Sosyal Medya

Donanım

ASUS, Gizli Bağlantı Noktalı “BTF” Anakart ve Ekran Kartlarını Duyurdu!

ASUS, gizli bağlantı noktalarına sahip BTF anakart ve ekran kartı modellerini ortaya çıkardı. Yenilikçi Advanced BTF (Back to the Future) çözümü, kabloları göz önünden kaldırarak bilgisayar toplamaya kolay ve sade bir yaklaşım getiriyor...

ASUS, Gizli Bağlantı Noktalı “BTF” Anakart ve Ekran Kartlarını Duyurdu!

 

ASUS, gizli bağlantı noktalarına sahip BTF anakart ve ekran kartı modellerini ortaya çıkardı.

Yenilikçi Advanced BTF (Back to the Future) çözümü, kabloları göz önünden kaldırarak bilgisayar toplamaya kolay ve sade bir yaklaşım getiriyor…

 

  • Yüksek güçlü ekran kartı yuvasına sahip ROG Maximus Z790 Hero BTF ve beyaz temalı TUF Gaming Z790-BTF WiFi modelleri kablo kalabalığı olmayan minimalist görünümleriyle dikkat çekiyor.
  • ROG Strix GeForce RTX™ 4090 BTF Edition ve TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER BTF White Edition modelleri kablosuz yüksek güçlü PCIe® konnektörleriyle geliyor.
  • ROG Hyperion GR701 BTF Edition ve TUF Gaming GT302 ARGB kasalar, BTF anakartların konnektörlerine uygun yuvalara sahip.

 

ASUS bugün, ROG BTF ve TUF Gaming BTF White ekosistemlerini duyurdu. Kabloları gizleyen tasarımlarıyla bu yeni modeller birçok farklı kurulum senaryosunda kullanıcıların sade ve düzenli bir estetik görünüm yakalamalarına yardımcı oluyor. Bu yenilik, BTF anakartlarda yer alan yüksek güçlü ekran kartı yuvası ile uyumlu yüksek güçlü PCIe® konnektörüne sahip ekran kartlarıyla mümkün oluyor.

BTF ve Advanced BTF 

ASUS’un BTF bileşenlerinden oluşan ekosistemi kullanıcılara konnektörlerin gizli olduğu sistemler kurabilmeleri için birçok seçenek sunuyor. BTF kasa ve TUF Gaming B760M-BTF WiFi D4 gibi bir anakart ile kullanıcılar anakarta bağlanan güç kabloları da dahil tüm kabloları göz önünden kaldırabiliyor, 2,5 inç SATA sürücülerini, kasa fanlarını, ön panel düğmelerini ve giriş çıkışları gizleyerek takabiliyor.

Ancak, güçlü bir ekran kartıyla donatılan modern bilgisayarlarda kullanılan tüm kablolar bu sayılanlardan ibaret değil. GPU’lar genellikle PCIe x16 yuvasının sağladığı güçten fazlasına ihtiyaç duyduğundan bir de PCIe güç kablosu kullanılması gerekiyor. Bu kabloyu da ortadan kaldırmak isteyen kullanıcılar için ASUS Advanced BTF yaklaşımını sunuyor. Advanced BTF yaklaşımını kullanan anakartlarda BTF ekran kartlarının ihtiyaç duyduğu tüm gücü sağlayan bir yüksek güçlü ekran kartı yuvası bulunuyor. Advanced BTF yaklaşımından yararlanan bir sistem toplamak isteyen kullanıcılar yüksek güçlü PCIe konnektörlü bir ekran kartı kullanarak bu hayallerini gerçekleştirebiliyor.

