Başarılı bir “Otonom Dönüşümün Anahtarı” Danışmanlık ve Fizibilite!
Endüstride verimli bir otonom dönüşüm sürecinin en önemli ve ilk adımını danışmanlık ve fizibilite çalışmaları oluşturuyor.
Endüstriyel dijital dönüşümün hızlanması gerekliliği ve üretimde yapay zeka teknolojilerinin kullanılmaya başlanması otonom sitemlerine olan yatırımı artırdı. Otonom yatırımı, ciddi bir yatırım bedeli gerektirdiğinden proje süreçleri planlama aşamasından sahada uygulamaya ve tam kapasite devreye alıma kadar doğru ve planlı bir şekilde yürütülmesi gerekiyor.
Yerli ve yabancı pek çok firmaya endüstriyel otonom çözümleri sunan ZGN Otonom & Robotik CEO’su Özgün Yabalak,
“Sanayiciler, üretimin artırılması ve hızlandırılmasının yanında insan gücünden daha verimli faydalanmak adına otonom sistemlerine yöneliyor. Yapay zeka teknolojisi ile fabrikalar akıllanırken, insansız araçlar görevlerini yaparak üretime katkı sağlıyor. Otonom süreçlerinin en önemli aşaması danışmanlık ve fizibilite çalışmalarıdır. Henüz fikir aşamasında destek alınması yatırım maliyetlerini ortalama %20 civarında düşürmektedir. ZGN Otonom ve Robotik ekibi, otonom dönüşüm sürecinizin fikir aşamasından itibaren sizinle birlikte planlama sürecine dahil olur, detaylı ve gerçekçi hesaplamaları yaparak proje takvimini hazırlar, otonom dönüşüm projesinin uygulama alanı ve sınırlarını belirler, yatırımınızın size en hızlı döneceği şekilde uygulamaya geçilmesi için titiz şekilde çalışır. En uygun şartlar belirlendikten sonra müşterinin talebi doğrultusunda güvenle uygulama aşamasına geçilir” dedi.
“Otonom Dönüşümü Bir Kültür Değişimidir”
Otonom dönüşümün hem şirket içinde hem de operasyon alanlarında büyük bir kültür değişimini beraberinde getirdiğine de değinen Özgün Yabalak,
“Her sahanın ve operasyonun otonom sistem ihtiyacı birbirinden farklıdır. Şirket bünyesinde operasyonların odağında ve etkileşimde bulunan personellerin kültür değişimine ayak uydurmaları ve adapte olmaları, otonom araçların sahada aktif ve başarılı şekilde operasyonlara dahil olabilmesi için olmazsa olmaz bir kriterdir. Hem personel hem de otonom sistem adaptasyonunun eş zamanlı gerçekleştirilmesi otonom araç projeleri için kritik bir başarı kriteridir” dedi.
Yabalak, son olarak sahada başarılı bir otonom dönüşüm için gerekli olanları şöyle sıraladı:
- Doğru otonom araç tipinin seçilmesi,
- Operasyonel kapasitenin detaylı bir şekilde analiz edilmesi ve hesaplanması,
- Manuel sistem ve otonom sistem kapasitelerinin simüle edilerek karşılaştırılması,
- Net otonom araç sayısının belirlenmesi,
- Doğru pilot bölge seçiminin yapılması ve yatırım geri dönüşüne göre yaygınlaştırma takviminin oluşturulması,
- Projenin doğru fazlandırılması,
- WMS & ERP entegrasyon süreçlerinin planlanması ve doğru yönetilmesi,
- Proje ve devreye alım sonrası bakım-destek süreci maliyetlerinin doğru planlanması,
- Proje devreye alım öncesi ve sonrasında personele gerekli farkındalığın kazandırılması gerekmektedir.
Ayrıntılı Bilgi: https://zgnart.com/