Bitcoin’de İnternet Gibi Hayatımızda Farklı Gelişmelerin Kapılarını Açacak!
Hisar Okulları 25. Yıldönümü onuruna düzenlediği “Hisar Konuşmaları” konferans dizisinin son konuğu BtcTurk CEO’su Özgür Güneri oldu. Güneri teknolojideki gelişmeler sayesinde tecrübe aktarımında gençlerden yaşlılara, ters mentorluğun büyük önem kazandığına değindi.
Hisar Okulları’nın 25. Yılı onuruna, bilimden tarıma; teknolojiden sürdürülebilirliğe, pek çok farklı alanda geleceğe ışık tutmak amacıyla düzenlenen Hisar Konuşmaları’nın dördüncüsü gerçekleşti. Konferansın konuğu “Yeni Nesil Finansal Teknolojiler: Blok Zincir” başlığı ile BtcTurk CEO’su Özgür Güneri oldu. Hisar Okulları’nın “Açık Kaynak” yaklaşımı doğrultusunda toplumla paylaşılan konferans dizisinin tamamına Hisar Okulları Youtube kanalı üzerinden erişilebiliyor.
Özgür Güneri konferansta bitcoinin yapısı ve tarihçesi; kripto para çeşitliliği ve birbirlerinden farkı; Metaverse ve NFT kavramlarının önümüzdeki yıllarda kat edeceği mesafe, finansal okuryazarlığın günümüzde önemi gibi güncel olarak tartışılan birçok konuyu ele alarak finansal teknolojilere ilgi duyan gençlere tavsiyeler verdi.
Bitcoin ile birlikte finans alanında zaman ve sınır ortadan kalkıyor…
Güneri “Önümüzde inanılmaz farklı bir gelecek var ve biz henüz yolun başındayız. Bitcoin için bulunduğumuz noktayı 1990’ların ikinci yarısında internetin yükselişine benzetiyorum. Youtube’u örnek alacak olursak; 1990’ların ikinci yarısında bir fotoğrafı bile indirmemiz çok uzun sürerdi. Böyle bir ortamda dijital içerik üretmek zor, üretseniz bile bunu bir yere yüklemeniz zor, izleyecek kişinin bunu izlemesi zor, dolayısıyla 1990’ların ikinci yarısında Youtube fikir olarak ortaya çıksaydı başarılı olma şansı olmayabilirdi.
İnternet sayesinde sınırlar ortadan kalktı ve herkes eşitlendi. Youtube’da genç bir arkadaşımızın videosu dünyanın en saygın haber kanallarından daha fazla izlenebiliyor. İnternette sınırın ve zamanın kalktığı bu durumu bitcoinin de finansal teknolojilere uyguladığını düşünüyorum. Bitcoin ile birlikte hayatımıza giren önemli değişikliklerden bir tanesi internette de olduğu gibi zamanın ve sınırın finans alanında ortadan kalkıyor olması. Bankaların ve finansal kuruluşların haftanın beş günü çalışması veya bunların çeşitli merkezi yapılarla desteklenmesi gibi birçok faktör, bitcoin ile sorgulanabilir hale geldi. Son 13 yıl içerisinde bitcoin de internet gibi çok yol aldı. “
Bitcoin doları yerinden etmeyecek, altın gibi orta-uzun vadede değer önerisini güçlendirecek
“Bitcoin’in ortaya koyduğu değerler bütününü başka bir kripto paranın taklit etmesini çok mümkün görmüyorum. Bitcoin dışındaki tüm kripto paraların bir kurucusu var. Arkasında bir kişi olmasa bile şirket, vakıf ya da araştırma fonları var ve ralarında gerçek anlamda dağıtık bir yapısı olan çok az kripto para var. Bu anlamda bakıldığında bitcoinin internet gibi yeni bir kapıyı açtığını, farklı bir yerde durduğunu, diğer kripto paraların ise farklı değer önerileriyle ayakta kalmaya çalıştığını söylemek mümkün. Bazıları Bitcoin’in para transferini daha hızlı ve ucuza yapmak için var olduğunu iddia ederken, bazıları merkezi olmayan finans dediğimiz çeşitli getiri imkanlarından faydalanmak için çeşitli finansal modelleri hayata geçirmek amacıyla kullanıldığını, bazıları ise Metaverse’de çeşitli ürün ve hizmetler tarafında değerlendirildiğini söylüyor. Zaman zaman bitcoinin doları yerinden edeceği gibi söylemleri duyuyorum. Ben o bakış açısında değilim. Bitcoinin daha çok altın gibi orta-uzun vadede finans alanında sunduğu değer önerisini daha da güçlendireceğini düşünüyorum. Diğer kripto paralara da yatırım yapacaksanız aynı start-up’lara yatırım yapar gibi gerçekten kurucularının ne iş yaptığını anlamaya çalışmalı, sunduğu değer önerisinin gerçekten var olup olmadığını test etmelisiniz.”