Gizli konnektörler için üst seviye tercih: ROG Maximus Z790 Hero BTF

ASUS gizli konnektörlü sistem kurma imkanı veren iki yeni BTF anakartı piyasaya sürüyor. Bunların ilki son teknoloji ROG Maximus Z790 Hero BTF modeli. Estetik ve teknik özellikler açısından bu birinci sınıf model, ROG Maximus Z790 Dark Hero modeliyle büyük benzerlikler gösteriyor. Dark Hero modelinde olduğu gibi bu anakartta da gölgeli tonlar, zırhlı paneller ve devasa VRM soğutma blokları bulunuyor. Giriş çıkış kapağındaki Polymo aydınlatma mükemmel hatlar oluşturuyor. Işıklar ve renklerden oluşan bu yapıdaki iki RGB aydınlatma katmanı birlikte göz alıcı ROG tasarımını meydana getiriyor.

Bu benzerliklere rağmen bu iki anakart konnektörler ve başlıklar söz konusu olduğunda birbirinden ayrılıyor. ROG Maximus Z790 Hero BTF modelinin zırhlı öğeleri sistemin alt köşelerine kadar uzanıyor. Kenarlar daha temiz ve farklı görünüyor. Sistemin durumunu gösteren Q-Code ve Q-LED hata tespit özellikleri etrafında daha az bileşen olmasının avantajından yararlanarak daha kolay kullanılabiliyor. Az ama öz bir estetik görünüm yakalamak isteyen kullanıcılar için ROG Maximus Z790 Hero BTF ileriye dönük çok büyük bir adım.

En yeni ROG Z790 anakart modellerinden biri olan ROG Maximus Z790 Hero BTF son teknoloji özelliklerle donatıldı. Günümüzün ve geleceğin en iyi ekran kartlarına hazır PCIe 5.0 x16 yuvası aynı zamanda yüksek güçlü bir ekran kartı yuvası olması sayesinde kullanıcıların BTF ekran kartlarından yararlanmalarını sağlıyor. Arka paneldeki Thunderbolt™ 4 konnektörleri yeni nesil çevre birimlerini tüm hızıyla desteklemeye hazır. ROG SupremeFX 7.1 ve ESS® ES9218 Quad-DAC™ ise ön panel konnektörlerine bağlı kulaklık veya hoparlörlerden oyunlarda net ve berrak sesler alınmasını sağlıyor. USB 20Gbps konnektörü ile kullanıcılar ön panelde yüksek bant genişlikli USB Type-C® bağlantı noktasından yararlanabiliyor.

Her biri 90 amper seviyesindeki 20+1+2 güç aşamalı voltaj regülatörü sayesinde ROG Maximus Z790 Hero BTF anakart, birinci sınıf Intel® işlemcilere tamamen hazır. Her güç aşaması 90 amper çıkış veriyor ve en yüksek yüklerde bile işlemciye gücü mümkün olan en temiz şekilde iletiyor.

ROG Maximus Z790 Her BTF’nin yeterli M.2 desteği kullanıcılara hızlı ve geniş bir depolama sistemi için üst düzey seçenekler sunuyor. Yerleşik PCIe 5.0 M.2 yuvalarına piyasadaki en hızlı sürücüler takılabiliyor. Ayrıca dört adet PCIe 4.0 M.2 yuvası da depolamaya ekstra sürücü ekleme imkanı veriyor.

ROG Maximus Z790 Hero BTF kullanıcılara üst düzey ağ bağlantısı seçenekleri de sunuyor. WiFi 7 desteği ile kullanıcılar WiFi 7 router’larla birlikte en son nesil kablosuz ağ özelliklerinden yararlanabiliyor. Kablolu bağlantı tercih edenler ise yüksek bant genişlikli 2,5 Gbps Ethernet bağlantı noktasını tercih edebiliyor.

ROG Maximus Z790 Hero BTF ayrıca ASUS’un sistem toplayanlara yönelik en son yenilikleri olan PCIe Slot Q-Release Slim mekanizmasını da içeriyor. Bu mekanizma sayesinde kullanıcılar ekran kartlarını kullanışsız bir mandala veya bir düğmeye basmaya gerek kalmadan kolayca yuvadan çıkarabiliyor. Ekran kartı kilit mekanizmasına doğru ittirildiğinde PCIe yuvasından otomatik olarak çıkıyor. Böylece bileşen yenilemek ve sisteme bakım yapmak çok daha kolay bir hale geliyor.

