Bilişim Vadisi VE GTO Arasında İŞ BİRLİĞİ Protokolü İmzalandı
Kocaeli’nin Teknolojik Ekosistemini Güçlendirecek Adım: Teknoloji ve İstihdam için Güç Birliği!
Bilişim Vadisi tarafından kurulan 42 Türkiye ile Gebze Ticaret Odası (GTO) arasında tanıtım, staj ve istihdam süreçlerini düzenlemeyi hedefleyen iş birliği protokolü imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Bilişim Vadisi’nin yürütücülüğünde 2021 yılında Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla nitelikli yazılımcı yetiştirmek amacıyla kurulan 42 Türkiye kapsamında Bilişim Vadisi ile Gebze Ticaret Odası (GTO) 19. ve 41. Meslek Komiteleri arasında önemli bir iş birliğine imza atıldı. Bölgenin dijital dönüşümüne katkıda bulunmayı hedefleyen protokol imza töreni, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, GTO Başkanı Abdurrahman Aslantaş, TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, protokol üyeleri, sektör temsilcileri ve 42 Türkiye öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Bilişim Vadisi ile GTO arasında imzalanan protokol çerçevesinde, GTO bünyesinde faaliyet gösteren 1000’den fazla yazılımcı ve bilişimci firma ile 42 Türkiye arasında istihdam ağı oluşturulacak. Bu sayede firmalar ihtiyaç duydukları yetkin yazılımcı kaynağına kolayca ulaşabilecek, 42 Türkiye öğrencileri ise staj ve iş imkanları konusunda önemli avantajlar elde edebilecek.
Ayrıca protokol kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler arasında; GTO bünyesinde yapılacak komite toplantılarında 42 Türkiye’nin faaliyetleri ve öğrencilerinin firmalara tanıtılması, 42 Türkiye’de devam eden ya da mezun olan öğrencilerin komite üyesi firmalarda ihtiyaçlar doğrultusunda tam zamanlı veya kısmi zamanlı olarak istihdam edilmesi ve yazılım ekosisteminin desteklenmesi yer alıyor.
Teknoloji Girişimciliğini Yaygınlaştırmayı Hedefliyoruz
Bu iş birliği protokolünün 42 Türkiye ismi ile imzalayacakları ilk protokol olduğuna dikkat çeken Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, imza töreninde yaptığı konuşmada; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun bir parçası olarak ülkemizde teknoloji girişimciliğini, startup modeli girişimciliğin güçlendirdiği bu kültürü yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu alandaki yetkinlik setini geliştirmek, hatta bir sonraki adımda bu alandaki kültürü ve ilgiyi artırmak, son aşamalara doğru yatırım ekosistemini güçlendirmek, girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve her aşamada destek sağlamaya gayret ediyoruz. 42 Türkiye’yi kurarken de vizyonumuz bu hususları içermekteydi. Bu okulların en önemli özelliği belge değil yetkinliğe odaklanmış olması. Evet bir belge veriyoruz. Ancak bunlardan çok daha önemlisi sahip olduğunuz yetkinlik. Sadece yazılım alanında yetkinlik değil iş hayatında ihtiyaç duyacağınız her şeyi size sağlamaya gayret ediyoruz. İhtiyaç duyduğunuz her alanda sizleri desteklemeye bugüne kadar gayret ettik. Bu gayretlerimizi de artırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.
