olduğunu hatırlatan Polat Şen, 350 milyon Avro tutarındaki tahvil ihracından elde edilen finansmanın, hazırlanan Yeşil Finansman Çerçevesi kapsamında enerji verimli ürünler, döngüsel ekonomi çözümleri, üretimde enerji verimliliği, kirliliği önleyici ve kontrol altına alan çözümler, sürdürülebilir su ve atık su yönetimi, yenilenebilir enerji ve yeşil binaları kapsayan projelerinde kullanılacağını ifade etti. Sürdürülebilirlik alanındaki başarıları küresel endeksler ve kuruluşlar tarafından tescillen Arçelik, global ölçekte sektörünün en büyük hacme sahip yeşil tahvil ihracını gerçekleştirmiş oldu. Arçelik’in tahvillerine öngörülenden 4,5 kat fazla talep geldi.
Arçelik, dünyanın en büyük şirketlerinin sürdürülebilirlik performanslarını değerlendiren Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde 2019’un ardından 2020’de de Dayanıklı Ev Aletleri Kategorisinde “Endüstri Lideri” oldu. Ayrıca, Endeks’te dört yıl üst üste listelenen ilk ve tek Türk sanayi şirketi konumunda bulunuyor.