BAYRAMDA TATLIYI NASIL TÜKETMELİ?
Bayramların olmazsa olmazı tatlılar yine sofralarda yerini alacak. Uzmanlar aşırı tatlı tüketimine karşı uyarıyor. Dengesiz tatlı tüketimi hem beden hem zihin sağlığını etkiliyor.
Bayramlar, ailelerimizin ve sevdiklerimizin bir araya geldiği, lezzetli yemeklerin, tatlıların sofralarda çokça yer bulduğu en özel zaman dilimlerindendir. Ancak bu karşı konulması zor tatların verdiği keyfin yanı sıra sağlık üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Acıbadem LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Diyetisyen Zehra Elban, bayramda özellikle tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını önemle çizdi:
Şeker ve yüksek tatlı tüketimleri kan şekeri seviyelerini hızlıca yükseltip düşürebilir, bu da kısa vadede yorgunluk, halsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir. Aşırı tatlı tüketiminin uzun vadede; diş çürükleri, kilo alımı, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği de unutulmamalıdır. Aynı zamanda uzun vadede damak tadı şekere daha da duyarlı hale gelebilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), şeker tüketiminin günlük toplam enerji alımımızın %10’undan az olması gerektiğini vurgulayan yönergeler yayınlamıştır. Daha da sağlıklı bir beslenme için, şeker alımının %5’in altına düşürülmesi önerilmektedir. Bu, birçok sağlık sorununun önlenmesine yardımcı olabilir. Amerikan Kalp Derneği ise, şeker tüketimini daha da sınırlandırarak, yetişkin kadınlar için günde 20 gram, erkekler için ise 36 gram şeker tüketimini tavsiye etmektedir. Bu yönergeler, tatlıların ve şekerli gıdaların aşırı tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi için önemli bir rehberdir.
Küçük Porsiyonlarla Yetinmeliyiz
Bayramların günlük tüketilmesi gereken şeker miktarlarının aşıldığı bir dönem olduğunu belirten, Acıbadem LifeClub diyetisyenlerinden Zehra Elban, “Sağlığınızı korumak için birkaç basit adımla günlük aldığınız şeker miktarını azaltabilirsiniz. İlk olarak, tatlıları porsiyon kontrolüyle tüketmeye özen gösterin; aşırıya kaçmadan, sadece bir veya iki küçük porsiyonla yetinmek ideal olacaktır. Çok çeşitli bir tatlı ikramıyla karşı karşıyaysak hepsinden bir çatal tadımlık da alabiliriz. Şeker yerine doğal tatlandırıcılar veya meyve bazlı tatlılar tercih ederek daha sağlıklı alternatifler oluşturabilirsiniz. Bu noktada hurma, hurma özü, keçiboynuzu unu kullanılarak yapılmış doğal tatlılar veya sütlü tatlı, kabak tatlısı, ayva tatlısı gibi tatlılar tercih edebilirsiniz. Bayramda tatlı yemektense, sevdiklerinizle birlikte daha fazla sosyal zaman geçirerek tatlıyı sadece fiziksel bir ödül değil, aynı zamanda duygusal bir deneyim haline getirebilirsiniz. Bu şekilde, hem bayramın tadını çıkarabilir hem de sağlığınızı riske atmamış olursunuz” dedi.
Tatlıları Duygusal Tatmin Aracına Dönüştürmeyin
Dyt. Zehra Elban, dengeli tatlı tüketiminin bedenen ve ruhen iyilik halini sağlamada önemli olduğuna dikkat çekerek sözlerini tamamladı: “Bayramda tatlılar genellikle mutluluk, paylaşım ve geleneklerle özdeşleşmiştir; bu nedenle tatlı yeme alışkanlığı bazen duygusal bir tatmin arayışına dönüşebilir. Ancak, tatlıları sadece duygusal bir ödül veya stres atma aracı olarak görmek yerine, bayramda sağlıklı tercihler yaparak ruh halinizi dengeleyebilirsiniz. Tatlıyı yavaşça ve keyifle yemek, sevdiklerinizle birlikte geçirilen anların tadını çıkarmak, psikolojik anlamda tatmin olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, tatlıyı sınırlı bir şekilde tüketmek, kontrolü elinizde tutarak daha huzurlu ve sağlıklı bir bayram geçirmenizi sağlar. Bu yaklaşım, hem bedensel hem de ruhsal sağlığınıza fayda sağlar.”
Ayrıntılı Bilgi: https://lifeclubapp.com/