Sosyal Medya

Genel

Bilişimin ‘En’leri Belli Oldu!

Türkiye’de bilişim alanındaki tek kapsamlı araştırma olan İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması bu yıl 16. kez gerçekleştirildi.

Türkiye’de bilişim alanındaki tek kapsamlı araştırma olan İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması bu yıl 16. kez gerçekleştirildi.

M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri tarafından yapılan İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması sonuçları açıklandı. Türkiye’nin en büyük ilk 500 bilişim şirketinin açıklandığı ve şirketlerin net satış gelirlerine göre sıralandıkları Bilişim 500’de ilk 10’da yer alan şirketler sırasıyla; Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Teknosa, Gen-pa, İndeks Bilgisayar, KVK, Brightstar, Penta ve Hewlett-Packard oldu. Bilgi teknolojileri şirketleri arasında liderliği Teknosa alırken İndeks Bilgisayar ikinci, Penta ise üçüncü oldu.

Yazılım pazarının payı yüzde 33’e ulaşacak

M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri Genel Müdürü Özlem Unan, “Araştırmanın Türkiye bilişim pazarına ilişkin ortaya koyduğu verilere göre, 2015 yılında bilgi teknolojileri pazarının yüzde 15, iletişim teknolojileri pazarının ise yüzde 11 büyüyeceğini öngörüyoruz. 2015 yılında toplam pazarın üzerinde gerçekleşecek büyümenin, 2014 yılında olduğu gibi yazılım ve hizmet pazarında olacağını, 2015 yılında yazılım pazarının 7,8 milyar TL, hizmet pazarının ise 4,3 milyar TL büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. Telekom hizmetleri 2015 yılında toplam pazar içindeki yüzde 50 olan payını koruyacak, yazılım pazarının toplam bilgi teknolojileri pazarındaki payı ise yüzde 33’e ulaşacak” dedi.

“Mobildeki altyapıyı geliştirmezsek 2016 yılı daha kötü geçecek”

Türkiye’de bilişim alanındaki başarılı şirketlerin ödüllendirildiği Bilişim 500 Ödül Töreni’nde konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Eski Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de teknolojik alt yapı yatırımlarının artırılması gerektiğine dikkati çekti. Mobil geniş bant alt yapı yatırımlarının artması gerektiğini belirten Acarer, “Mobilde yılsonuna doğru beklediğimiz tıkanmalar şimdiden başladı. Mobildeki alt yapıyı geliştirmezsek 2016 yılında daha kötü beklemeler ve yavaşlıkla karşılaşacağız” dedi. Geniş bant fiber kablo ve baz istasyonu yatırımlarının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Acarer, mobil Geniş bantta yeni frekanslara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Türkiye’de sayısal yayıncılığa geçemediğini anımsatan Acarer, bu durumu Türkiye’nin bir şansa dönüştürebileceğini söyledi. Acarer konuşmasında, “Amerika ve Avrupa 4G, 5G ya da diğer adıyla “future network” kullanmaya hazırlanıyor. Bizim bu frekansları bunlara hazırlamamız gerek. İleride bu bantlar çok daha kıymetli olacak, bunlara paha biçilemeyecek o nedenle bu konunun bilişim sektöründe tartışılmasını istiyorum. Ayrıca bilişimde donanım 2020′de tamamen değişecek. Bilişim şirketlerinin bu konuda altyapı ve AR-GE yatırımları yapması gerekiyor” dedi.

Dokuz temel kategoride plaket verildi

Törende 2014 yılı net satış gelirlerine göre ilk 10’a giren şirketlerin yanı sıra, donanım, yazılım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 52 kategorinin birincilerine plaket verildi. Araştırma kapsamında geçen sene hayata geçirilmeye başlanan şirketlerin kategorilerini kendilerinin belirlediği uygulama bu sene de devam etti. Araştırmada donanım, yazılım ve hizmet gelirlerinin yanı sıra faaliyet alanlarına göre dokuz temel kategoride 14 firma ödüllerini aldı.

Telekom şirketleri bulutta beklediklerini bulamadı

M2S Araştırma A.Ş.’ye göre Türkiye Bilişim Pazarı’nın 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılında da yüzde 12 büyüyerek 78 Milyar TL olması bekleniyor. M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri Genel Müdürü Özlem Unan, “Yazılım ve hizmet pazarındaki büyüme trendinin devam etmesini bekliyoruz. Yazılım pazarında ERP, iş analitiği, mobil uygulama, veri güvenliği ve veri yedekleme alanları, hizmet pazarında ise bulut ve barındırma hizmetleri, danışmanlık, destek hizmetlerinin büyümesi öngörülüyor. Öte yandan küçük ölçekli işletmeler için bulut üzerinden yazılım çözümlerinin sunulması artacak” dedi. Telekom şirketlerinin bulut ve katma değerli telekom servislerinde beklenen performansı yakalayamadığını söyleyen Unan, bulut ve barındırma hizmeti sunan şirketlerin sayısının artacağını ifade etti. Uzun vadede beklentileri de ifade eden Unan, “2017 yılında buluta bağlı servisler Türkiye pazarında daha da yaygınlaşacak. Ancak paralelde de kullanıcıların farkındalığının daha da gelişmesi, güven, internette hız vb. konuların aşılması ve bilinirliğin iyice artması bekleniyor. Donanım pazarındaki itici güç akıllı telefon, sunucu ve veri depolama, taşınabilir ürünler olacak” dedi.

