Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

AVM’ler Hızlı Giriş ve Rahat Park İmkânlarıyla Öne Çıkıyor

Türkiye’deki 482 alışveriş merkezi arasındaki rekabet otoparka taşınmış durumda. 30 dakikayı aşan park sürelerinde ödemelerin genellikle nakit olarak yapıldığı AVM’lerde hafta içi olduğu kadar hafta sonları da şehir trafiğine etki eden uzun kuyruklar oluşuyor. Armongate, QR kodlu ödeme ile AVM’lerdeki otopark kuyruklarını ortadan kaldırırken, AVM’lerin daha çok ziyaretçi çekmesinin de kapısını açıyor.

AVM’ler Hızlı Giriş ve Rahat Park İmkânlarıyla Öne Çıkıyor

 

Türkiye’deki 482 alışveriş merkezi arasındaki rekabet otoparka taşınmış durumda. 30 dakikayı aşan park sürelerinde ödemelerin genellikle nakit olarak yapıldığı AVM’lerde hafta içi olduğu kadar hafta sonları da şehir trafiğine etki eden uzun kuyruklar oluşuyor. Armongate, QR kodlu ödeme ile AVM’lerdeki otopark kuyruklarını ortadan kaldırırken, AVM’lerin daha çok ziyaretçi çekmesinin de kapısını açıyor.

 

Türkiye son yıllarda alışveriş merkezi yatırımlarında büyük bir artış yaşadı. 2005 yılında 106 olan AVM sayısı, 2010’da 263’e, günümüzde ise 482’ye ulaştı. Bu AVM’ler, yerli ve yabancı markalar, sinemalar, tiyatrolar ve çeşitli sosyal alanlarla yılda 78 milyonu aşkın ziyaretçiye hizmet veriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyük şehirlerde bulunan AVM’ler, aynı zamanda yoğun trafik sıkışıklığına da neden oluyor.

3 saat sonrası park ücreti alınıyor

AVM’ler, hafta sonları olduğu kadar haftanın her günü yoğun ziyaretçi trafiğine ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezlerinde bulunan AVM’lerin otopark alanlarında eski usul ücret tahsilat yöntemleri nedeniyle yoğun giriş-çıkış trafiği yaşanıyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde 30 dakikadan sonra ücret alınırken, diğer şehirlerde genellikle 3 saat sonrası ücretlendirme yapılıyor.

Milyonlarca dolarlık yatırım gerçekleşiyor

Bir AVM ziyareti ise ortalama 3 saat sürdüğü için gün içinde araç ile gerçekleşen ziyaretlerin büyük bölümü için otopark giriş ve çıkış bölümünde kart almak ve ödeme yapmak için uzun araç kuyrukları oluşuyor. Hafta sonları ise kuyruklar çok daha fazla uzuyor ve şehir trafiğini de etkileyen boyuta ulaşıyor. Öte yandan uzayan giriş çıkış trafiği AVM’lerin ziyaretçiler tarafından tercih edilmesi noktasında da belirleyici konuma yükselmiş durumda. Uzun bir süreyi araçta otopark ödemesi için beklemek istemeyen ziyaretçiler, ücretlerin ödeme sistemleriyle saniyeler içinde gerçekleştiği mekanları ziyaret etme eğilimini gösteriyor. Bu da milyonlarca dolar yatırımla hayata geçen AVM’lerin tercih edilmesinde ödeme sistemi teknolojisi tercihinin önemini ortaya koyuyor.

Para ve zaman tasarrufu sağlanıyor

Ziyaretçi yönetimi, geçiş kontrolü ve PDKS alanlarının uzman markası Armongate, otopark ödemelerinde de mobil QR kod teknolojisiyle giriş çıkış trafiğini en aza indiriyor. Armongate mobil ödeme teknolojisi, AVM ziyaretçileri otopark ücretlerini QR kod kullanarak saniyeler içinde gerçekleştiriyor. Bu sayede ödeme kuyrukları ile bekleme süreleri azalırken, günlük geçişler, abonelikler yönetilebiliyor. İşletmeler zaman ve para tasarrufu sağlarken, otopark gibi yoğun geçiş olan noktalarda nakit riski en aza indiriliyor. Bunun yanında makbuz, fiş gibi sarf malzemelerinin maliyeti de sıfırlanıyor ve işletme giderleri açısından AVM’ler kâra geçiyor.

AVM’lerin canlılığı ekonomiyi etkiliyor

AVM’lerin haftanın 7 günü boyunca yoğun insan ve araç trafiği yaşadığını kaydeden Armongate CTO’su Erinç Çakır,

“AVM’ler barındırdığı zincir ve butik mağazalar, sinemalar, tiyatrolar, oyun alanları ve yeme içme bölümleriyle Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyor. AVM’ler arasında da ciddi bir rekabet söz konusu. Son dönemdeki gözlemlerimiz AVM otopark deneyiminin tercih noktasında büyük rol üstlendiğini gösteriyor. Her birimiz birer AVM müşterisiyiz ve otoparkta uzun kuyruklarda bekleyerek ücret ödemek istemiyoruz. Armongate sayesinde aracınıza ulaşmadan mobil uygulama üzerinden QR kodu kullanarak otopark ücretini ödemeniz mümkün. Armongate olarak bu alanda önemli bir başarının da sahibiyiz. Sistemimiz bu alanda önemli bir müşteri memnuniyeti yaratma potansiyeline sahip. Yapımı için yüz milyonlarca TL yatırım ile gerçekleştirilen AVM’lerin ödeme teknolojilerine geçiş yapmadığı eski yöntemlerle otopark ödemesi aldığı için rekabet yarışında geride kalması hem cirolarının hem ziyaretçi sayılarının azalması sonuçlarını doğuruyor. Basit bir sistem değişikliği yaparak AVM’ler otopark kaosuna engel olabilirler” dedi.

Ek sunucu yatırımına gerek kalmıyor

Armongate’in mobil uygulama sayesinde her yerde kolayca kullanılabildiğini kaydeden Erinç Çakır, “Aynı zamanda bulut hizmetimiz ile ek bir sunucu yatırımına da gerek kalmadan QR kodlu ödeme kolayca sağlanabiliyor. Bunun yanında ihtiyaç halinde çalışanlarının mesai sadakatini yine mobil geçiş kontrol teknolojimiz sayesinde kolayca hayata geçirebiliyoruz” diye konuştu.