Architecht, En Güncel ve En Sağlam Teknolojilerle Finans Dünyasını Geleceğe Taşıyor
Geliştirdiği ürün ve hizmetlerle finans sektörünün teknoloji ihtiyaçlarını karşılayan Architecht, müşterilerine en iyi hizmeti sunabilmek amacıyla en güncel ve en sağlam teknolojileri kullanıyor. Şirket, güncel teknolojileri kullanarak müşterilerine yüksek performanslı, modern ve verimli bir bankacılık deneyimi sunuyor.
Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olarak finansal teknoloji sektöründe faaliyet gösteren Architecht, bankacılık yazılımındaki liderliğini pekiştirmek ve müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek adına sektöre yön veren teknolojik yatırımlarını sürdürmeye devam ediyor. Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek, şirketin son dönemde gerçekleştirdiği teknoloji odaklı yeniliklere ilişkin detayları paylaştı.
BOA Bankacılık ve Teknoloji Platformunun altyapıları Microsoft .NET Core teknolojisiyle modernize ediliyor
Müşterilerine daha iyi hizmet sunma amacıyla her zaman en güncel, en güvenli ve en sürdürülebilir nitelikte olan teknolojileri tercih ettiklerinin altını çizen Balçiçek, Kuveyt Türk grubu olarak 30 yılı aşan finansal teknoloji geliştirme birikimlerine dikkat çekti. “Grup olarak sahip olduğumuz birikim kapsamında kuruluşumuzdan bu yana bu yana sürekli güncelliğini korumuş olduğumuz BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformumuzun altyapılarını, daha modern ve daha bağımsız bir yapıya kavuşturacak olan .NET Core teknolojisiyle yeniden modernize ediyoruz. Böylece platformdan bağımsız bir şekilde çalışma yeteneği, daha iyi bir performans ve yeni yazılım geliştirme altyapılarının avantajlarından yararlanmayı amaçlıyoruz” dedi. Yaklaşık 6 ay ile 1 yıllık süre zarfında tamamlanması planlanan bu çalışmayla ilgili olarak Balçiçek, Architecht’in mevcut müşterileri de güncelleme çalışmalarının ardından diledikleri zaman sistemlerini, projelendirerek güncelleme imkanına sahip olabilecekler” şeklinde konuştu.
BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformunda cloud native ve opensource teknolojilerin de yer aldığını belirten Balçiçek, platformda daha yüksek performans sağlamak amacıyla Redis ve Kafka gibi önbellek (cache) ve kuyruk mekanizmalarını erken dönemde hayata geçirdiklerini, platform içerisinde Elastic Search ve Mongo gibi teknolojilerin entegrasyonunun da çok kolay bir şekilde yapıldığını ve aktif olarak kullanıldığını söyledi.
Microfrontend teknolojilerle çalışan BOA One Web Platformu’nun kullanıcı deneyimi güçlendiriliyor
Balçiçek, React teknolojisi ile tasarlanmış, microfrontend olarak hizmet veren BOA One Web Platformu’nun BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformu içerisinde kullanılmaya devam edileceğini, aynı zamanda hem kullanıcı deneyimini iyileştirmek hem de altyapıyı güçlendirmek amacıyla modernize edildiğini vurguladı. Balçiçek, Architecht müşterilerinin de bu platformu hem kendi çalışanlarına hem de müşterilerine web ya da mobil uygulamalar üzerinden sunabileceklerini ifade etti.
OBA: Cloud Native Mikroservis Bankacılık platformu hayata geçiyor
Architecht olarak OBA isimli Cloud Native Mikroservis Bankacılık Platformunu da hayata geçirdiklerini vurgulayan Balçiçek, “Artık Domain Driven Design (DDD) yöntemiyle üretilmek istenen uygulama parçaları, modüller veya dijital ürünler, bu yeni platform üzerinde geliştirilebilecek” açıklamasında bulundu. BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformu’nun, cloud native ve opensource teknolojilerle entegrasyonunu arttırdıklarını aktaran Balçiçek, böylece platformun içinde yer alan ürünlerin yoğun yük altında konteynır teknolojileri vasıtasıyla ve otomatik ölçeklenme yeteneği ile daha verimli bir kaynak kullanımını mümkün kılacağını, daha modüler ve daha kolay yaygınlaşabilme özelliği kazanacağını ifade etti. OBA üzerinde DDD prensipleriyle yeni inşa edilecek ürün ve modüllerin, .Net Core teknolojileriyle güncellenen BOA bünyesindeki ürün ve modüller ile tam entegre çalışabileceğini aktaran Balçiçek, bu sayede var olan yatırımların tekrardan kullanımıyla kaynak verimliliği sağlanacağını vurguladı.
API öncelikli strateji ile daha kolay bir entegrasyon kabiliyeti sunuluyor
Tüm bu çalışmalara ek olarak kurum içi ve kurum dışı API kullanımını yaygınlaştıran “API First” stratejisi ile ürün ve hizmetlerini modüler ve entegrasyonu kolay bir yapıya kavuşturmayı planladıklarını belirten Balçiçek, bu yaklaşım sayesinde BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformu’nun müşterilerine daha geniş bir entegrasyon kabiliyeti sunacağını vurguladı. Açık bankacılığa başından beri çok önem verdiklerini aktaran Balçiçek, API yaşam döngüsü konusundaki ilk yerli ürün olan AirApi’yi Architecht’in pazara sürdüğünü ifade ederek Architecht’in; BOA, OBA ve AirApi ile entegre bir şekilde bankacılık sektörüne uçtan uca bir API yaşam döngüsü yönetimi ve API entegrasyonları konusunda üstün bir rekabet avantajı sağlayacağını belirtti.
İnsan kaynağı verimliliği de teknoloji ile destekleniyor
BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformunun sadece kapsamlı bir bankacılık fonksiyonu sunmadığını, aynı zamanda geniş kabiliyet setine sahip bir yazılım geliştirme platformu da sunduğunu aktaran Balçiçek, tarihteki ilk Low-Code bankacılık platformlarından birisi olan BOA için LowCode – NoCode yatırımlarını artırdıklarını, dolayısıyla yetenekli insan kaynağının da daha etkin ve daha verimli kullanılmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Genel Müdür Balçiçek, BOA’nın LowCode – NoCode özelliklerini Yapay Zeka, OpenAI ChatGPT, LLM ve Microsoft Github Copilot gibi ileri teknolojilerle entegre ederek, yazılım geliştirme süreçlerini daha da optimize etmeyi, dolayısı ile verimliliği sürekli bir şekilde artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Balçiçek, sözlerini şöyle tamamladı: “Teknoloji yatırımları konusunda öncülüğümüzü koruyarak, ürünlerimizin her zaman güncel, stabil, güvenli ve sürdürülebilir olması doğrultusunda çalışmalarımıza sürekli bir şekilde devam ediyoruz. Architecht olarak en güncel ve en sağlam teknolojilerle finans sektörüne değer katmayı sürdüreceğiz.”