Beyaz hatlarıyla dikkat çeken bir BTF anakart: TUF Gaming Z790-BTF WiFi 

Günümüzde, sistem toplayan çoğu kişi şık ve sade görünümlü beyaz tasarımları tercih ediyor. Beyaz renkli çok sayıda çevre birimi, monitör, kasa, ekran kartı, hepsi bir arada soğutucu ve daha birçok ürün sunan ASUS şimdi beyaz temalı bir BTF anakartı da bunların arasına katıyor. Beyaz renkli bu yeni modelin adı TUF Gaming Z790-BTF WiFi.

Bu anakartta birinci sınıf siyah PCB ile beyaz kapaklar ve soğutma bloklarının oluşturduğu kontrast fark yaratıyor. Gizli konnektör tasarımı sayesinde daha gelişmiş ve geniş bir M.2 soğutma bloğu eklenebilen anakart hem SSD’lere harika soğutma sağlıyor hem de iddialı bir görünüm kazanıyor. ASUS WiFi Q-Antenna da beyaz rengiyle estetik uyumu sürdürüyor.

Kendi sistemlerini kuranlar TUF Gaming’in harika oyun özelliklerini, sağlam stil ve güvenilir performansla sunduğunu biliyor. TUF Gaming Z790-BTF WiFi; 16+1+1 güç aşaması, altı katmanlı PCB, ProCool soketler, alaşımlı bobinler ve dayanıklı kapasitörlerle gelişmiş bir güç çözümüne sahip. Bu özellikleriyle bu anakart 14. Nesil Intel® Core™ işlemcilere fazlasıyla hazır. ROG Maximus Z790 Hero BTF gibi TUF Gaming Z790-BTF WiFi da BTF ekran kartlarına uygun yüksek güçlü ekran kartı yuvasıyla bir Advanced BTF sistem kurmaya hazır. .

WiFi 7 desteği kullanıcıların uygun bir router’la yeni nesil kablosuz ağ bağlantısından yararlanmasını sağlarken Intel 2,5 Gb Ethernet bağlantı noktası ise yüksek hızlı kablolu bağlantı imkanı veriyor. Arka giriş çıkış panelindeki yerleşik USB 20Gbps bağlantı noktası sayesinde harici depolama cihazlarına inanılmaz hızlarla veri aktarımı yapabilen kullanıcılar toplam dört adet PCIe 4.0 M.2 yuvası ile de oyun arşivleri için geniş ve hızlı bir depolama alanı oluşturabiliyor.

BTF sistemleri için iki kasa seçeneği

Çoğu durumda, standart bilgisayar bileşenleri bir BTF anakartla uyumlu çalışır. Bir BTF sistemi kurmak için kullanıcılar özel CPU soğutucularına, güç kaynaklarına, SSD’lere veya RAM’lere ihtiyaç duymaz fakat uyumlu bir kasaya sahip olmak zorundadırlar. Standart anakart tepsileri kullanıcıların BTF anakartlardaki konnektörlere erişmesine izin vermez.

Anında uyum için ASUS kullanıcılara iki seçenek sunuyor. Bunların ilki ROG Hyperion GR701 BTF Edition. Ödüllü kasa modelimizin özel bir sürümü olan ROG Hyperion GR701 BTF Edition, orijinal modelin birinci sınıf özelliklerini alıp buna BTF anakartların konnektörlerine mükemmel şekilde hizalanabilen bir anakart tepsisi ekliyor. Orijinal modelde olduğu gibi bu modelde de olağanüstü soğutma performansı için iki adet 420 mm radyatör desteği, dört adet 140 mm fan ve yerleşik fan yuvası bulunuyor. En büyük ekran kartları için bile yeterli alana sahip bu kasa, 46 mm genişliğinde yönlendirme kanalı da bulunan 34 mm derinliğindeki kablo yönetimi bölmesi ile sistem toplama işlemine kolaylık getiriyor.

