Automechanika Istanbul 2025, ihracatçı ve üreticiler için global arenada yeni fırsatlar sunacak
Sektör olarak mevcut ihracat gelirleriyle son 19 yılda üst üste 18’inci kez ihracat şampiyonu olmayı başardıklarını belirten Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, bu yıl da aynı kararlılıkla yol alarak ihracat hedeflerini 39 milyar dolar olarak belirlediklerini ifade etti. Automechanika Istanbul 2025’in yine Türk otomotiv endüstrisi için önemli bir buluşma noktası olacağını bildiren Baran Çelik, “İhracatçılarımız ve üreticilerimiz için uluslararası pazarda güçlü iş birlikleri kurulması fırsatı sunmak amacıyla en iyi şekilde bu fuara hazırlanıyoruz” diye konuştu. Türkiye otomotiv sektörü, 2024 yılında ihracat lideri konumunu korumayı başardı.
Türkiye ihracatının lider sektörü olan otomotiv endüstrisinin 2024 yılı ihracatının, bir önceki yıla oranla yüzde 6.3 artarak 37 milyar 212 milyon dolara ulaştığını söyleyen Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Sektörümüz, 2024 senesindeki ihracat rakamıyla son 19 yılda üst üste 18’inci kez ihracat şampiyonu olmayı başardı. Aynı kararlılıkla yolumuza devam ederek 2025 yılı ihracat hedefimizi 39 milyar dolar olarak belirledik. Sektörümüzün ihracat hedeflerine ulaşmasında önemli bir yeri olan Automechanika Istanbul 2025, Türk otomotiv endüstrisi için önemli bir buluşma noktası olacak. Biz de OİB olarak, ihracatçılarımız ve üreticilerimiz için uluslararası pazarda güçlü iş birlikleri kurulması fırsatı sunmak amacıyla en iyi şekilde bu fuara hazırlanıyoruz” dedi.
Türkiye otomotiv sektörü, üretim ve ihracatta istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Yenilikçi teknolojilere yapılan yatırımlar ve uluslararası pazarlarda güçlenen varlığıyla dikkat çeken sektörün 2024 yılındaki ihracat rakamları, bu başarının en somut göstergesi oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Automechanika Istanbul’un sektörün yeniliklerini sergilemek ve küresel iş birliklerini güçlendirmek adına önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
“2025 yılında ihracat hedefimiz 39 milyar dolar”
Türkiye otomotiv sektörünün 2024 yılında, ihracat lideri konumunu korumayı başardığını belirten OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Türkiye otomotiv sektörü olarak, üretmeye ve ihracatımızı artırmaya devam ettik. Geçen yıl bir önceki seneye göre ihracatımız yüzde 6.3 artarak 37 milyar 212 milyon dolara ulaştı. Bu başarı, Türkiye’nin otomotiv sektörünü son 19 yılda üst üste 18’inci kez ihracat şampiyonu yaptı. 2025 yılında da aynı kararlılıkla yol alarak ihracat hedefimizi 39 milyar dolar olarak belirledik” diye konuştu.
“Elektrikli araçlar, sektörün geleceğini şekillendiriyor”
Küresel otomotiv sektörünün, yeşil dönüşüm ve yıkıcı teknolojilerin öncülüğünde köklü bir değişimden geçtiğini ifade eden Çelik, “Elektrikli araçlar, alternatif enerji kaynakları ve yeni mobilite ekosistemleri sektörün geleceğini şekillendiriyor. Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili TOGG, bu dönüşümün önemli bir sembolü. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve karbon emisyon düzenlemeleri doğrultusunda çevreci üretim süreçlerine daha fazla yatırım yapacağız. Otomotiv endüstrisinde Avrupa pazarı halen kritik önemini koruyor. 2025 yılında, özellikle Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Asya pazarlarındaki konumumuzu daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin en büyük pazarları arasında Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya yer alıyor. Sektör ihracatının yüzde 68.2’si ise Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. Özellikle tedarik sanayi, 2024 yılında 14 milyar 879 milyon dolarlık ihracat hacmiyle en büyük paya sahip ürün grubu oldu. Türk otomotiv endüstrisinin dünya sahnesindeki konumunu daha da güçlendirmek için inovasyon, teknoloji ve sürdürülebilir üretim ilkeleri etrafında şekillenen bir büyüme stratejisi izleyeceğiz” dedi.
“Geçen yıl fuarda, 35 ülkeden 785 yabancı katılımcı stant açtı”
Çelik, 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25’inci yılını kutlayacak Automechanika Istanbul’un, Türkiye’nin en değerli B2B etkinliği konumunda olduğunu belirtti. Otomotiv satış sonrası ekosistemini 360 derece kapsayan fuarın, sektör profesyonellerine şimdiye kadarki en geniş kapsamlı iş bağlantılarını sunmayı hedeflediğini vurgulayan Çelik, “Automechanika Istanbul 2024 fuarına, 1.450 firma katılım sağlarken, 35 ülkeden 785 yabancı katılımcı da stant açtı. 12 ülke milli pavilyonla katıldı. Geçen sene fuarda, OİB olarak 49 metrekarelik bir info stant ile katıldık ve sekiz ülkeden 12 iş insanının yer aldığı fuarla eşzamanlı bir alım heyeti gerçekleştirdik. Böylece hem standımızda ziyaretçileri Türk otomotiv endüstrisine dair ihtiyaç duydukları alanlarda bilgilendirdik hem de 45 Türk firmasının alım heyetiyle ikili iş görüşmelerine katılabilmesini sağladık. Info stant çalışmamızın ve alım heyeti görüşmelerinin oldukça verimli geçtiğine dair geri dönüşler aldık. Fuarların temel amaçlarından biri iş bağlantıları kurmaktır. Bu amaç gerçekleştiğinde firmaların da fuarlara olan ilgisi artıyor. Geçen sene fuarda stant açan yabancı firma sayısının Türk firmalarından fazla olması, fuara olan ilginin bir göstergesi olmasının yanı sıra Türk firmaları için yeni iş bağlantıları kurma fırsatı sundu. Bu doğrultuda, birçok yönden verimli bir fuarı geride bıraktığımızı söyleyebiliriz” diye konuştu.
“2025 sektörümüz için ‘Dönüşüm’ yılı”
Geçen yıl başarıyla tamamlanan fuarın ardından, Automechanika Istanbul 2025’e büyük beklentilerle hazırlandıklarını ifade eden Çelik, “Türk otomotiv endüstrisi için önemli bir buluşma noktası olan bu fuar hem ihracatçılarımız hem de üreticilerimiz için uluslararası pazarda güçlü iş birlikleri kurma fırsatı sunacak. Özellikle yenilikçi teknolojilerin tanıtımı, yeni müşterilere ulaşma ve küresel tedarik zincirine daha fazla entegre olma konusunda kritik bir rol oynayacak. 2025 yılını sektörümüz için ‘dönüşüm’ kavramıyla tanımlayabiliriz. Otomotiv sektöründe dönüşümün hızlandığı, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımların ön plana çıktığı bir yıl olacak. Elektrikli araçlara yönelik üretim kapasitesinin artırılması, batarya teknolojilerinde yeni Ar-Ge projelerinin desteklenmesi ve tedarik zinciri süreçlerinin optimize edilmesi sektörümüz açısından kritik bir öneme sahip. Ayrıca, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve karbon emisyon düzenlemeleri doğrultusunda çevreci üretim süreçlerine daha fazla yatırım yapılması gerekecek. Bu dönüşümün somut örnekleri fuarda yer alacak” dedi.