Bir kalkınma ajansından yatırım alan ilk girişim Byqee oldu
Mikro mobilite dünyasının en konforlu aracı olan elektrikli bisikletlere ulaşılabilirliği kolaylaştıran teknoloji girişimi Byqee, Türkiye’nin yatırım ve fonlama merkezi fonbulucu’da paya dayalı kitle fonlaması turuna çıktı.
Geliştirdiği taşınabilir “Byqee V21” dönüşüm seti ile her türden bisikleti dakikalar içerisinde elektrikli bisiklete çevirebilen girişim şirketi, fonbulucu Invest platformunda çıktığı yatırım turuyla şirket paylarının %12’sini yatırımcılara arz ediyor.
4 Şubat 2021’e kadar devam edecek olan yatırım turu sonunda 1.920.000 TL’lik fon hedefleyen Byqee, bu finansmanla birlikte seri üretime geçerek hem yurt içi hem de yurt dışı pazarda büyümesini sürdürecek. Byqee aynı zamanda Ankara Kalkınma Ajansı’nın fonbulucu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na 5 milyon TL ile iştirak ederek geleceğin girişimlerine yatırım yapma vizyonundan faydalanan ilk girişim…
Geleceğin ulaşım tarzlarını belirleyeceği öngörülen mikro mobilite pazarına inovatif ürünler kazandıran teknoloji girişimi Byqee, fonbulucu’da paya dayalı kitle fonlaması kampanyasına başladı. Herhangi bir bisikleti dakikalar içerisinde çok kolay bir kurulumla elektrikli bisiklete çeviren Byqee V21 ürünü ile tura çıkan girişim, 1.920.000 TL’lik fona ulaşmayı hedeflerken şirket paylarının %12’sini bireysel ve kurumsal yatırımcılara arz ediyor. Kampanya 4 Şubat 2021’e kadar devam edecekken, turun başlama tarihi olan 6 Aralık 2021 saat 10.00 itibari ile 48 saat içerisinde EFT veya kredi kartı ile yapılan yatırımlarda yatırımcılara bedelsiz pay verilecek. 48 saat boyunca 1.000 TL – 5.000 TL arasında yatırım yapan yatırımcılar %5, 5.001 TL – 10.000 TL arasında yatırım yapan yatırımcılar %8, 10.001 TL – 50.000 TL arasında yatırım yapan yatırımcılar %10, 50.001 TL ve üzerinde yatırım yapan yatırımcılar da %12 daha fazla paya sahibi olacak. 50.001 TL ve üzeri yatırımlarda bir adet Byqee paketi de ücretsiz sunulacak.Ayrıca Ankara Kalkınma Ajansı ve fonbulucu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, eş finansman ile tura katılarak girişim şirketine toplamda 200.000 TL yatırım yapacak. Bu yatırım, ülkemizde bir kalkınma ajansının bir girişime bir fon üzerinden yatırım yapması açısından ilk niteliği taşıyor.
“Fonlamayla birlikte seri üretime geçeceğiz”
Byqee V21’i dünyaya sürdürülebilir bir seçenek sunmak üzere geliştirdiklerini söyleyen Girişim Şirketi CEO’su Burak Işık, “Dünyada otomobil yolculuklarının %40’ından fazlası 5 km altı mesafeler için yapılıyor. Bu yolculukların büyük çoğunluğunun tek kişilik olduğu da düşünüldüğünde ürettikleri karbon ayak iziyle ekolojik sistem için ciddi bir tehdit oluşturuyorlar. Tehdidin önüne geçmek için üretilen elektrikli bisikletler ise iyi bir ulaşım alternatifi sunuyor. Çevreci Byqee V21 ürünümüz sayesinde, türü fark etmeksizin her türlü bisiklet elektrikli hale getirilebiliyor. Paket seçeneklerine göre pedal desteğiyle birlikte 30-45 km arası menzil sağlayan ürünümüz, kompakt tasarımı ve 1,2 kg hafifliğiyle kolaylıkla yerinden çıkarılarak taşınabiliyor ve ev tipi herhangi bir prizde üç saat içerisinde tamamen şarj olabiliyor. Böylelikle hem sağlıklı hem çevreci hem de konforlu bir ulaşım aracı ortaya çıkıyor” dedi.