TUF Gaming Z790-BTF WiFi anakarta mükemmel bir ev sunmak isteyen ASUS yepyeni bir TUF Gaming kasa çıkarıyor: TUF Gaming GT302 ARGB. Etkileyici beyaz temasıyla bu orta boy kule tipi kasa BTF anakartlarla kullanılmaya uygun bir yapıya sahip. Kasa ayrıca çeşitli soğutma olanakları ve sistem kurma sürecini sadeleştiren yenilikçi özelliklerle donatıldı.

Kutudan çıkar çıkmaz üstün hava akışı için TUF Gaming GT302 ARGB modelinde dört adet 140 mm ARGB fan bulunuyor. 28 mm kalınlığındaki olağanüstü güçlü bileşenler üst seviye hava akışı ve statik basınç oluşturuyor. Günümüzde çoğu kullanıcı hepsi bir arada özellikli sıvı CPU soğutucularını tercih ettiğinden, ASUS GT302 modelinde bu tip soğutucuları takmayı son derece kolay hale getiren yeni bir özellik sunuyor. Kasanın üst paneli tamamen çıkarılabiliyor. Böylece kullanıcılar radyatörü kolayca takıp, istedikleri zaman rahatlıkla temizleyebiliyor.

GT302 ayrıca boyut ve bileşen uyumu arasında etkileyici bir denge sunuyor. Orta boy kule tipi bir kasa olduğundan ROG Hyperion BTF kadar yer kaplamayan bu kasa yine de gelişmiş soğutma çözümlerine sahip ATX anakartlara ve üst seviye ekran kartlarına rahatça yer verebiliyor.

Sisteme dahil olmaya hazır BTF ekran kartları

Kullanıcılar BTF anakartlarında BTF ekran kartlarının yanı sıra geleneksel ekran kartları da kullanabilir. PCIe 5.0 x16 yuvaları her tip GPU ile uyumlu. Ancak, standart ekran kartlarında güç kablosunun her zamanki yerine takılması gerekiyor. Bu kablo, diğer konnektörleri gizli olan bir sistemde kötü durabiliyor. ASUS bu nedenle iki yeni BTF ekran kartı geliştirdi: ROG Strix GeForce RTX™ 4090 BTF Edition ve TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER BTF White Edition. Bu kartlar geleneksel 16 pimli harici güç bağlantısı yerine alt kısımlarında yüksek güçlü PCIe konnektörlerine sahip. Bu mekanizma, ASUS’un GPU sunucularında kullandığına çok benziyor. (Kullanıcılar BTF anakartlarda BTF ekran kartı kullanmak zorunda olmasa da BTF ekran kartı satın alanların bu kartı kullanabilmeleri için BTF anakarta ihtiyaç duyduğunu belirtmek gerek.)

Gizli konnektörlere sahip bir sistem, estetik açıdan çekici olmasının yanında kullandığı yüksek güçlü PCIe konnektörü ile bazı avantajlar da sunuyor. Öncelikle kullanıcıların GPU güç kablosunu yan panelden uzak tutmak için yeterli yatay alana sahip olup olmadığı konusunda endişe duymalarına gerek kalmıyor. Ayrıca bu konnektör ekran kartının anakarta bir noktadan daha bağlanmasını sağlıyor. Böylece GPU’nun sarkması da önleniyor. Ekran kartı takıldığında bu konnektör de yerine oturduğundan kullanıcıların güç kablosu takma adımını atlaması da sağlanıyor.

Yüksek güçlü PCIe konnektörü 600 watt’a kadar güç sağlayabildiğinden ASUS ailesindeki en güçlü ekran kartlarını bile destekliyor. Bunlardan biri de ROG Strix GeForce RTX™ 4090 BTF Edition. ASUS bu canavar GPU’yu geliştirmek için her şeyi baştan yapmak zorunda kalmadı. Bu yeni kart; kullanıcıların bildiği ve sevdiği ROG Strix GeForce RTX™ 4090 ekran kartının rekabetçi performansını, 24 GB GDDR6X NVIDIA® RTX™ 40 Serisi yapay zeka hızlandırmalı özelliklerini, güçlü ve sessiz soğutma çözümünü ve döküm kapağını taşıyor fakat yan tarafında 16 pimli harici güç bağlantısı olmadan çok daha iyi görünüyor.