Genişlemeci enflasyonist ortamda sağlam bir varlık arayışı sürecinde Bitcoin önemli bir rol oynayabilir
“Gelecek yıllar içerisinde hem teknoloji tarafında bu işe yatırılan sermaye, hem de yeni gelen çalışkan, parlak gençlerin bu alana katacaklarıyla beraber bitcoinin çok daha farklı yerlere gidebileceğini düşünüyorum. Bir sonraki adımda da merkez bankalarının aynı altın madeninde olduğu gibi kimseye ait olmayan; bir nevi insanlığa ait olan, açık kaynak kodlu, tamamen şeffaf, kontrolün tamamen kişide olduğu bitcoin ile portföylerini genişleteceklerini ve genişlemeci enflasyonist ortamda sağlam bir varlık arayışı sürecinde bitcoinin önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyorum. O yüzden aslında bitcoinle ilgili yaşayabileceğimiz gelişmelerin henüz çok başındayız. Şu anda dünya üzerinde birçok insan, şirket ve yazılımcı bu işe ciddi emek ve sermaye harcıyor. O anlamda bakıldığında ben önümüzdeki dönemin çok daha parlak ürün ve hizmetlerle hayatımızda yer bulacağını düşünüyorum.”
Metaverse gibi yeni nesil teknolojilerde, finansal teknolojiler açısından kısa vadede fırsat görmüyorum
“Geleceği tahmin etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bugüne kadar baktığımızda hayatımıza giren birçok farklı teknolojinin ya yok olduğunu ya da hayatımıza giriş amacından çok daha başka yerlerde olduğunu görüyoruz. Metaverse gibi yeni nesil teknolojilerde finansal teknolojiler açısından kısa vadede fırsat görmesem de özellikle oyun alanında veya farklı teknolojilerin kullanılması alanında değişik kapıları açabileceğini ve bir değer önerisi oluşturulabileceğini düşünüyorum. Bu tür yeni teknolojilerin ana konularından biri de hayatımıza fark etmediğimiz bir şekilde girip, farklı alanları doldurup, hatta bazen olmayan kategoriler yaratarak hayatımızı dönüştürmesi. O yüzden Metaverse’i birkaç yıl içerisinde finansal teknoloji alanında inanılmaz değişimlerin yolunu açacak bir alan yerine; mevcut finansal teknolojileri dönüştürecek, geliştirecek fikirlerin beslendiği, yeni ürün ve hizmetlerin yeşereceği bir alan olarak değerlendirirsek sanırım daha doğru sonuçlar çıkarabiliriz.”