2019 yılından bu yana hızlı adımlar atarak üretim potansiyellerini güçlendirdiklerini ifade eden Işık, “Potansiyelimize rağmen müşteri kitlemiz bugüne kadar sadece ön siparişe yönelik üretim yapabildiğimiz için en az 1.5 ay bekleyerek Byqee’lerine kavuşmak zorunda kalıyordu. Toplanacak fonla birlikte seri üretime geçerek direk teslimat sağlayabileceğiz. Akabinde önümüzdeki yıl üretim kapasitemizi daha da artırarak 800 adet teslimat ve %433 büyüme planlamaktayız. fonbulucu desteğiyle çıktığımız turu başarıyla tamamlayarak hedef rakamlarımıza rahatlıkla çıkacağımıza ulaşabileceğimize inanıyoruz ” şeklinde konuştu.
“Pazarın 2030 yılında 100 milyar TL’lik hacme ulaşacağı öngörülüyor”
fonbulucu Co-CEO’su Enis Erdem Yurdatapan ise yaptığı açıklamada “Kentsel ulaşımda son yılların en verimli çözümlerinden olan mikro mobilite, pedallı bisikletin yanı sıra scooter ya da elektrikli bisiklet gibi bireysel araçların gelişimiyle popülaritesini giderek artırıyor. Motorlu taşımaya alternatif olarak sunulan bu araçlar hem karbon emisyonlarını azaltarak ekolojik dengeyi koruyor hem de trafikte geçirilen süreleri kısaltarak zaman tasarrufu sağlıyor. İklim değişikliği gibi çevresel endişeler nedeniyle geleceğin ulaşımını yöneteceği öngörülen mikro mobilitenin 2030 yılına kadar 100 milyar euronun üzerinde bir pazar yaratacağı konuşulurken, Byqee gibi bu alanda çalışan yeni girişim şirketleri ortaya çıkıyor. Bu açıdan bakıldığında son derece dikkate değer bir projeye imza atan girişim şirketimizin önce yurt içi sonra da yurt dışı pazarda kendisine güçlü bir alan açacağına inanıyor, yatırımcılarımıza fırsatlarla dolu yatırım turumuza davet ediyoruz” ifadelerini kaydetti.
Mühendislik alt yapısıyla hızla gelişen bir start-up
Byqee, Li-Ion batarya paketleri alanında mühendislik tecrübesi ve bilgi birikimine sahip mühendisler tarafından, mikro mobilite pazarına inovatif ürünler kazandıran bir teknoloji markası olma amacıyla kuruldu. Konsept olarak 2019 yılı sonlarında doğan Byqee, 2020 Ocak itibariyle İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka Merkezine kabul edilerek markalaşma sürecine başladı. Byqee, 2020 Haziran’da ön siparişlerini topladığı fonlama kampanyasında %248 fonlanarak mikro mobilite pazarına giriş yaparak Ağustos 2020’de aldığı yatırımla şirketleşti. 2020 yılının son çeyreği, elde edilen 150.000 TL cironun yanında, üretim atölyesinin kurulumu ve ön siparişlerin teslimatıyla geçti. Girişim şirketi, 2020 Aralık’ta İTÜ Teknokent tarafından düzenlenen Türkiye’ nin en büyük start-up etkinliği Big-Bang Startup Challenge etkinliğinde 60.000 TL’lik Hibe Ödülü ve İTÜ Çekirdek Kuluçka Program Ödülü’ne layık görüldü.
Byqee, 2021 yılında aydan aya ortalama %49 büyüme göstererek pazarda ürününü doğruladı ve 200’den fazla müşteriye ulaştı. 2021 Ekim ayı itibariyle Byqee dönüşüm seti, yurt dışı pazara hazır hale gelerek ilk yurt dışı siparişlerini kabul etmeye başladı. 2021 Kasım ayı itibariyle alınan ilk 5 adet siparişin İngiltere’ye teslimi 2021 yıl sonunda gerçekleşecek ve ön anlaşması yapılan 300 adet sipariş ise 2022’de yine İngiltere’ye ihraç edilecek.