42 Network Öğrencilerinin Yüzde 12’si Girişimci Oluyor
TOBB ve GTO’ya şimdiye kadar sunmuş oldukları katkılar ve protokol kapsamında sunacakları katkılar için de teşekkür eden Erkam Tüzgen,
“Görecekler ki bizim onlara katkımız onların bize katkısından fazla olacak. 42 Network’te eğitimini tamamlayanların dünya çapında istihdam oranı yüzde 100. Bu öğrencilerin yüzde 12’si girişimci olmakta. Sizlerin arasında olacaklar. Ticaret ve sanayi odalarının üyeleri olarak arkadaşlarıyla birlikte şirketler kuracaklar. Üniversite mezunlarını istihdam edecekler. Bu hususlarda da onlara daima destek olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Her Türlü Donanımı ve Yetkinliği Alıp Ülkemize Olan Borcumuzu Ödemek Zorundayız
GTO Başkanı Abdurrahman Aslantaş,
“42 Türkiye gündeme geldiğinde, amaçlarımız ve dünyanın gidişatına göre değerlendirdiğimizde hemen destek vermemiz gerektiği konusunda yönetimimiz bir irade gösterdi. Bizim bu okulları biraz daha faal hale getirmemiz ve buradan mezun olan insan kaynağımızı ticari hayata kazandırmamız için oda olarak elimizden ne geliyorsa yapmamız gerektiğine dair bir fikir oluştu. Bu protokolümüzün başta üyelerimiz olmak üzere bölgemize ve ülkemize fayda sunacağından şüphem yok. Bizler her türlü donanımı ve yetkinliği alıp bugün ülkemize olan borcumuzu ödemek zorundayız. Bu protokol ile Kocaeli’de teknoloji ve istihdam alanında önemli bir sinerji yaratmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
En Önemli Hedefimiz İş Gücü ve İstihdamın Artırılması
Türkiye’nin önünde ciddi bir fırsat olduğunu belirten TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut,
“42 modeli bu konudaki en büyük adaylardan biri. 2030’da Bakanlığımızın belirlediği 1 milyon yazılımcı hedefine ulaştığımızda bırakın Avrupa’yı dünyaya da hükmedebiliriz. Biz yazılımın bu anlamdaki önemini her platformda dile getiriyoruz. Bölgemizin istihdam olanakları çok fazla. TOBB Türkiye Yazılım Meclisi olarak en önemli hedefimiz iş gücü ve istihdamın artırılması, nitelikli iş gücü yetiştirilmesidir” dedi.
42 Türkiye’nin Doğasında İş Birliği Var
42 Türkiye Direktörü Meltem Akbulut Yıldırmış ise;
“42 Türkiye olarak, iş dünyası ile yükseköğretim arasındaki iş birliğini güçlendirerek nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlıyoruz. 42 Türkiye akran öğrenme modelini esas alan bir sisteme sahip. Bu da aslında iş birliği ve dayanışma odaklı bir yükseköğretim modelini ortaya çıkarıyor. Yaklaşımımızdaki bu özellikler ekosistemde yer alan diğer oyun kurucularla aramızdaki iletişimi güçlü kılıyor. Bunun yanında, bizler bu süreçte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ve Bilişim Vadisi’nin desteği ile de yürüyoruz. Dolayısıyla kendi doğal yolculuğumuzun içinde kamu-özel sektör-yükseköğretim olarak bu üç temel aktör bir araya gelmiş durumda. Bizim toplumsal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak olan insanları yetiştirebiliyor olmamız zaten kaçınılmaz bir süreç. Biz öğrencilerimizi sadece kendi müfredatımızla yetiştirmiyoruz. Bizler, öğrencilerimizin müfredatına partnerlerimizi ortak ediyoruz. Onların da öğrencilerimizin yetişmesine katkıda bulunmasını, bu süreçte görünür olmasını ve onlarla stratejik iş birlikleri yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
42 Türkiye ve GTO arasındaki bu iş birliği protokolü ile Kocaeli’de teknoloji ve istihdam alanında önemli bir atılım yapılması ve bölgenin dijital dönüşümüne katkıda bulunulması hedefleniyor. Protokol, hem öğrenciler hem de sektör firmaları için büyük fırsatlar sunarak bölgenin teknolojik gelişimine önemli katkılar sağlayacak. Bu iş birliği ile Kocaeli bölgesinin teknolojik ekosistemi daha da güçlenecek.