Gizli konnektörlü sisteminde beyaz temayı tercih edenler için ise ASUS, TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER BTF White Edition modelini sunuyor. Orijinal TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti modelinin performansını, soğutmasını ve şık stilini yüksek güçlü PCIe konnektörüyle birleştiren bu kart, BTF sistemleri için harika bir seçenek. Ayrcıca kar beyazı stiliyle TUF Gaming Z790-BTF WiFi ve TUF Gaming GT302 ARGB ile harika uyum sağlıyor.

Gösterişli sistemler için yeni standart 

ASUS anakartların her şeyin aynı yönde olduğu bilindik tasarımı kullanıcılara uzun yıllardır hizmet ediyordu fakat şimdi yeni bir yaklaşımın zamanı geldi. Sistem toplayanlar uzun bir süredir kablolarını düzenli tutmak için ellerinden geleni yapıyor. Şimdi bu kabloları tamamen gizleyebilecekler.  

ROG Maximus Z790 Hero BTF ve TUF Gaming Z790-BTF WiFi anakartlarla kullanıcılar sistem toplama sürecini kolaylaştıran ve sade, profesyonel görünümlü bilgisayarlar hazırlamalarını sağlamaya hazır yüksek performanslı ve gizli konnektörlü iki seçeneğe sahip. ROG Strix GeForce RTX™ 4090 BTF Edition ve TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER tamamlayıcı stilleri ve oyunlarda gösterdikleri olağanüstü performansla dikkat çekerken, ROG Hyperion GR701 BTF Edition ve TUF Gaming GT302 ARGB de iki farklı renk temasıyla kullanıcılara uyumlu sistemler kurma olanağı sunuyor. 

Yeni ASUS BTF ekosistemi hakkında teknik bilgileri ve görselleri Edge Up Satın Alma Rehberinde bulabilir veya ASUS BTF açılış sayfasından her serinin ilk bakış videolarını izleyebilirsiniz.

BTF Alliance’tan daha fazla BTF kasa seçeneği

ASUS, ROG Hyperion GR701 ve TUF Gaming GT302 ARGB modellerinin tarzından ve görünümünden ne kadar memnun olsa da sistem toplayanların yeni bilgisayarları için kasa alırken daha fazla seçeneğe sahip olmak istediğini çok iyi biliyor. İşte bu nedenle ASUS, bilgisayar kasası sektörünün en büyük isimleriyle iş birliği yaparak BTF Alliance’ı kurdu. Bu iş birliğiyle kullanıcılar ASUS BTF anakartlarla tamamen uyumlu çok sayıda kasa seçeneğine kavuşabilecek.

Bu kasa seçenekleri 2024’ün ilk çeyreğinde kullanıcılarla buluşmaya başlayacak. Ocak ayı içinde Thermaltake, Inwin ve Phanteks yeni kasalarını çıkaracak. Bunlar arasında Thermaltake Ceres 330 TG ARGB, Inwin F5 ve Inwin D5 modelleri yer alıyor. Şubat ayında ise Cooler Master MasterBox 600 ve Corsair 6500 serisi kullanıcılarla buluşacak. Silverstone, 2024’ün ilk çeyreğinde BTF uyumlu SETA A2 serisi kasalarını çıkarmayı planlıyor. be quiet!, Lian Li ve Aerocool hayranları da bu markaların BTF kasa tasarımları üzerinde çalıştığını duymaktan memnun kalacaklar. Bu markaların duyuruları da önümüzdeki haftalarda yapılacak.

ASUS kasalar için piyasaya çıkış tarihi olarak 2024’ün ikinci çeyreğinin başı hedefleniyor. Tüm bu kasa seçeneklerinin çıkış tarihleri değişebilir.