Finansal prensipleri, yatırım risklerini tanımak için finansal okuryazarlık önemli
“Tüm dünya genelinde artık birey olarak çevremizdeki finansal koşullarda neler olup bittiğini anlamadan kariyerimizle ilgili sağlıklı karar vermek gittikçe zorlaşıyor. Kısa vadede bazı yatırım kararları vermek zorunda kalıyoruz. O yüzden genel hatlarıyla risk konusunda ne noktada durduğumuzu, nasıl bir vade ve perspektifle yatırım yaptığımızı tanımak çok önemli hale geldi. Finansal anlamda da bazı kuralların değişiyor olması aslında birçok şeyi sorgulamak için önümüzde yepyeni kapılar açıyor. İnsanlık finansal anlamda ne yazık ki artık para kazandım, tasarruf ettim, kenara koydum, kafam rahat diyebileceği bir durumda değil. O yüzden genel olarak finansal prensipleri anlamamız, teknoloji boyutundaki değişimlerin finansal anlamda nasıl etkileri olabileceğini genel çerçevede bilmemiz hepimiz açısında zorunlu hale geldi. Günümüzde finansal okuryazarlığınız varsa, bunu teknolojiyle harmanlayarak yepyeni bir bakış açısı geliştirebilirsiniz…”
Teknoloji sayesinde tecrübe akışında ters mentorluk kavramı ortaya çıktı
“Normalde yaşı daha ileri olanlar tecrübelerini gençliğe aktarırlar, ancak teknolojiyle beraber ters mentorship kavramı ortaya çıktı. Bizlerin de gençlerden öğrenebileceği fikren veya günlük hayatımıza doğrudan etkisi olabilecek operasyonel seviyede bilgiler olduğunu düşünüyorum. Bizler teknolojiye sonradan adapte olmaya çalışan insanlarız, ancak gençler ilk günden beri beraber büyüdükleri, içinde yetiştikleri, her yönden deneyimledikleri bir alanın içindeler. Teknolojiyle beraber sınırlar kalkıyor ve sınırların kalkmasıyla beraber eşik çok daha aşağılara geldi. Bir şirket kurmak veya bir ürün geliştirmek için çok ileri seviyede kodlama bilmenize gerek kalmadan ön plana çıkabiliyorsunuz. Dolayısıyla artık çözmeyi planladığımız problemin büyüklüğü veya etkisi kadar sınırlarımız var. Finansal koşullar zaman zaman zorlansa da bunlara kaynak bulabiliyoruz. Geldiğimiz noktada iyi fikirlere yatırım yapmak isteyecek kişi sayısının da arttığını düşündüğümüzde; hem bilgiye erişim, hem de sunulabilecek ürün ve hizmetler için kullanmanız gereken altyapıya erişim eskisi kadar zor değil. Bu bir yandan rekabeti de getiriyor ancak gerçek anlamda değer önerisi sunan ya da bir problemi çözmeyi hedefleyen girişimcilerin önünde çok büyük fırsatlar var.”
Finansal teknolojilere ilgi duyan gençlere öngörüler ve tavsiyeler…
- Gelecek dönemle ilgili çok hızlı değişim ve gelişmeler olacak
- Bu süreç daha da hızlanarak devam edecek
- Finansal piyasalardaki çalkantı artarak devam edecek ve fiyatlara olumsuz yansıyabilecek
- Finansal teknolojilere ilgi duyan gençler sadece alım-satım, günlük trade gibi faktörlerle değil; gerçekten sunulan teknoloji ve o teknolojinin değer önerisini anlamak için çalışmalılar
Bu yaklaşım kısa vadede para kazanmaya çalışmaktan çok daha akılcı olacaktır.
Hisar Okulları’nın eğitim modeli bilim, mühendislik, sanat ve tasarım alanlarını kapsıyor
Hisar Okulları kurulduğu ilk günden bu yana, dünya ile rekabet edebilen öğrenciler yetiştirmek üzere; bilim, mühendislik, sanat, tasarım gibi farklı alanların ilişkilendirildiği bir eğitim modeli ve akademik program sunuyor. Okul; en küçük yaşlarından başlayarak, her düzeydeki öğrenciler için ilgi alanları doğrultusunda deney ve gözlem odaklı bilgi ve beceri edinme fırsatları yaratıyor. Bu becerilerle donanmış öğrenciler yaşam yolculuklarına, sorun belirleme, çözüm üretme ve bu çözümleri sebatla uygulamaya koyma tecrübesiyle başlıyorlar. 979 mezunu ve 1515 öğrencisiyle Hisarlılar ülkemize, dünyaya ve insanlığa faydalı olmak için düşünüyor ve çalışıyor.