Olumsuzluklara rağmen büyümeye devam

Törenin açılış konuşmasını yapan BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, “Geçtiğimiz yıl 2 önemli siyasi hareketlilik vardı. Bir Cumhurbaşkanlığı bir de Genel seçim. Sınırlarımızın hemen ötesinde sıkıntılı gelişmeler var. ABD tahvil arzındaki değişimler doların Euro önünde değer kazanmasına neden oldu ve ithalatını dolar olarak yapıp TL olarak satan sektörümüzü etkiledi. Bütün bu olumsuzluklara rağmen TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği) tarafından gerçekleştirilen “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri”ne göre Türkiye bilişim pazarı 2014 yılında yüzde 12.1 büyüdü ve 69.4 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Toplam sektör büyüklüğünü, 48,9 milyar TL ile İletişim teknolojileri, 20,4 milyar TL ile bilgi teknolojileri oluşturdu. Bilişim ihracatı ise 1 Milyon TL üzerine çıkma başarısı gösterdi” dedi.

Sektör duayenlerine plaket

Bilişim 500 ödül töreninde aynı zamanda sektör duayenlerine de ödül verildi. Bilişim sektöründe 35 yılı aşkın süredir emek veren isimlere “Türkiye Bilişim Sektörüne 35 yıl Emek” plaketi taktim edildi.
Bu kapsamda, bilişim sektöründe uzun yıllardır çeşitli görevlerde bulunan Banu Tesal, Bülent Gönç, Niyazi Saral ve Suat Baysan’a 35 Yıl Emek Plaketi takdim edildi.
Türkiye Merkezli Üretici ve Donanım Alt Kategorisi Birincisi Karel
Türkiye Merkezli Üretici Yazılım Kategori Birincisi Softtech
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi/Satıcısı ve Donanım Alt Kategorisi Birincisi Telpa
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi/Satıcısı Yazılım Kategori Birincisi Alcatel-Lucent
Uluslararası Türkiye Dışı Merkezli Üreticinin Türkiye Temsilcisi/Satıcısı Hizmet Kategori Birincisi Huawei
Sistem Entegratörü ve Donanım Alt Kategorisi Birincisi Netaş
Sistem Entegratörü Yazılım Kategori Birincisi Havelsan
Sistem Entegratörü Hizmet Kategori Birincisi KoçSistem
Hizmet Sağlayıcı Kategori Birincisi Multinet
Telekom Şirketi Kategori Birincisi Türk Telekom
Dağıtıcı Kategori Birincisi Genpa
Bayi Kategori Birincisi Prota
Perakende Zinciri Kategori Birincisi Teknosa
E-Ticaret Şirketi Kategori Birincisi Binbir Teknoloji
Sunucu Kategori Birincisi İndeks Bilgisayar
Masaüstü Bilgisayar ve OEM Kategori Birincisi Penta
Tablet ve Taşınabilir Bilgisayar Kategori Birincisi İndeks Bilgisayar
Çevre Birimleri Kategori Birincisi İndeks Bilgisayar
Veri Yedekleme ve Depolama Donanımı Kategori Birincisi İndeks Bilgisayar
Ağ Donanımı Kategori Birincisi Netaş
Ağ Donanımı Dağıtıcı Kategori Birincisi Neteks
ATM ve POS Sistemleri Kategori Birincisi NCR
OT/VT Donanımı Kategori Birincisi Perkon
Görüntü ve Ses Sistemleri Kategori Birincisi Teknosa
Telekomünikasyon Alt Yapı Donanımı Kategori Birincisi Huawei
PBX Santral Kategori Birincisi Karel
Mobil Telefon Kategori Birincisi Genpa
Çeşitli Donanım Kategori Birincisi İnform
Tüketim Malzemeleri Kategori Birincisi Despec
Güvenlik Yazılımı Kategori Birincisi Infonet
Doküman/Arşiv Yönetim Yazılımı Kategori Birincisi Koda
CRM Yazılımı Kategori Birincisi İdea Teknoloji
ERP Yazılımı Kategori Birincisi SAP
Mobil Uygulamalar Kategori Birincisi Arvento
Çeşitli İş Uygulamaları Kategori Birincisi Multinet
Çeşitli İş Uygulamaları Sistem Entegratörü Kategori Birincisi İnnova
Sektörel Yazılım Kategori Birincisi Havelsan
Sektörel Yazılım Türkiye Merkezli Üretici Kategori Birincisi Softtech
Veri Ambarı/İş Zekası Yazılımı Kategori Birincisi SAP
Danışmanlık Kategori Birincisi STM Savunma Teknolojileri
Eğitim Kategori Birincisi Bilginç IT Academy
Diğer Dış Kaynak Kullanım Hizmeti Kategori Birincisi Atlas Yazılım
Çağrı Merkezi Hizmeti Kategori Birincisi Turkcell Global Bilgi
Kurulum Bakım Destek Hizmetleri Kategori Birincisi Atos
Alternatif Operatör Hizmeti Kategori Birincisi Turknet
Barındırma Yönetim Bulut Hizmeti Kategori Birincisi KoçSistem
Katma Değerli Telekom Hizmetleri Kategori Birincisi Biotekno
Donanım İhracatı Kategori Birincisi Akfa Teknoloji
Yazılım İhracatı Kategori Birincisi Netaş
Hizmet İhracatı Kategori Birincisi Alcatel-Lucent
Son Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi Kategori Birincisi Türkkep
Son 3 Yılda En İyi Performans Gösteren Bilişim Şirketi Kategori Birincisi Brightstar Telekom